Hopp til innhold

Storbritannia sier ja til at barn kan ha tre foreldre

LONDON (NRK): Som første land i verden sier Storbritannia ja til å tillate prøverørsbarn med arvestoff fra en tredje forelder. Det ble klart etter en opphetet debatt i Underhuset.

Nyfødt. Illustrasjonsbilde.

En nyfødt baby holder rundt fingeren til sin aller nærmeste. Nå åpner Storbritannia for at babyer i framtiden kan få arvemateriale fra tre foreldre, for å motvirke en arvelig navrologisk sykdom.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det ble en lang og til tider opphetet debatt i det britiske Underhuset i ettermiddag, da folkevalgte debatterte om de skulle si ja eller nei til såkalte "barn av tre foreldre". Hensikten er å kunne forhindre at arvelige sykdommer videreføres.

Arvelig nevrologisk sykdom

Det handler om det som heter mitokondriesykdommer. Det er nevrologiske sykdommer som hemmer energiutviklingen i kroppen. Ved hjelp av prøverørsteknologi kan legene fjerne de defekte cellene med arvemateriale hos more, og kombinerende det resterende arvematerialet med friske mitokondrier fra en donormor.

Selv om det har vært forsket intenst på sykdommen, finnes det til nå ingen helbredende behandling av mitokondriesykdommer.

Teknologien som de folkevalgte nå åpner for, er utviklet i Newcastle i Nord-England og skal kunne hindre nedarvingen av mitokondriesykdommer fra mor til datter. Det er totalt 0,1 prosent av DNAet til donormoren som blandes med DNA fra den biologiske moren. Endringen er permanent, og vil følge i arverekker i videre generasjoner.

Omstridt

Teknologien det nå åpnes for er ønsket av mange i det medisinske miljøet, men møtes også med skepsis. Fordi teknologien ikke er tillatt, finnes det heller ingen barn som er født på denne måten. Derfor har mange etterlyst mer forskning før det settes i verk.

Storbritannias helsedirektør, Dame Sally Davies, sier imidlertid at det foreligger nok forskning, og at teknologien ønskes velkommen av familiene som er rammet slik at nå er riktig å sette i gang.

Kirkemiljøene i England har vært skeptiske. Church of England sier de kan støtte teknologien under visse forutsetninger, mens den katolske kirken sier det er etisk galt.

Både pressgrupper og flere folkevalgte sier de frykter for at dette også vil åpne døren for såkalte "designer-babyer", at foreldre vil komme til å endre alt fra øyenfarge til kjønn, vel så mye som å hindre arvelige genetiske sykdommer.

Klart flertall

Selv om mange av parlamentsmedlemmene uttrykte sine klare skepsis til å "tukle med skaperverket", endte det altså med et "ja". 382 stemte for, mens mindretallet utgjorde 182.

Saken skal gå til en ny avstemning i Overhuset. Dersom saken også går gjennom der, kan det første barnet med tre genetiske foreldre bli født allerede neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt