Hopp til innhold

Livet til Kristine besto kun av trening- men så sa det stopp

21-åringen fra Kragerø møtte veggen etter flere år som fitnessutøver. Nå advarer idrettspedagog og forsker unge jenter mot å overdrive treningen.

Kristine Solhaug

Kristine viser frem fitnessbikinien sin. Den har hun lagt bort for en stund.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Kristine Solhaug og Tommi Thorvildsen

Kristine Solhaug har vunnet utallige fitnesskonkurranser. En dag fikk hun nok, og møtte veggen. Her sammen med trener Tommi Thorvildsen.

Foto: Privat

– Her er den vet du. Den er blå, og besatt med sånne blanke steiner, sier Kristine Solhaug med fryd i stemmen.

Bikinien hun brukte i fitnesskonkurranser er lagt bort i en plastpose på jenterommet. Det er ikke sikkert at hun vil bruke den igjen. 21 år gamle Kristine fra Kragerø var fitnessutøver, personlig trener og blogget om fitness, men så sa det stopp.

Hele livet mitt dreide seg om trening, og det ble for mye. Jeg fikk rett og slett en stor knekk, og orket ikke mer. Trening ga meg ingen glede lenger.

Advarer andre unge

Etter å ha kommet til topps i flere fitnesskonkurranser var det ikke lenger like gøy at alt handlet om trening. Hun flyttet hjem, sluttet som personlig trener og la ned bloggen. Nå advarer hun andre mot å slavisk følge trenings- og kostholdsblogger på sosiale medier.

– Det er et fokus på at den formen, altså fitnesskroppen, skal holdes slik hele året. For min del fungerer ikke det. Det er jo gjerne dem man følger på sosiale medier som har den kroppen hele året. Dermed tror man at det er sånn det skal være, og så blir man fortvilet fordi man ikke klarer det selv, sier 21-åringen.

Kristine Solhaug

Kristine er fortsatt sterk som en okse, men trener mer på hobbybasis enn for konkurranser.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark og forsker ved Modum bad, Solfrid Bratland Sanda sier at unge jenters kroppsideal har endret seg fra målet om å være tynn til å bli sterk. Det er ikke nødvendigvis positivt.

– Det er et like uoppnåelig ideal for mange kvinner å se så trent ut som den veldig tynne kvinnekroppen er.

– Kan være like skadelig

Sanda sier hun ser at flere unge jenter har byttet ut en besettelse med en annen.

– Mange drar det veldig ut i det ekstreme. De spiser for lite, trener altfor mye og så blir fokuset fortsatt på en urealistisk og uoppnåelig kropp, i stedet for å tenke at de har en sterk og velfungerende kropp.

Overdrevet styrketrening kan være like skadelig som spiseforstyrrelser, sier Sanda. Hun mener det mange bruker som inspirasjon på Instagram og blogger er usunt.

Sunn inspirasjon er kjempefint. Problemet er at en del av de bloggene vi ser, og flere bilder som legges ut på Instagram ikke er sunne. Der er det bilder av personer som har et sykelig forhold til mat, kropp, vekt og trening, og som ser unormale ut.

Mariann Deila Bryn

Personlig trener Mariann Deila Bryn, sier det ikke er usunt å trene mye.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Var drit lei

Personlig trener Mariann Deila Bryn er enig i at unge bør være kritiske til hva de inspireres av på sosiale medier. Men hunmener at overtrening ikke er et stort problem.

– Vi må passe på å ikke sykeliggjøre alle som liker å trene mye. De aller fleste som har trening som hobby er tross alt friske. De trener for å holde seg i form og føle seg vel, sier hun

For 21 år gamle Kristine er det nok når det gjelder trening.

– I vinter var jeg så drit lei. Jeg kan ikke beskrive det en gang, jeg var helt antifitness. Å stille i konkurranser er ikke så viktig for meg lenger fordi jeg har gjort det, og fordi det ikke er så spesielt som det en gang var.