Ute i havgapet på Sommarøy i Tromsø kommune har et islandsk ektepar funnet sitt eget, originale forretningskonsept.
– Vi kom hit på en dagstur fra Tromsø, og syntes det var så fint her ute, sier Kristin Hafsteinsdottir.
– Ble litt nostalgisk
Nå er det sju år siden ekteparet etablerte seg på Sommarøy, med storhavet som nærmeste nabo.
– Det er veldig viktig å være nært havet. Vi vet hvor fisken kommer fra og hvordan den er håndtert, og det er ikke så lange avstander. Det føltes godt å kunne etablere noe som handler om fisk her ute, det ble litt nostalgisk, sier Kristin.
Og ute i havgapet planlegger de å bli.
– Du skal aldri si aldri, men det er det som er planen nå. Vi har jo nok så styre med!
- LES OGSÅ: Pusher tørrfisk på Bukta
(Artikkelen fortsetter under)
1.000 poser om dagen
For den originale forretningsideen deres er blitt populær. Nå produserer de om lag 1.000 poser om dagen.
– Vi klarer nesten å livnære oss på det. Det har tatt tid å utvikle produktet, for vi ville finne på noe annet enn vanlig tørrfisk. Vi fant ut at vi ville lage noe som er lettere å spise, som du kunne åpne i bilen eller på flyet, sier Kristjon Bergmundsson.
Tørrfiskchips er nemlig konseptet som skiller seg noe fra den norske tørrfiskskikken. Her er det nemlig slutt på avrevne fiskebiter.
– Vi lager noe som heter «Havgull», og det er snacks av tørrfisk. Det er som skiver som er laget av ren filet, men ikke noe riving. Du får spise det i stua om du spør pent, for det er ikke så mye gris, ler Kristin.
– Men hva er forskjellen på «Havgull» og vanlig tørrfisk?
– Det er nok bare metoden. Vi tørker det på kortere tid, og i små biter. Vi tørker ikke hele fileter, så da kan vi bruke kortere tid til å tørke det. Det gjør at vi må forberede det litt på forhånd.
- Hør reportasjens del en her, og del to her!
Andre prøver å herme
Kristin vil ikke avsløre alle hemmelighetene bak produktet deres. Det er nemlig flere konkurrenter som har sett monn i ideen.
– Vi har opplevd at det er noen som har prøvd å herme, så da tenker vi at i hvert fall noe må vi ha helt for oss selv. For det har tatt lang tid å finne ut av flere ting. Da får det heller være et mysterium. Det som er viktigst er likevel at det er god og fersk fisk som går i produktet.
- LES OGSÅ: Salgstørke for tørrfisken
Proteinbombe
Tørkeprosessen tar omtrent ett døgn. Ut av tørkeskapet kommer det mengder med tørrfiskchips, klart for pakking.
– Går det an å smake, spør NRKs reporter håpefullt.
– Både konsistens og form minner om potetgull, men smaken er helt annerledes, konkluderer reporter Helge Lyngmoe.
Kristjon holder opp et flak foran ansiktet.
– Dette er 83-84% proteiner, så det er nesten rent protein. Jeg kjenner ingen proteinprodukter som kan måle seg med det.