Hopp til innhold

Her har de halvert sykefraværet

Ved Stathelle barneskole i Bamble er sykefraværet halvert det siste året. En av årsakene er at de ansatte har fått tilrettelagt arbeidsmengden når de er syke.

Stathelle barneskole

Ved Stathelle barneskole i Bamble har de klart å halvere sykefraværet det siste året.

Foto: Anette Dothseth Stensholt / NRK

– Jeg har en jobb jeg stortrives med. Jeg skjønte da jeg var syk og hjemme at jeg savnet jobben min.

Kari Siljan Siljan jobber ved skolen. Hun har stor skjellettslitasje og har fått innvilget 100 prosent uføretrygd, men hun velger heller å være på jobb. Hun er ikke i tvil om at tiltakene skolen har satt inn har hjulpet henne ut i arbeidslivet igjen.

Det har hatt alt å si. Summen av alle tiltakene gjør at det blir en god hverdag for meg. Jeg vet at jeg kan være hjemme når jeg er for syk til å være her, og jeg vet at jeg kan være her litt og i tillegg få hjelp til det som jeg måtte trenge, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kari Siljan

Kari Siljan arbeider ved Stahelle barneskole. Hun har fått tilrettelagt arbeidet slik at hun kan fortsette å jobbe istedet for å ligge hjemme.

Foto: Anette Dothseth Stensholt / NRK

– De blir hørt

Rektor ved barneskolen Anita Hjorteseth forteller hva hun tror har fått Kari Siljan til å jobbe i stedet for å være 100 prosent uføretrygdet.

– Hun blir møtt og hørt, og ting er lagt tilrette. Hun gjør de tingene hun føler at hun fortsatt kan gjøre, og der har hun masse å bidra med.

For at sykefraværet skulle gå ned satte skolen i gang en rekke tiltak. Ett av tiltakene var å tilrettelegge arbeidsmengden for de som var syke og delegere ansvar på de ansatte. Anita Hjorteseth kan fortelle at det har fungert for flere enn Kari Siljan.

– Vi har en kollega som har vært her og jobbet med brukket ben. Hun har valgt å komme på jobb. Vi har spurt om hun heller ikke burde være hjemme, men da svarte hun at det var bedre å yte 50 prosent enn å ligge hjemme, forteller Hjorteseth.

Kommunen reduserte fraværet

Anita Hjorteseth

Anita Hjorteseth er rektor ved Stahelle barneskole. Hun sier det har vært viktig for skolen å lytte til sine ansatte.

Foto: Anette Dothseth Stensholt / NRK
Heidi Solstad Glittum, Aud Norheim og Olav Rui.

Heidi Solstad Glittum, Aud Norheim og Olav Rui er strålende fornøyd med at kommunens sykefravr har gtt ned.

Foto: Anette Dothseth Stensholt / NRK

Det er ikke bare barneskolen i Bamble som har jobbet med dette. Hele kommunen hadde et sterkt ønske om å redusere sykefraværet. Og det lyktes.

Bamble kommunes sykefravær ble redusert med 22 prosent fra 2009-2010. I 2009 hadde kommunen et sykefravær på 9,9 prosent. Bamble ligger 1 prosent under snittet for kommunal sektor på nasjonalt nivå, som er på 7,4 prosent legemeldt sykefravær.

– Det er mye bedre å være litt på jobb å klare noe, enn å være helt hjemme. Mange er på gradert sykemelding i stedet for å være sykemeldt 100 prosent. Dessuten har vi hatt mye lederopplæring de siste årene, og jeg tror lederne har blitt flinkere til å komme tidlig i gang, sier Heidi Solstad Glittum som er rådgiver i Bamble kommunes personalavdeling.

Håp om ytterligere reduksjon

Rådgiver Aud Norheim forteller at kommunen skal fortsette det sterke fokuset på sykefravær og har et håp om ytterligere reduksjon.

– Målet i IA-avtalen er på 5,6 prosent sykefravær, så vi kan ikke stoppe opp her. Vi må bare fortsette det gode arbeidet.

Kari Siljan er ikke redd for at jobbingen skal gjøre formen hennes dårligere, tvert imot. Hun har fleksibel arbeidstid og har fått et eget kontor. Fortsetter skolen å tilrettelegge for henne tror hun at hun vil jobbe en god stund til.

– Ja, frem til jeg er 67 håper jeg. Jeg kommer til å jobbe noe redusert, men da får jeg det også til, smiler hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark