10 grunner til at vi elsket fotball-VM

Vi tar oss friheten til å samle noe av det mest minneverdige fra mesterskapet i Canada.

World

MESTERE: Her feirer USA sin tredje VM-tittel etter å ha slått Japan 5-2 i finalen.

For selv om Norge gikk på et småbittert og skuffende tap for England i åttedelsfinalen, er det flust av grunner til å sette umåtelig stor pris på kvinnenes sjuende VM.

Og vi tar det siste først:

1. Finaleklassikeren

Kampen mellom USA - Japan endte 5-2.

USA fikk sin revansj mot Japan i en finale hvor det ble scoret historiske sju mål. Det inkluderte hat trick fra VMs beste spiller Carli Lloyd (historiens raskeste) og hennes drømmetreff fra midtstreken.

2. Praktscoringen

Komm.: Andreas Stabrun Smith og Tom Nordlie.

«Bedre kan det ikke gjøres», var ekspertenes dom. Maren Mjeldes frisparkperle mot Tyskland var av den perfekte sorten.

3. De nye stjernene

Liverpool-spilleren feiret VM-scoringen med dans.

Noe av det mest sjarmerende med mesterskap er spillerne som har gått under ekspertenes radar og slår ut i full blomst når det gjelder. Som Nigerias Asisat Oshoala (20), kraftspissen som til tider av umulig å få tak på.

4. Den ekte idrettsgleden

Thanatta

EKSTASE: Her takker Thanatta Chawong (nr.2 høyre) høyere makter etter å ha slått Elfenbenskysten 3-2 i gruppespillet.

Den spontane, oppriktige og sjarmerende gleden ved mål og seire – særlig fra de «små» fotballnasjonene som Thailand, Elfenbenskysten og Ecuador – er noe som holder også fotballhjertet varmt gjennom sommeren.

5. Intervjuene med Finjord

Assistenttrener for kvinnelandslaget, Roger Finjord, avslører at Norge har gjort flere endringer i lagoppstillingen før kveldens oppgjør mot Tyskland. Finjord er klar på at det norske folk skal få se et norsk lag som vil imponere.

Apropos oppriktig og sjarmerende: Norges assistenttrener Roger Finjord har lenge lurt frem smil med sitt engasjement, og TV-intervjuene i Canada ble intet unntak.

6. Det kanadiske publikummet

Canada

TAKKET FOR SEG: Her tar de kanadiske spillerne en siste hyllest til VM-publikummet etter å ha tapt for England i kvartfinalen.

Fotballen har riktig nok steget kraftig i kurs hos USAs «lillesøster» Canada, men mobiliseringen på VM-stadionene blir uansett stående som beundringsverdig. Og da tenker vi ikke på antall tilskuere, men det kanadiske engasjementet for andre nasjoner.

7. Overraskelsene

Colombia

SJOKKET: Her feirer de colombianske spillerne 2-0-seieren over Frankrike.

Aldri et VM uten en skrell, og Colombias 2-0-seier over Frankrike er en av VM-historiens aller største. Vi må også trekke frem Australias seier over Brasil (og avansementet til kvartfinalen), og Englands VM-bronse.

8. Kvaliteten og interessen øker

Tittel

Da Norge VM-åpnet mot Thailand i starten av juni, ble oppgjøret den mest sette fotballkampen i Norge foran mesterliga-finalen (nå er MAX-sendte Norge-Aserbajdsjan foran). Canada-VM er det største kvinnelige sportsarrangementetet i historien, og for første gang var 24 lag med – et tydelig tegn på at sporten er i sterk utvikling internasjonalt.

9. Tre medaljer – tre verdensdeler

Sampson

HYLLEST: Her kastes England-trener Mark Sampson i været etter å ha ledet laget til en overraskende bronsemedalje.

I forlengelsen av punkt 8: USA (gull), Japan (sølv) og England (bronse) sprer VM-medaljene over tre verdensdeler. Til sammenligning har kun to VM-finaler for herrer blitt spilt uten et land fra Europa: 1950 (Uruguay-Brasil) og VM-fødselen i 1930 (Uruguay-Argentina).

10. Mer fotball – mindre fjas

Skade

MER EFFEKTIVE: Kvinnene spretter raskere opp enn menn når de først går i bakken.

Det er kanskje en brannfakkel i noens øyne, men mye tyder på at kvinnene bruker mer tid enn menn på å, ja, spille fotball. I hvert fall hvis vi skal tro Telegraph, som viser til en undersøkelse hvor konklusjonen er at menn ligger 30 sekunder lengre på gressmatta (i gjennomsnitt) etter å ha blitt taklet. Menn bruker også ti sekunder mer på å gå av banen når de byttes ut, og de bruker nye 30 sekunder mer på målfeiringer.

• Hva savner du? Si din mening i kommentarfeltet under.

• Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

Britain Soccer Women’s Super League
  • Grønstad tok norsk rekord på 600 meter

Tobias Grønstad IK Tjalve fortsetter storformen på 600 meter. Søndag løp han inn til 1.14,56 under et stevne i Tyskland. Det er norsk rekord på distansen.

Grønstad løp også inn til rekord sist uke – da han tok tiden til OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

Etter å ha smadret to norske rekorder på 600 meter, er planen nå å løpe 800 meter om en uke – også det i Tyskland.

Friidrett - Trond Mohn Games
  • 2-1 til Brann

SISTE: Innbytter Anna Aahjem setter ballen i mål med 10 minutter igjen av kampen. Brann har dominert andre omgang, og påført Rosenborg årets to første baklengs.

Mathine Østenstad uliknet for Brann rett etter pause. Straffen ble gitt etter at RBK-keeper Rulyte går for hardt inn i en duell. Brann-trener Martin Ho har gjort tre bytter i pausen, og dette har gitt effekt.

Frøya Dorsin sendte bortelaget i ledelsen i åpningskampen på Brann stadion. Langskuddet 31 minutter inne i kampen kom etter at Rosenborg vant ballen, som følge av en hands dommer Karoline Jensen overså.

Det ble en sjansefattig og jevnspilt første omgang.

Totalt 6051 supportere har søndag tatt turen til tilskuerbenken på Brann stadion.

SENDTE BRANN I LEDELSEN: Innbytter Anna Aahjem
  • Norsk stortap i åpningskampen i J17-EM

England ble flere hakk for store i den første kampen i gruppespillet i J17-EM søndag.

Allerede etter elleve minutters spill ledet England 2-0 og hadde etter det god kontroll på kampen.

Like etter pause scoret Lola Brown Englands tredje mål, et mål som også ble kampens siste. Dermed endte kampen 3-0 til England.

J17-EM arrangeres i Sverige. Norge spiller mot Frankrike på onsdag, før gruppespillet avsluttes mot Sverige på lørdag.