Hopp til innhold

Ber oppfinnere hjelpe til i eldreomsorgen

Skien kommune tilbyr gründere å få tilgang til kommunens nyåpnede testleilighet. Her skal de prøve ut nye produkter for å skape en bedre eldreomsorg.

Ber gründere bidra i eldreomsorgen

Ber gründere bidra i eldreomsorgen

Skien kommunes hovedbudskap er at ny teknologi kan gjøre eldreomsorgen enklere og bedre, men at man trenger et sted å prøve ut nye produkter.

May Omland

May Omland i Skien kommune sier de vil gi gründere mulighet til å bidra i eldreomsorgen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Nå lar de lokale gründere bruke leiligheten, som er innredet som en alminnelig bolig.

– De får tilbud om å demonstrere og teste ut produktet ut her. Nå er det litt avhengig av hvilke behov vi i kommunen har, og hvor langt vi vil gå, men dette skal være et sted for mulighetene, sier virksomhetsleder i Skien kommune May Omland.

Hun forteller at leiligheten, som de har kalt «Gamle Ekdals hus», skal stimulere oppfinnere og utviklere som kanskje sitter på en ide til et produkt som vil gjøre eldreomsorgen lettere.

– Nesten umulig

Esther Hüemer-Nilsen i skiensfirmaet Asap Norway står på soverommet i testleiligheten og tømmer vann i senga.

Asap har en liten fabrikk noen kilometer unna testleiligheten. De lager et laken som de mener kan holde eldre tørre gjennom hele natta. Det er laget av et materiale som suger til seg fuktighet, uten å føles vått.

Selv om produktet er bra, er det ikke lett å komme inn på innkjøpslistene hos kommunene likevel.

– Det er nesten umulig. Produktet må testes først, og resultater og statistikk må foreligge før produktet er aktuelt som en offentlig anskaffelse.

Les også:

Fødelaken fra Asap Norway

Asap Norway leverer fødelaken til mange sykehus. Nå vil de også leverer de gamlehjem.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Fantastisk

Stadig flere kommuner begynner nå å prøve ut nye produkter og ny teknologi. Ifølge May Omland i Skien kommune er de de første som har invitert produsenter til testing, og å finne fram til nye løsninger.

– Vi er på leting sammen med leverandøren etter hvilke behov produktene skal fylle. Brukerrådene i hjemmetjenesten kommer hit, og gir tilbakemelding om hva de synes om produktene. Det er en fordel for oss.

Fremtiden ser lys ut for lakenet til Esther Hüemer-Nilsen. Neste skritt er nå ut på sykehjem og testing i det virkelige liv. Hun synes det er en fordel å kunne ha denne typen samarbeid med sin egen hjemkommune.

– Det er helt fantastisk. Det stimulerer næringsvirksomheten, og gjør at innovatører som oss kan få testet og komme raskere på markedet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark