Hopp til innhold

– Far gav oss streng beskjed – vi fikk ikke nevne Kongen

75 år siden kong Haakon holdt statsråd i et ysteri i Balsfjord. På vei inn ble Kongen oppdaget av en gårdbruker som skulle levere melk.

Lokalhistoriker Harald Gåre

Harald Gåre er lokalhistoriker fra Balsfjord. Lørdag holdt han foredrag for Kronprins Haakon om Kong Haakons opphold i Balsfjord våren 1940.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Det er i slutten av mai 1940. Gårdbruker Håkon Gåre fra Markenes i Balsfjord i Troms er innom ysteriet på Storsteinnes for å levere melk. Været er overskyet og kjølig - gradestokken viser bare 4-5 varmegrader.

Plutselig drar han kjensel på et ansikt. Det er selveste Kong Haakon som er på vei inn på ysteriet for å holde statsråd!

– Far var i fyr og flamme da han kom hjem den dagen, forteller lokalhistoriker Harald Gåre.

Harald var da tre år gammel og satt på kjøkkenet med mor da faren kom tilbake.

– «Vet du hvem jeg så på Storsteinnes i dag? Jeg så en stor, lang mann gå inn på meieriet. Det var Kongen!» Mor var først veldig skeptisk til historien, men hun ble overbevist etter hvert, sier Gåre til NRK.

Skjulte seg i Balsfjord

Da Tyskland invaderte Norge 9. april 1940 ble konge og regjering drevet på flukt. Turen gikk nordover i landet, til Hamar, Nybergsund og Molde. Etter tre uker på flukt kom de med båt til Troms den 1. mai. Kongen og kronprinsen gikk i land på Målsnes. Deretter gikk turen i bil – først til Røinegården, så over Heia til Trangenhytta ved Langvannet i Balsfjord.

– Det var sent om kvelden da de endelig kom fram. Kongen var trøtt, men i godt humør. Han ba om unnskyldning for alt bryderiet og takket for mottakelsen, forteller Gåre.

Hytta ved Langvatnet ble Kongen og Kronprinsens skjulested i over én måned. Her ble det feiret 17. mai og her ble det avholdt to statsråd – henholdsvis åttende og 18. mai.

31. mai var det igjen tid for statsråd. Møtet ble avholdt på Storsteinnes, nærmere bestemt i lokalene til Balsfjord ysteri. På vei inn ble altså Kongen tilfeldigvis observert – av en gårdbruker fra Markenes.

– Far gav oss streng beskjed da han kom hjem fra Storsteinnes – vi måtte ikke fortelle til noen andre om hvem han hadde sett, sier Harald Gåre til NRK.

Statsrådprotokollen, 31. mai 1940

Statsrådprotokollen fra møtet i Balsfjord ysteri den 31. mai 1940.

Foto: Arkivverket

– Kongen fryktet befolkningens reaksjon på flukten

75 år etter krigsutbruddet er det Kronprins Haakons tur å besøke Balsfjord. Fredag fikk han se Trangenhytta der oldefaren og bestefaren skjulte seg i mai og juni 1940. Lørdag gikk turen til Storsteinnes, hvor Kronprinsen fikk høre Harald Gåre foredra om Kong Haakons opphold i Balsfjord våren 1940.

Senere gikk turen til Malangstun i Malangen før besøket i Troms ble avsluttet i bispegården i Tromsø – stedet for det aller siste statsråd før flukten til England 7. juni 1940.

– Det har vært spennende å følge historien de dramatiske dagene for 75 år siden, fortalte Kronprinsen da han avsluttet besøket lørdag ettermiddag.

Ifølge Kronprinsen var det nok ikke enkelt for oldefaren å ta beslutningen om å rømme landet. Han viste til en samtale Kong Haakon hadde med biskop Wollert Krohn-Hansen like før flukten den 7. juni 1940. Kongen ville ha biskopens mening om det å rømme til England.

– Han var nok redd for hva befolkningen ville synes. Det tynget han nok, sier Kronprins Haakon.

Biskop Olav Øygard og Kronprins Haakon foran bispegården i Tromsø.

Biskop Olav Øygard og Kronprins Haakon foran bispegården i Tromsø.