Hopp til innhold

Her flyr han to meter over bakken i 200 km/t

Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er Jokke Sommer.

Video Basehopper

Se den spektakulære reportasjen her.

Jokke Sommer har bare to år i lufta, men gjør ting ingen trodde var mulig for få år siden. I rekordfart "åpner" Sommer fjellsider ingen har turt å hoppe fra før.

- Det er veldig små marginer. Du må vite akkurat hva du gjør, og du må stole på forholdene og kunnskapene dine, sier Sommer til NRK.

Ifølge hopperne selv kommer de opp i hastigheter på rundt 200 kilometer i timen. Og det er nesten så de kan strekke ut tærne og skrape i fjellveggen - på det nærmeste er de bare 70 centimeter over bakken.

Grensesprenger

Sommer elsker å sprenge grenser. Tidligere i år var han og noen kamerater de første som satte utfor Blånebba. Nå jobber han blant annet med et prosjekt hvor han skal fly under en person som går på line.

- Men jeg har blitt ganske vant til følelsen. Det er noe man har gjort plenty ganger før, sier Sommer.

Video NY-BLAANEBBA

Likte du videoen over? Se flere ekstreme hopp her!

Frykter ulykker

Men ikke alle er glade for at grensene sprenges i så raskt tempo. Tom Erik Heimen forteller om en skummel trend.

- Folk gjør mer radikale ting, tar bort sikkerhetsmarginer på utspringene sine for eksempel. Det blir hoppet mange steder som kanskje ikke gir rom for feil. Man tar bort marginene, det er vel utviklingen i mine øyne, sier Heimen til NRK.

Heimen har over 1000 hopp bak seg. Han er redd for at det skal oppstå ulykker.

- Noen kar kastet seg på den bølgen at de skal åpne vegger så fort som mulig. Jeg tror det er ganske greit å ikke være med på den bølgen der, sier Sommer.

Nøye forberedt

Sommer mener han har full kontroll. Før hvert hopp er han for eksempel svært nøye med å sjekke forholdene, nåde på forhånd og rett før selve hoppet.

- Uansett hva man gjør i livet, er ting farlig. Men dette er kontrollert risiko, og av alle tingene jeg gjør i livet mitt, er det her jeg har mest kontroll. Men man skal aldri si at ting ikke kan skje, for det er ikke tilfelle, sier Sommer.

Sjekk ut flere spektakulære svev her (ekstern lenke)!

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal