Hopp til innhold

Solspeilet har flate batterier

Lite sol og enda mindre vind gjør at batteriene til solspeilet på Rjukan er flate og at solspeilet er uten styring. Det må gjøres flere endringer, sier prosjektlederen for solspeilet.

Solspeilet

Solspeilet på Rjukan kom i fjor på plass, 100 år etter at ideen ble født. Nå er batteriene flate.

Foto: AtilÅ

Da solspeilet på Rjukan endelig kom på plass høsten 2013, hadde det gått 100 år siden ideen ble født.

Etter at industrien ble bygd ut og folketallet økte, ble det raskt klart at Rjukan manglet sol vinterstid. Som et ledd i arbeidernes velferd, kom så ideen om et solspeil opp.

Løsningen ble heller en taubane, Krossobanen, som fraktet arbeiderne opp på fjellet og i sola.

Men nå står altså solspeilet der - i ordets rette forstand. For batteriene som skal dreie speilet etter sola, er flate. De blir ladet av sol og vind. Sol har det vært lite av, og vindmølla som skal drive generatoren, bør flyttes høyere opp, for å få mer vind.

Øystein Haugan

Øystein Haugan er prosjektleder for solspeilet. Han fleiper med at de har lagt inn en driftstans for å få mer medieomtale

Foto: Anne Lognvik / NRK

Omtalen av solspeilet var svært stor i høst, men nå har det stilnet av. Prosjektleder Øystein Haugan fleiper derfor med at de har lagt inn en driftsstans for å få ny omtale.

Speilet må styres

– Det er selvfølgelig ikke sant, men vi får finne oss i at vi får en stopp. Det vi skal gjøre nå er å sette opp et aggregat som kan skaffe strøm til speilet, sier Haugan.

– Er det ikke et speil da, virker ikke det uansett om det har strøm eller ikke?

– Speilet må ha strøm for å bevege seg i takt med sola. Her om dagen, da sola skinte og speilet var uten styring, gikk strålene rett til værs. Dette blir som en teaterspot. Den må styres for å gi lys på riktig sted på scenen.

Haugan forteller at det var nære på en liten flause sist fredag. Da var flere TV selskap på besøk.

Solspeilet på Rjukan.

Det har gått noen dager siden solstrålene fra speilet har nådd ned til Rjukan torg.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Skal skaffe reservestrøm

– Vi hadde besøk fra Tyskland, Irland, England og USA. Men heldigvis var det nok strøm på batteriene, slik at vi fikk solspeilet til å virke som det skulle. I løpet av en uke tror Haugan at alt er i orden igjen.

– Vi skal sette opp et aggregat som produserer nok strøm til å få styring på speilet. Vindmølla må vi vente med å flytte til våren. Nå står den på en sju meter høy søyle. Den nye blir på 21 meter, og for å bygge den, må telen gå ut av jorda.

Så får vi håpe at det blir oppholdsvær og sol når aggregatet er på plass om en uke. Slik at speilet igjen kan lyse ned på Rjukan torg.

Solspeilet på Rjukan

Tre store speil gir vanligvis mye sol ned til vintermørke Rjukan.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK