Hopp til innhold

– Myndighetene må rette opp inntrykket så snart som mulig

(NRK, Panama by) Folk i Panama frykter at lekkasjene fra Panana-papirene vil skade landets rykte i lang tid framover. Det er allerede frynsete på grunn store korrupsjonsskandaler som rulles opp parallellt.

Store kontraster i Panama, finanshovedstaden der Panama-lekkasjene startet.

– Myndighetene bør nok gjøre noe med Panamas ansikt utad så snart som mulig. Hvis ikke kan dette bli skadelig på lang sikt, sier Juan David Ildebahot.

Han kommer ut av en av de glossy T-bane stasjonene i Panama bys finansdistrikt, klar for en ny arbeidsdag.

Juan David er fra nabolandet Colombia, og ikke fra Panama. Det er mange som jobber her. Han mener det derfor er lettere for ham å si sin ærlige mening om landet der han jobber i finansindustrien.

– Mange fra Panama er veldig nasjonalistiske. De er fornærmet over det som skjer nå, sier han.

1700 banker

I det lille landet med 3,8 millioner innbyggere har 1700 ulike banker kontor. Penger strømmer gjennom skatteparadiset, og de kommer fra så mange steder.

– Det leilighetskomplekset der er etter det vi vet bygget med narkopenger, forklarer David Young. Han er redaktør for den engelskspråklige nettavisen Newsroom Panama og viser meg rundt i byen der mye har forandret seg de siste tiårene.

VET DET KOMMER FLERE SKANDALER:

Nettredaktør David Young tror vi vil se flere statsministre og ledere gå av ettersom det kommer nye Panamalekkasjer.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Kontor og leilighetskomplekser og nye veier bygges over alt. Bygårdsleiligheter i den verneverdige gamlebyen pusses opp og selges for enorme summer. Den økonomiske vektsten er på 7-8 prosent i året og prisene stiger.

– Problemet er bare at den store andelen av befolkningen som fortsatt er fattig bare får det vanskeligere etterhvert som alt blir dyrere, forklarer Young.

– Alt er mye dyrere her enn i nabolandet. Du kommer lengst med amerikanske dollar, men det har ikke jeg, forklarer Jose som sitter i frisørstolen i en utendørs frisørsalong i et slumstrøk i gamlebyen. Her har narkogjenger fordelt kvartalene mellom seg og skrevet navnene sine med spraymaling på husveggene.

DYRERE TIDER:

Jose har råd til å gå til barberen i gamlebyen i Panama, men mye annet har han ikke råd til lenger. Det er blitt svært dyrt å være fattige i Panamas voksende økonomi.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Men Panama har sekke det samme voldsproblemet som land som Honduras og El Salvador lenger nord.

De tvilsomme, gode hjelperne

Helt siden Panamakanalen åpnet i 1914 har Panama hatt et nært forhold til verden.

Næringslivsvennlig lovverk der få spørsmål blir stilt om pengers opphav og lave skatter har gjort det lille landet til et foretrukket skatteparadis for mange av verdens rikeste.

Det er her advokatfirmaet Mossack Fonseca har funnet sin nisje. Fra hovedkontoret i Panama by har de hjulpet mange av verdens rikeste, og også diktatorer og kriminelle med å opprettet postboksselskaper i Panama og andre steder.

Grunnleggeren av firmaet, Ramon Fonseca, har samtidig vært rådgiver for Panamas sittende president Juan Carlos Varela.

De to har også samarbeidet om store offentlige kontrakter med et korrupsjonsanklaget entreprenørfirma som har fått offentlige kontrakter i Panama for ni milliarder dollar de siste årene.

– Det kommer til å komme mange flere lekkasjer som vil avdekke forhold som har skjedd både her i Panama og andre steder i verden. En statsminister har allerede gått av. Vi vil nok se flere gjøre det samme, tror redaktør David Young,

SISTE NYTT

Siste nytt