Hopp til innhold

Nye værstasjoner skal hindre flere skred

Mellom 20 og 30 nye værstasjoner skal settes opp rundt om i landet for å bedre skredvarslingen.

Tommy Skårholen, Emma Barfod, Espen Biseth Granan.

Tommy Skårholen, Emma Barfod og Espen Biseth Granan på Gaustatoppen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Gaustatoppen i Telemark er ett av stedene som får en slik værstasjon.

Gaustatoppen fikk meteorologisk værstasjon alt i 1934, og den ble drevet fram til 1974. Men i løpet av dette året blir det på nytt etablert automatisk værstasjon på Telemarks høyest fjell.

– Værstasjonene vil være svært viktige for å lage gode varsler, både for snøskred, jordskred og flomvarsler, sier overingeniør i NVE, Emma Barfod.

I påsken kan fjellturister via en app få varsler på telefonen. Her kan du gå inn og sjekke skredvarselet for din region.

– I tillegg kan folk være våre meteorologer, og hjelpe oss med varslingen ved å legge inn egne observasjoner. Det er svært nyttig for oss når vi skal sende ut varsler om skred, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Observatører fra NVE undersøker skredfaren på Gaustatoppen

Se video: Observatører fra NVE undersøker skredfaren på Gaustatoppen (Foto: Philip Hofgaard/Reporter: Anne Lognvik)

Flest skredulykker i påsken

Statistikk viser at flere personer omkommer i skred i påsken, og i år er det også meldt flott, kaldt påskevær. Til tross for at det er mindre snø i fjellet i år enn i påsken i fjor, er det nok snø til at det vil være mange skiturister i fjellet.

Tommy Skårholen i NVE ber folk om å følge ekstra nøye med på varslene som blir sendt ut.

– Været kan endre fort i fjellet. I dag er det dårlig sikt, mye vind og snø, og det er en stund frem til påske. Jeg anbefaler alle å følge nøye med på Varsom.no for de siste oppdateringene, og så håper jeg at folk ikke setter utfor i bratt terreng uten å ha kunnskap om hva de gjør, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Emma Barfod, Espen Biseth Granan og Øistein Saugerud.

Meteorolog Espen Biseth Granan og Øistein Saugerud fra Gaustabanen forklarer hvor den gamle værstasjonen på Gaustatoppen stod.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Værstasjonen mer og mer viktig

Statsmeteorolog Espen Biseth Granan sitter på Gaustabanen på vei opp til Gaustatoppen. Han sier det er svært viktig med en værstasjon der det er mye vær.

Det er viktig at stasjonene står der de kan gi et godt bilde av været. Det er også viktig at det er et sted som har strøm, der man setter opp stasjonen. I tillegg er det viktig at man har mulighet til å komme seg opp til værstasjonen, for den skal jo driftes.

Stasjonene er automatisert, slik at værobservasjonene sendes av gårde uten at noen må være til stede.

Granan er overbevist om at sikkerheten i fjellet blir bedre med de nye værstasjonene rundt om i landet.

– Ja, jeg tror den kan bli bedre. Den gjør oss i stand til å lage bedre værvarsler og skredvarsler, så det er bare positivt, sier han.