Hopp til innhold

Her vinner Tiril (17) gull i X Games: – Jeg trodde ikke en gang jeg ville bli invitert

ASPEN/OSLO (NRK.no): Debutanten Tiril Sjåstad Christiansen knuste konkurrentene i ski slopestylefinalen og sikret Norges andre gull i årets X Games.

Tiril Sjåstad Christiansen trodde ikke hun ville bli invitert til X-games. Det ble hun - og i går vant 17-åringen finalen i slopestyle foran hele verdenseliten. Her går det opp for henne at hun har vunnet.

Tiril Sjåstad Chrisitiansen (17) var overlegen i sin ski slopestylefinale og vant Norges andre gull under årets X Games. Se de nervepirrende sekundene da vinneren ble avgjort.

– Herregud, det er helt sykt.

Tiril Sjåstad Christiansen sliter med å holde tilbake gledestårene mens hun prøver å forklare hvordan hun har det etter det sensasjonelle gullet.

– Jeg var så nervøs. Beklager jeg sliter med gråten, sier hun.

– Jeg hadde ikke en gang tenkt at jeg kunne bli invitert hit. Jeg ville bare sette rundene mine. Gull er bare en helt vill bonus.

Artikkelen fortsetter under

Tiril Sjåstad Christiansen hadde nesten ikke ord etter at hun gikk av med seieren i slopestyle i X-games søndag. Se intervjuet med 17-åringen i Aspen, USA her.

Se intervjuet med en rørt gullvinner her.

Reiste seg etter fall

Søndag i Aspen gjorde Tiril mer enn å bare sette rundene. Etter å ha falt nærmest rett fra start i sitt første run, reiste hun seg mesterlig og viste klasse i sine to neste forsøk.

– Det er bare å ta av seg hatten. Hun kjører helt rått!

Aleksander Aurdal, landslagskjøreren som har kommentert X Games for NRK, var full av begeistring for det tenåringen presterte da hun i sitt siste forsøk økte sin allerede klare ledelse.

Artikkelen fortsetter under

Tiril Sjåstad Christiansen kjørte ned til overraskende ledelse i slopestyle-finalen for kvinner i Aspen søndag. Når kun én utøver står igjen på toppen ligger Christiansen på sølvplass.

Tiril Sjåstad Christiansen vant gull i X Games. Se hennes fantastiske sisterun her.

Sjåstad Christiansen ble etter sitt andre run i ski slopestylefinalen belønnet med poengsummen 91,33 av dommerne, men kjørte enda bedre i sitt endelige forsøk og fikk fantastiske 92,33 poeng.

– Det er det sykeste. Dette er den største konkurransen av alle. Det er ubeskrivelig, jeg har ikke ord for hvor godt det føles, forteller en opprømt Sjåstad

Ledelsen til 17-åringen var klar, men konkurransen var langt fra over.

Nervepirrende avslutning

For finalen ble likevel uhyrlig spennende. Under sitt siste forsøk falt nemlig Ashley Battersby stygt og ble skadet.

Det førte til at konkurransen midlertidig ble stanset da det kun gjensto én utøver igjen på toppen som kunne ta fra Tiril gullmedaljen.

Og ventetiden ble lang.

For jenta som sto igjen på toppen var ingen hvem som helst. Kaya Turski har vunnet slopestylen i X Games de siste tre årene, og selv om hun hadde falt i sine to første forsøk, visste alle hun hadde ferdighetene til å tukte den høye poengsummen til Sjåstad Christiansen.

– Det er det verste jeg har vært med på i hele mitt liv. Jeg var så nervøs før Kaya skulle kjøre det siste runnet. Tiden halte ut og det var uutholdelig, forteller Tiril.

Artikkelen fortsetter under

Det ble en nervepirrende finale i slopestyle for kvinner søndag kveld i Aspen. Tiril Sjåstad Christiansen satt allerede og gråt for pallplass da verdensener Kaya Turski satte utfor.

Kaya Turski kunne ta fra Tiril Sjåstad Christiansen gullet i X-games, men hennes solide forsøk var ikke nok. Se hele runnet her.

Tok til tårene

– Nei, nei. Nå blir dette dommermat.

Et svært solid run senere var Turski ned i målområdet, og en bekymret NRK-kommentator, Thomas Lerdahl, fryktet at den kanadiske jenta ville stikke av med seieren i siste liten.

– Jeg tror ikke dette skal holde mot Tiril, mente Aurdal ved hans side.

Og eksperten fikk rett til slutt.

Poengtavla viste 90 poeng til Turski, og en rørt Tiril Sjåstad Christiansen tok til tårene da gullet i hennes første X Games ble klart.

Turskis siste run holdt til sølv, mens Dara Howell tok bronsen med 89,33 poeng.

– Mamma og pappa er nok ganske gærne akkurat nå. De er i Østerrike og ser på broren min i junior-VM, forteller Sjåstad Christiansen.

– De skulle jo heller vært her?!

– Ja, jeg sa det til dem. De får bli med neste år. Om jeg blir invitert da.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal