Hopp til innhold

– Hallo? Er det biblioteket?

LONDON (NRK): En forsømt og nedslitt telefonkiosk på et trafikkert gatehjørne i London er plutselig blitt bydelens midtpunkt. En mann kjøpte den for et pund, pusset den opp og forvandlet den til et bibliotek.

 En forsømt og nedslitt telefonkiosk på et trafikkert gatehjørne i London er plutselig blitt bydelens midtpunkt. En mann kjøpte den for et pund, pusset den opp og forvandlet den til et bibliotek.

Video: Mikrobibliotekarene Dijana og Danijel Pavlic har etablert bydelens nyeste midtpunkt.

Det finnes telefonkiosker, og det finnes telefonkiosker. Det ser du raskt dersom du ferdes langs Lewsham Way i Brockley i bydelen Lewisham i London. Det står flere telefonkiosker i området, de fleste er forsømte, skitne, nedslitt eller ødelagt. Men en kiosk er omsvermet. Nærmest hele tiden.

Mikro-biblioteket

Bare i løpet av de minuttene vi bruker på å komme oss til fotgjengerovergangen og krysse gaten, har to barnefamilier vært innom telefonkiosken, en tredje ankommer samtidig som NRK.

Tinu Ogundari står på utsiden, mens datteren Alex saumfarer de nederste hyllene inne i telefonkiosken. Skjønt, det er jo ingen telefonkiosk lenger. På innsiden er veggen hvor det normalt sett skulle henge en telefon, dekket av hyller, fulle av bøker. Telefonkiosken er forvandlet til et bibliotek. Et mikro-bibliotek.

– Jeg tok denne, fordi den så interessant ut, forteller Alex, og holder opp en rosa bok hun har funnet.

Tinu Ogundari og datteren Alex i mikrobiblioteket

Tinu Ogundari og datteren Alex tar med seg en fin rosa bok fra telefonkiosken.

Foto: Dan Shiells / NRK

– Den heter «Bryllupsplanleggerens datter»! forklarer hun, før hun også må fortelle om læreren sin som har tatt med seg en masse bøker hjemmefra og satt igjen i biblioteket.

For det er slikt dette mikro-biblioteket fungerer. Du tar med deg bøker, men setter oss igjen bøker. Det står sirlig forklart på en liten lapp på utsiden av kiosken. Eller biblioteket. Eller mikrobiblioteket.

– Det er fint, en god idé, jeg elsker det, sier moren Tinu, før hun tar med seg barna og går hjemover, datteren Alex med den rosa boken skrevet av Coleen Murtagh Paratore trygt plassert under armen.

Tilbud: Telefonkiosk – ett pund

Det var arkitekten Sebastian Handley som kom på ideen. Han telefonkiosken via en lokal forening, for den nette sum av ett pund av BT, det tidligere britiske televerket. Eneste kravet er at kiosken må brukes til noe nyttig. Handley brukte 500 pund av egen lomme til å pusse den opp, og deretter forvandle den til et bibliotek.

NRK snakket med ham i forrige uke for å lage reportasjen, men da var han på flyttefot, på vei ut av landet. I stedet har han nå gitt bibliotekaransvaret til ekteparet Dijana og Danijel Pavlic. De er innom daglig for å sjekke at alt er i orden, vasker de små rutene eller legger på et ekstra strøk med den offentlig godkjente rødmalingen dersom det trengs. Men særlig mye arbeid er det ikke. For biblioteket får stå i fred for hærverk, og folk i nærmiljøet passer også på.

– Det er helt utrolig egentlig, sier Dijana.

– Ingen har forsøkt å tagge på den, ingen bøker er revet i, ingenting er ødelagt. Alt er i samme stand som når det blir satt der. Naboene kommer innom og pusser vinduene, og holder det rent og ryddig rundt her.

– Ideen fungerer 100 prosent, sier Danijel og gliser.

– Det er fordi folk elsker det, sier Dijana, -den overlever på viljen og arbeidet til lokalsamfunnet.

Rush av folk

NRK er drøye to timer ved mikrobiblioteket denne torsdagsettermiddagen, og det er jevnt sig av folk. Rippon Dennis donerte selv en stor mengde av sine bøker til biblioteket, og nå elsker han å gå innom for å se om noen av dem kanskje dukker opp igjen.

– Hver eneste bok jeg satte igjen er borte, så jeg vet at de har kommet til nytte, sier han fornøyd. Nå kan han nyte andre bøker som er satt der i stedet.

– Hver dag, på vei hjem fra jobb, stikker jeg innom for å se om det er noen interessante bøker, leser i dem og tar dem med hjem. Når jeg er ferdig, tar jeg dem med tilbake.

Kort tid etter har Sara Sharman sitt aller første møte med mikrobiblioteket. Hun blar begeistret gjennom hyllene fra øverst til nederst. Hun håpet å finne en bok av Paul Coelho, men hadde ikke hellet med seg i dag.

– Dette var virkelig en hyggelig overraskelse, jeg hadde ikke ventet å se noe slikt her. Jeg vet ikke hvor lenge det har stått her, men det er skikkelig bra!
Hun har tidligere sett lignende opplegg med bokkasser på et besøk i Los Angeles, men falt pladask for denne varianten.

– Jeg liker at det blir brukt, noen kunne kanskje brukt det som et hjem? (ler) Neida, dette liker jeg skikkelig godt.

Får stå i fred

Joshua Ellis og Honza Noel i mikrobiblioteket

Kameratene Joshua Ellis og Honza Noel i mikrobiblioteket

Foto: Espen Aas / NRK

Området hvor mikro-biblioteket står i, sliter med et noe frynsete rykte. I fjor ble bydelen Lewisham rangert som det minst trygge stedet å ferdes i hele England og Wales. Rangeringen ble gjort av Institutt for økonomi og fred, og baserte seg på antall mord, voldelig kriminalitet, uro og antall politimenn per 100.000 innbyggere. Ingen av de lokale innbyggerne NRK snakket med var enig i at området var så rufsete, men måtte innrømmet at de var overrasket over at det knøttlille biblioteket fikk stå i fred.

Kameratene Honza Noel og Joshua Ellis diskuterer hvem som først skal få lese en bok begge er interessert i. De bor rett i nærheten, men Honza oppdaget biblioteket dagen før. Nå viser han det frem til kameraten. De er overrasket over at noe slikt faktisk får stå i fred.

-Ja, vi er egentlig helt sjokkert. Dette er virkelig en god ting for nabolaget. Jeg skjønner poenget er å ta ut en bok, og sette inn en bok. Jeg tror ikke det blir ødelagt, jeg tror det vil overleve her lenge, sier Honza.

Bibliotekar Dijana mener årsaken kanskje er at det er handler om bøker.

– Bøker har aldri vært i sentrum for vandalisme. Du kan jo ikke gjør noen vondt med en bok! De er til folk som søker kunnskap, og det skal få alt til å vokse og utvide seg.

Kjendis-bibliotek

Selv om Lewisham kanskje ikke er det mest typiske strøket for turister i London, bor det svært mange studenter i området, ikke minst utenlandske studenter. Det lille biblioteket har derfor dukket opp i blogger og sosiale medier mange steder.

Mikrobiblioteket har selvsagt sin egen Facebook-side, og nylig postet TV-stjernen Millie Mackintosh et bilde av kiosken på Instagram-kontoen sin, noe som resulterte i 12.000 «likes» på kort tid.

Beskjed i taket på mikrobibloteket i London

Beskjeden i taket på mikrobiblioteket er ganske klar.

Foto: Dan Shiells / NRK

Men for mange i lokalmiljøet er det viktigste at det er der, og er tilbud til folk. For blant andre Poppi Brech, som har med seg barna Howie, Max og Ruben på bibliotek besøk.

– Jeg synes det er fantastisk idé, og det er så uventet! Det er det som er så bra, du ville ikke forvente å finne det her. Vi bruker det ofte, og er stadig innom og legger fra oss bøker.

Barna er helt enige. Sønnen Howl bryter inn for å fortelle at de liker at det er så mye barnebøker, og at de er så interessante.

– Vi ga noen bøker fra skolen vår, sier kameraten Max.

Londons minste bibliotek har stått på gatehjørnet sitt siden før jul, og har rukket å bli en skikkelig magnet i lokalmiljøet. Det eneste som måtte være negativt med mikrobiblioteket er at det er vanskelig, for ikke å så umulig å utvide..!

SISTE NYTT

Siste nytt