Hopp til innhold

– Ikke gi barna en brukt mobiltelefon som leketøy

Politiet ønsker ikke at barn skal bruke brukte mobiltelefoner som leketøy. De kan nemlig brukes til å ringe nødnummeret uten at det er SIM-kort i telefonen.

Barn leker med mobiltelefon

Barn leker med mobiltelefon.

– Problemet er at når noen ringer nødnummeret 112 med mobiltelefoner så må vi undersøke alle oppringinger om det har skjedd noe alvorlig.
Får vi mange oppringinger etter hverandre kan det gå ut over dem som ringer og virkelig trenger hjelp.

Det sier operasjonsleder i Vestfold politidistrikt Anne Meyer.

Operasjonsleder Anne Meyer

Operasjonsleder Anne Meyer

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Politiet hjelper alle som er i nød

Politiets operasjonssentral har den siste tiden fått mange telefoner fra barn som bruker mobiltelefon.

– Det er mange barn som bruker en mobiltelefon som det er fjernet SIM-kortet i, og det er disse som kommer gjennom til oss. Jeg oppfordrer foreldre til ikke å gi barn brukte mobiltelefoner som leketøy, sier operasjonslederen.

– Brukte mobiltelefoner skal kastes som miljøavfall på steder hvor slikt kastes, presiserer hun.

Anne Meyer sier hun har stor forståelse for at også barn har mobiltelefon som kan brukes, og at de selvsagt skal ringe nødnummeret dersom de trenger hjelp.

– Da skal de få den hjelpen de trenger, sier hun. Og dersom de ikke er i nød, men ønsker å snakke med politiet, skal de ringe 02800.

Politiets operasjonssentral i Vestfold

Politiets operasjonssentral i Vestfold har fått mange oppringinger fra mobiltelefoner den siste tiden. Det har vært fra barn som leker med telefonen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Forhåndsprogrammerte telefoner

Mobiltelefoner er forhåndsprogrammert til å kunne ringe politiets nødnummer 112 selv om det ikke er SIM-kort i telefonen eller dersom telefonen er låst. Dette er en sikkerhet slik at hvem som helst skal kunne bruke en hvilken som helst mobiltelefon og ringe politiets nødnummer.

Det er ikke uvanlig at barn har interesse av mobiltelefoner, et daglig verktøy for de fleste voksne. Mange foreldre, som bytter ut sine mobiltelefoner, lar barna får dem som leketøy etter å ha fjernet SIM-kortet.

Flere foreldre som NRK.no har snakket med har ulike holdninger, men sier ofte at de ikke har tenkt så mye over dette, eller hatt kunnskap om at nødnummeret kan ringes.

Flere rim og regler om nødnummer

Politifolk roper ut rimeregle om nødnummer 112

Politifolk i Vestfold med regle om nødnummer. Fra venstre operasjonsleder Anne Meyer, politimester Rune B. Hansen, politiaspirant Mansour Todayyon og politibetjent Kristin Wikerøy. Se videoen.

Verken 110-sentralen (brannvesenet) eller 113 (medisinsk nødnummer) opplever det samme fordi disse numrene ikke kan ringes uten SIM-kort.

I USA brukes nødnummeret 911 og mange barn og unge kjenner dette fra blant annet TV-serier. Dersom man ringer dette i Norge blir man koblet direkte til politiet på 112.

I barnehagene er det normalt ikke så veldig mye fokus på bruk av nødnummer. Der er det vanlig å fokusere på brannvern, tiltak og evakuering. I mange barnehager er det egne brannvernuker.

Noen barn i barnehagen lærer denne reglen:
– Hvis det brenner og ikke er tull – ring en-en-null (110).

Lærer regle om nødnummer på skolen


I grunnskolens lave klassetrinn er det også mange som har lært seg rim og regler om nødnumrene. Blant annet denne:

En – en – null, det brenner i et hull
En – en – to, tyven må på do
En – en – tre, jeg har vondt i et kne.

Barn framfører regle om nødnummer

Barn har regle om nødnummer

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark