Rosetoget - 'Til ungdommen' ble fremført av Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli i fjor. Nå kan den havne i salmeboken.NRK

'Til ungdommen' ble fremført av Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli i fjor. Nå kan den havne i salmeboken.

Foto: NRK

"Til ungdommen" kan bli salme

Tirsdag blir det avgjort om diktet som rørte en hel nasjon etter 22. juli får en plass i salmeboken. Delegatene på kirkemøtet i Tønsberg er delt.

– Stilt går granatenes glidende bånd, sang Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli.

Snart kan teksten være å finne i salmeboken.

Atle Sommerfeldt - Atle Sommerfeldt, biskop i Borg. - Foto: Per Foss / NRK

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg.

Foto: Per Foss / NRK
Jens-Petter Johnsen - Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen. - Foto: Per Foss / NRK

Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen.

Foto: Per Foss / NRK
Laila Riksaasen Dahl - Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg. - Foto: Per Foss / NRK

Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg.

Foto: Per Foss / NRK

Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, mener teksten reflekterer en kristen forståelse av menneskeverdet.

– Kristent synspunkt

– At mennesket står i en kampsituasjon mot ondskap og det som menneske- og samfunnsliv. Det er et grunnleggende kristent synspunkt, sier Sommerfeldt.

DEBATT: SYNES DU "TIL UNGDOMMEN" HØRER HJEMME I SALMEBOKEN? DELTA I DEBATTEN NEDERST I ARTIKKELEN.

Diktet, ”Til ungdommen”, av ateisten Nordahl Grieg, tonesatt av Otto Mortensen, fikk en viktig rolle i sorgarbeidet etter 22. juli i fjor.

Dermed foreslo direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, at diktet skal inn i den nye salmeboka.

– Jeg var nok den som da hadde et ansvar for å foreslå det, inn i salmeboken. Det er en sang som ble brukt ved en helt bestemt historisk anledning, og som fikk bety veldig mye for folk, sier Johnsen.

– Ikke teologisk nok

Men forslaget har vekket debatt. Både i kirkerådet og bisperådet ble det et knepent flertall for å gjøre sangen til en del av salmeboka.

Motstanderne mener den ikke er teologisk nok.

– Den mangler en begrunnelse i Gud og mangler teologisk overlys, sier Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg.

Avgjøres tirsdag

I løpet av kirkemøtet som nå pågår i Tønsberg skal det avgjøres. Tirsdag skal de 116 delegatene vedta om sangen får plass i den nye salmeboka.

– Jeg kommer til å stemme med stor trygghet på at den skal inn i salmeboken. Den ble sunget etter 22. juli i Oslo domkirke og i Stavanger domkirke, der jeg er biskop, til forsvar for menneskeverdet, sier Erling J. Pettersen, biskop i Stavanger.

Video Minnegudstjenesten: "Til ungdommen" av Nordahl Grieg - Foto: Nyhetsspiller /

'Til ungdommen' ble sunget i domkirken under minnemarkeringen etter 22. juli. Diktet fikk stor betydning i sorgprosessen for mange.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

 • Dømt for det samme ni ganger

  En mann i 50-årene fra Nøtterøy er for niende gang dømt for å kjøre i ruset tilstand på moped. Han er også dømt for lagring, omsetning og bruk av amfetamin og metamfetamin. Dommen er på to år og seks måneders fengsel, hvorav åtte måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

 • Innbrudd i lastebil

  En lastebilsjåfør kontaktet politiet i dag og opplyste at noen hadde brutt seg inn i lastebilen. Innbruddet skal ha skjedd mens den stod parkert ved Ramsund langs E18. Mobiltelefoner skal være stjålet.

 • Klager på Kysthospitalet

  Norsk pasientforening har fått en rekke henvendelser de siste årene fra pasienter som føler seg krenket av de ansatte ved Kysthospitalet i Stavern. Det er spesielt kommunikasjonen med behandlerne som trekkes fram i klagene. Klinikksjef Elisabeth Dahlin-Ricci sier Kysthospitalet tar problemet på alvor.

 • 108 km/t i 60-sona

  Utrykningspolitiet beslagla to førerkort i går kveld. To menn, en i 20-årene og en i 30-årene, kjørte for fort i 60-sona på Åsgårdstrandveien i Tønsberg. Han ene kjørte i 88 kilometer i timen, mens han andre kjørte i 108 kilometer i timen.