Hopp til innhold

Må bruke øreklokker for å følge loven

Ideen startet som en spøk, men øreklokker på pasientene har nå blitt en nødvendighet for å overholde taushetsplikten.

Ideen startet som en spøk, men øreklokker på pasientene har nå blitt en nødvendighet for å overholde taushetsplikten.
På lungeavdelingen ved Sykehuset i Vestfold har de vært i gang med prosjektet i flere måneder og flere andre avdelinger ser nå på muligheten til å gjøre det samme.

– Lovverket sier at vi skal overholde taushetsplikten når vi går visitt og det har vi ikke klart. Jeg tror det er et stort problem ved de fleste norske sykehus, men vi har funnet en enkel løsning som vi opplever ivaretar taushetsplikten inntil vi får et nytt sykehus med enerom.

Det sier seksjonsleder Marit Dahl Mikkelsen ved Sykehuset i Vestfold. Hun forteller at de i flere år har hatt problemer med å overholde taushetsplikten ved legenes runder hos pasientene. Årsaken er at de har flersengsrom der opp til fire pasienter oppholder seg på samme rom.

– Vi forsøkte flere tiltak, som å ta pasienten med til et enerom, men dette tok tid og ikke alle pasientene kunne flyttes. Så kom vi plutselig på øreklokker. Det startet som en spøk, men etter hvert tenkte vi hvorfor ikke, sier Mikkelsen.

Ikke alle er like fornøyde

Etter hvert gikk de til innkjøp av øreklokker og har nå fått testet ordningen ut i noen måneder.

– Det ser ut til å fungere bra. Øreklokkene flyttes fra pasient til pasient når vi går visitt, forklarer Mikkelsen.

Hun understreker at de ivaretar hygienen ved å rense øreklokkene mellom hver pasient.

– Hvordan reagerer pasientene på dette?

– Stort sett alle er fornøyde, men noen syns det er ubehagelig. Noen sier de ikke har lyst, mens andre vil beholde dem fordi de hører på fin musikk, sier Mikkelsen.

Marit Dahl Mikkelsen

– Stavanger var først ute med denne ordningen. Vi begynte for fire-fem måneder siden, sier Marit Dahl Mikkelsen.

Foto: Anders Jørgensen / NRK

Det er nemlig innebygd radio i øreklokkene og pasientene kan selv velge hvilken kanal de har lyst til å høre på.

– Det ser kanskje litt rart ut, men det fungerer veldig bra. Det viktigste er å overholde taushetsplikten, sier Mikkelsen.

– Dette er mellom legen min og meg

En av pasientene ved Sykehuset i Vestfold, Bjarne Bjørnstad, er enig i at øreklokkene fungerer etter at de andre på rommet hans fikk på seg øreklokker da legen kom for å snakke med ham.

– Det var helt fint at de fikk på seg disse øreklokkene. Dette er noe mellom legen og meg, ikke pasientene og meg, sier han.

– Hva syns du selv om dem?

– Jeg er veldig nysgjerrig jeg, som alle andre, og vil gjerne høre hva som blir sagt til andre pasienter, spøker han og legger raskt til: – Nei da, det er ikke sjenerende.

Bjarne Bjørnstad

Bjarne Bjørnstad synes ikke øreklokkene er sjenerende

Foto: Anders Jørgensen / NRK

Mikkelsen er seksjonsleder ved lungeavdelingen ved sykehuset og kan fortelle at de andre avdelingene løp og kjøpte øreklokker da de hørte om ordningen.

– De ville innføre det samme, forteller seksjonslederen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark