Hopp til innhold

I natt «snur» sola

I dag og i morgen er årets korteste dager. Rett etter midnatt går det mot lysere tider.

Lav vintersol. Skagen i Bø.
Foto: Bjørn E. Halvorsen / NRK

Når vintersolverv inntreffer er jorda mye nærmere sola, enn på sommeren når vi har sommersolverv. Så det kan kanskje virke litt rart at vi har vår mørketid nå.

– Men vår del av jordkloden, den aksen Norge ligger på, ligger i skyggen, og det er derfor vi har vår mørkeste tid nå. Men nå snur det altså, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen hos Meteorologisk institutt.

Det er altså ikke avstanden til sola, men helningen på jordaksen som lager årstidene og gjør det så kaldt og mørkt her hos oss om vinteren.

Øker raskt

Solverv

På årets korteste dag har jordas rotasjonsakse gjennom polene en helning slik at Nordpolen er lengst fra Sola (og Sydpolen er nærmest Sola). Årstidene skyldes at jordaksen står på skrå, ikke at avstanden til Sola varierer. Jordaksens forlengelse markerer himmelens nord- og sørpol.

Foto: met.no

I dag står sola opp ca. 0918 i Oslo, og gir oss herlig dagslys i fem timer og 54 minutter, før den går ned igjen 15.12. I Trondheim må de vente på soloppgang til 10.01, og da får de fire timer og 31 minutter med lys før sola går ned 14.32.

Og så går det bare fremover. Det blir bare lysere og lysere for hver dag. Allerede på nyttårsaften har dagslysperioden økt med sju minutter i Oslo og med nesten 12 minutter i Trondheim.

Øyvind Johnsen

NÆR SOLA: Men vi ligger i skyggen, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Foto: Bård Gudim

– Sola snur jo ikke, den står jo stort sett stille der på himmelhvelvingen, det er vi som beveger oss, sier Johnsen.

Nå starter vi reisen mot den andre siden, den tiden av året hvor vi er lengst unna sola, men hvor vår akse ligger i sola og vi får varme dager og veldig lyse netter.

– Endringen fra dag til dag er størst jo lenger nord man kommer. Og det er jo fordi de som bor nord i landet, har midnattssola på sommeren. Endringen er størst der fra vintersolverv til sommersolverv, så da vil jo endringen fra dag til dag også være størst, forklarer Johnsen.

Ifølge gammel tradisjon skulle man på denne dagen ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.

(Kilder: Wikipedia og Timeanddate.no)

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark