Rosetoget - 'Til ungdommen' ble fremført av Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli i fjor. Nå kan den havne i salmeboken.NRK

'Til ungdommen' ble fremført av Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli i fjor. Nå kan den havne i salmeboken.

Foto: NRK

"Til ungdommen" kan bli salme

Tirsdag blir det avgjort om diktet som rørte en hel nasjon etter 22. juli får en plass i salmeboken. Delegatene på kirkemøtet i Tønsberg er delt.

– Stilt går granatenes glidende bånd, sang Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli.

Snart kan teksten være å finne i salmeboken.

Atle Sommerfeldt - Atle Sommerfeldt, biskop i Borg. - Foto: Per Foss / NRK

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg.

Foto: Per Foss / NRK
Jens-Petter Johnsen - Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen. - Foto: Per Foss / NRK

Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen.

Foto: Per Foss / NRK
Laila Riksaasen Dahl - Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg. - Foto: Per Foss / NRK

Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg.

Foto: Per Foss / NRK

Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, mener teksten reflekterer en kristen forståelse av menneskeverdet.

– Kristent synspunkt

– At mennesket står i en kampsituasjon mot ondskap og det som menneske- og samfunnsliv. Det er et grunnleggende kristent synspunkt, sier Sommerfeldt.

DEBATT: SYNES DU "TIL UNGDOMMEN" HØRER HJEMME I SALMEBOKEN? DELTA I DEBATTEN NEDERST I ARTIKKELEN.

Diktet, ”Til ungdommen”, av ateisten Nordahl Grieg, tonesatt av Otto Mortensen, fikk en viktig rolle i sorgarbeidet etter 22. juli i fjor.

Dermed foreslo direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, at diktet skal inn i den nye salmeboka.

– Jeg var nok den som da hadde et ansvar for å foreslå det, inn i salmeboken. Det er en sang som ble brukt ved en helt bestemt historisk anledning, og som fikk bety veldig mye for folk, sier Johnsen.

– Ikke teologisk nok

Men forslaget har vekket debatt. Både i kirkerådet og bisperådet ble det et knepent flertall for å gjøre sangen til en del av salmeboka.

Motstanderne mener den ikke er teologisk nok.

– Den mangler en begrunnelse i Gud og mangler teologisk overlys, sier Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg.

Avgjøres tirsdag

I løpet av kirkemøtet som nå pågår i Tønsberg skal det avgjøres. Tirsdag skal de 116 delegatene vedta om sangen får plass i den nye salmeboka.

– Jeg kommer til å stemme med stor trygghet på at den skal inn i salmeboken. Den ble sunget etter 22. juli i Oslo domkirke og i Stavanger domkirke, der jeg er biskop, til forsvar for menneskeverdet, sier Erling J. Pettersen, biskop i Stavanger.

Video Minnegudstjenesten: "Til ungdommen" av Nordahl Grieg - Foto: Nyhetsspiller /

'Til ungdommen' ble sunget i domkirken under minnemarkeringen etter 22. juli. Diktet fikk stor betydning i sorgprosessen for mange.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

  • Svart røyk kom fra bål

    Brannvesenet rykket ut til i Sandefjord etter melding om svart røyk nord øst for Torp i ettermiddag. Da brannvesenet kom fram viste det seg at det var et bål med kvister og at situasjonen var under kontroll.

  • Hognses foreslått til toppkandidat

    Nominasjonskomiteen i Vestfold Høyre har innstilt Rune Hogsnes fra Tønsberg på førsteplass til fylkestinget. De andre toppnavnene på lista er Lene Camilla Westgaard-Halle fra Larvik og Jon Olav Knotten fra Re. Den endelige lista blir vedtatt på Vestfold Høyres nominasjonsmøte den 8. november.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.