Hopp til innhold

– Jeg kjenner ingen proteinprodukter som kan måle seg med dette!

Bli med på tørrfiskproduksjon på Sommarøy.

tørrfiskchips

Tørrfisken inneholder 83-84% protein.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Ute i havgapet på Sommarøy i Tromsø kommune har et islandsk ektepar funnet sitt eget, originale forretningskonsept.

– Vi kom hit på en dagstur fra Tromsø, og syntes det var så fint her ute, sier Kristin Hafsteinsdottir.

– Ble litt nostalgisk

Nå er det sju år siden ekteparet etablerte seg på Sommarøy, med storhavet som nærmeste nabo.

– Det er veldig viktig å være nært havet. Vi vet hvor fisken kommer fra og hvordan den er håndtert, og det er ikke så lange avstander. Det føltes godt å kunne etablere noe som handler om fisk her ute, det ble litt nostalgisk, sier Kristin.

Og ute i havgapet planlegger de å bli.

– Du skal aldri si aldri, men det er det som er planen nå. Vi har jo nok så styre med!

(Artikkelen fortsetter under)

kristin og kristjon

Ekteparet Kristin Hafsteinsdottir og Gudjon Bergmundsson flyttet fra Island via England før de etablerte seg på Sommarøy i Tromsø kommune.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

1.000 poser om dagen

For den originale forretningsideen deres er blitt populær. Nå produserer de om lag 1.000 poser om dagen.

– Vi klarer nesten å livnære oss på det. Det har tatt tid å utvikle produktet, for vi ville finne på noe annet enn vanlig tørrfisk. Vi fant ut at vi ville lage noe som er lettere å spise, som du kunne åpne i bilen eller på flyet, sier Kristjon Bergmundsson.

Tørrfiskchips er nemlig konseptet som skiller seg noe fra den norske tørrfiskskikken. Her er det nemlig slutt på avrevne fiskebiter.

– Vi lager noe som heter «Havgull», og det er snacks av tørrfisk. Det er som skiver som er laget av ren filet, men ikke noe riving. Du får spise det i stua om du spør pent, for det er ikke så mye gris, ler Kristin.

– Men hva er forskjellen på «Havgull» og vanlig tørrfisk?

– Det er nok bare metoden. Vi tørker det på kortere tid, og i små biter. Vi tørker ikke hele fileter, så da kan vi bruke kortere tid til å tørke det. Det gjør at vi må forberede det litt på forhånd.

Andre prøver å herme

Kristin vil ikke avsløre alle hemmelighetene bak produktet deres. Det er nemlig flere konkurrenter som har sett monn i ideen.

– Vi har opplevd at det er noen som har prøvd å herme, så da tenker vi at i hvert fall noe må vi ha helt for oss selv. For det har tatt lang tid å finne ut av flere ting. Da får det heller være et mysterium. Det som er viktigst er likevel at det er god og fersk fisk som går i produktet.

Proteinbombe

Tørkeprosessen tar omtrent ett døgn. Ut av tørkeskapet kommer det mengder med tørrfiskchips, klart for pakking.

– Går det an å smake, spør NRKs reporter håpefullt.

– Både konsistens og form minner om potetgull, men smaken er helt annerledes, konkluderer reporter Helge Lyngmoe.

Kristjon holder opp et flak foran ansiktet.

– Dette er 83-84% proteiner, så det er nesten rent protein. Jeg kjenner ingen proteinprodukter som kan måle seg med det.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark