Hopp til innhold

Fashion fesjå 2010

For tredje året på rad ble det i helgen avholdt Fashion Fesjå på Høgskolen i Telemarks(HIT) lokaler på Rauland.

Fashion fesjå 2010

På Rauland tilbyr HIT et unikt studietilbud for studenter fra hele verden.

Foto: Biljana C. Fredriksen

Her ble det vist Bachelor og Master oppgaver på catwalken, for fulle hus. Selve showet huset over 300 skuelystne, i tilegg til utstillingene og konserten som ble avholdt.

– Et veldig velykket arrangement. Her er det er kamp om plassene. Det er blitt mer og mer folk som kjem. Det er for at det vore så spesiellt, morsomt, og profesjonelt kvart år, sier Bodil Askevoll, leder for Institutt for folkekultur, HIT.

Fra hele verden

På Rauland tilbyr HIT et unikt studietilbud for studenter fra hele verden; Master i tradisjonskunst. Det favner retningene folkemusikk og folkekunst. Bare i år har de masterkandidater i folkekunst fra Ukraina, Estland, Frankrike og Island, i tilegg til de Norske.

– De må hit for å ta Master i sin egen tradisjonskunst, sier Askevoll.

På Rauland har de utvekslingsavtaler med kunstakademier og høyskoler i utlandet, men etter det de selv vet, er det ingen andre som kan tilby et slik bredt masterstudie i folkekunst og folkemusikk. Siden oppstarten av masterstudiet i 2003 har de uteksaminert 70 mastergradsstudenter her.

Mer å lære

Fashion fesjå 2010

Elevene må til Rauland for å ta Master i sin egen tradisjonskunst.

Foto: Biljana C. Fredriksen

– Når utenlandske studenter kommer hit er de veldig åpne for nye impulser. De inkorporerer veldig ofte temaer fra norsk folkekunst inn i sin egen folkekunst når de gjør skoleoppgaver og nye arbeid. Dette er noe vi godt kunne lære noe av, mener Askevoll.

Men selv om tradisjonene holdes godt i hevd i folkekunsten er det ett fag hvor arbeidene ikke lenger gjenspeiler like mye tradisjon. For skolen har eget maskin-strikk fag som strekker seg over to år på deltid. Og her er det ny design og teknikk som er det viktigste. De bruker data som verktøy og kreativitet i fri utfoldelse.

– Her er morgendagens designere, sier Randi Follo stolt om sine medstudenter i Maskinstrikk1.

De fleste medstudentene hennes er tidligere designere og lærere, som satser på dele på sin nyervervede kunnskap når de er ferdig med studiet.

– Det er jo en 450 år gammel tradisjon, dette med maskinstrikk, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark