Hopp til innhold

Baby-Bovim (31) har comebackplanen klar

Ingvill Måkestad Bovim har allerede satt datoen for når hun skal være tilbake for fullt på friidrettsbanen. 31-åringen liker å legge planer for det meste, men nå er det én ting hun ikke kan bestemme.

Ingvill Måkestad Bovim

Under OL i London var det en knust Ingvill Måkestad Bovim som møtte pressen og fortalte om skaden som satte en stopper for medaljedrømmen i mesterskapet. Åtte måneder senere er friidrettsutøveren snart mor.

Foto: NTB Scanpix/Privat

– Jeg er vant til å planlegge ting og ha datoer. Plutselig skal noe kjempestort skje og man har ikke peiling på når. Så det er en utfordring som toppidrettsutøver, sier Ingvild Måkestad Bovim til NRK.no.

Bovim går rundt i spenning og venter på å bli mor. Om under en måned blir Bovim mor for første gang - dersom barnet kommer på termindatoen 17. mai.

Egentlig skulle mellomdistanseløperen ha vært i full gang med oppkjøringen til friidrettssesongen og forberedelser til friidretts-VM i Moskva. Istedenfor stabber 31-åringen rundt i Oslo med en gedigen kul på magen.

Ingvill Måkestad Bovim

Ingvill Måkestad Bovim humpet rundt på krykker i London. Hun fikk beskjed om at det ville ta seks måneder å trene seg opp igjen, dermed bestemte hun seg for å benytte det lange skadeavbrekket til å bli mor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– For 2013-sesongen er det største målet å få en velskapt baby. Så veldig til konkurransesesong blir det ikke for meg, sier Bovim blidt.

Tre oppturer

Morsrollen kommer tidligere enn Bovim først hadde tenkt. Egentlig var planen å vente med familieforøkelse til etter OL i Rio i 2016, men skaden som knuste 31-åringens medaljedrøm i London snudde helt om på det.

Bovim var oppløst i tårer i London, men åtte måneder senere ser hun at skaden har gitt henne mye hun ellers ikke ville hatt.

– Det ville ta seks måneder å trene meg opp igjen fra skaden. Det er ganske lenge. Hvis jeg kunne bruke de seks månedene som en del av et svangerskap, var ikke det så dumt. Jeg har alltid vært en familieperson som har lyst på barn. Så det har vært et ønske. Da ble det valgt, forteller hun.

Men et barn på vei er ikke det eneste Bovim gleder seg over.

mmp-ol bovim

Ingvill Måkestad Bovim på friidrettsbanen slik sportsinteresserte er vant til å se henne. Nå sikter 31-åringen seg inn mot EM i 2014.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg har fått gjort masse de siste månedene. I høst fikk jeg laget en kokebok som jeg har drømt om lenge. I tillegg har jeg trent meg opp så akillesen er helt bra igjen. Jeg kjenner virkelig ingenting til skaden. Det er tre ting i denne perioden som har vært veldig, veldig bra, sier Bovim.

Planlegger

Som toppidrettsutøver er Bovim vant til å planlegge. Hun har faste datoer og detaljerte opplegg å forholde seg til. Planene for comebacket er også klare.

– De første ukene og måneden etter fødselen blir rolig oppbygging. Jeg skal være i full gang med trening 1. oktober. Fra og med da blir det fullt kjør mot 2014-sesongen. Det første store målet er EM i Zürich i 2014, forteller Bovim, som også satser for fullt videre mot OL i 2016.

– Noe av det viktigste har vært å ha is i magen til å bli skikkelig kvitt skaden. Om jeg ikke hadde blitt det, kunne jeg ikke satset videre mot OL i Rio, forteller hun.

Familiehjelp

Kombinasjonen som mor og toppidrettsutøver ser 31-åringen på som en fin utfordring. Hun har hentet erfaringer fra andre som har vært i samme situasjon, og skal få mye hjelp av mannen Frode Bovim og andre i den nærmeste familien når barnet kommer.

– Det er lagt opp en god plan allerede. Vi er mest borte og reiser i vinterhalvåret med lengre treningssamlinger. De inkluderer familie som kan være med som støtte og passe på når den lille babyen kommer. Min satsing har alltid vært med god støtte fra familien. Det blir vel enda mer forsterket fremover, forteller hun.

Bovim tror ikke mammarollen vil ødelegge for livet på friidrettsbanen. Snarere tvert imot.

– De gangene jeg har gjort store endringer i livet mitt har det slått positivt ut. Jeg gleder meg og ser på det som en kjempefin utfordring, sier hun.

Misunnelse som motivasjon

Det har blitt lite løpstrening på Bovim på grunn av skaden og den siste tiden svangerskapet. Hun har holdt seg til yoga, elipsemaskiner og styrketrening.

Derfor stikker det litt ekstra å se alle andre som finner frem løpeskoene når snøen har begynt å forsvinne.

– Jeg føler en liten misunnelsesklump i magen når jeg ser andre løper. Men jeg tar det med meg som motivasjon. Det var en liten periode jeg fikk løpe, og det kjente jeg på den fantastiske frihetsfølelsen det er. Motivasjonen er skyhøy, for å si det sånn, sier hun.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal