Hopp til innhold

"Tredobbelt norsk til Norge"

Den aller første virkelig store oppgaven for NRKs TV-sport de første årene var ski-VM i Oslo i 1966. Det ble også en norsk triumfferd. Se video!

Video Gull og hvite skoger

Ski-VM i Oslo i 1966 gav mye norsk gull, og var NRKs første store sportsproduksjon

Den norske medaljefangsten i nordiske skidispliner hadde vært så som så i OL og VM på første halvdel av 60-tallet. Men til VM på hjemmebane i Holmenkollen hadde Norge satset. Og det gav resultater.

NRKs satsing skulle vise mye av aktiviteten i Holmenkollen og Nordmarka direkte. Det var ingen selvfølge i de dager, da løypene gikk i lange sløyfer og det ikke var så enkelt med overføringer fra langt ute i skogen.

Se bilder fra VM i 1966

Etter en noe laber start med sjuendeplass som beste norske plassering på tremila, løsnet det på 15 km.

"Det kan bli tredobbelt norsk til Norge", hoiet sidekommentator Kristen Kvello, som satt i boksen ved siden av Jarle Høysæter under NRKs direktesending. For denne distansen ble sendt direkte denne februarlørdagen.

Gull, sølv og bronse

Gjermund Eggen

Gjermund Eggen ble 'skogens konge' i VM i 1966 med sine tre gull

Foto: Aktuell / SCANPIX

Da stormet Ole Ellefsæter mot mål. Gjermund Eggen hadde allerede gått inn til et sikkert gull, han hadde ledet hele veien. Og Odd Martinsen hadde avsluttet sterkt og var foran både svenske Bjarne Andersson og finske Kalevi Laurila i mål.

Og så kom Ellefsæter med en enda sterkere avslutning. Han klarte ikke bare å slå svensken og finnen, han kom også i mål drøye tre sekunder foran Martinsen. Tredobbelt norsk ble det i alle fall.

Noen dager seinere var det 4 x 10 km stafett. NRK satset stort med mange kameraer ute i løypa. Igjen gikk sendingen direkte.

Knusende stafettseier

VM-stafetten i 1966

En skistafett i 1966 så noe annerledes ut enn den gjør nå

Foto: Scanpix / SCANPIX

Og igjen skulle publikum både i Nordmarka og foran de stadig flere TV-apparatene rundt omkring i landet få juble. For Odd Martinsen leverte for første gang det som skulle bli hans varemerke, en knallsterk åpningsetappe.

Harald Grønningen og Ole Ellefsæter fulgte opp, og Gjermund Eggen hadde ingen konkurrent da han gikk inn til sitt andre gull. Han krysset målstreken ett minutt og 12 sekunder foran Finland.

Den siste lørdagen var de norske forhåpningene store foran femmila, og sjelden har den vært mer spennende i et VM.

Den berømte greina

Gjermund Eggen åpnet forsiktig, men holdt god fart mot slutten. Han hadde alle konkurrentene foran i sporet, men slet med finnen Arto Tiainen. Og klokka tikket.

Løypa var lang den gangen, man gikk to runder på 25 km, og det var langt mellom kameraene. Kameraet på Gratishaugen viste en snøtung grein der løypa kom ut av skogen. Og der ventet hele Norge i flere minutter på at Gjermund Eggen skulle komme - mens klokka ubønnhørlig tikket og gikk.

- Nå går klokka fort. Nå må du komme, Gjermund, ropte en nesten fortvilt Jarle Høysæter.

Og Gjermund kom akkurat i tide. De to minuttene det tok ned til mål, ble lange, men det holdt med drøyt ti sekunders margin.

Så kom "jentut'n"

Avslutningssøndagen ble også stor, og overraskende. Kvinnestafetten ble ikke sendt direkte på TV, og derfor gikk folket nesten glipp av "jentut'n".

Det var veteranen Ingrid Wigernæs som kalte stafettlaget det. 3 x 5 km gikk de i de dager, og Wigernæs åpnet. Inger Aufles gikk andre etappe, og til alles overraskelse var Norge med helt der framme etter to etapper.

Berit Mørdre avsluttet, og hun hadde ikke sjanse til å ta igjen Sovjetunionens ankerkvinne Alevtina Koltsjina.

Men Mørdre hadde god heng på svenske Toini Gustafsson. Og til enorm jubel staket hun seg centimeter for centimeter forbi Gustafsson inn mot mål, og sikret VM-sølvet med ni tidels sekunders margin.

- Etter dette fortsetter du vel en stund til, spurte NRKs reporter Øyvind Johnsen Ingrid Wigernes etterpå.

- Nei, nå er det er på tide å overlate ansvaret til de yngre, vi ser jo at det er veldig mye godt der, sa Wigernes.

Video: Øyvind Johnsens intervju med "jentut'n"

Video Ski-VM i 1966

Øyvind Johnsen intervjuer Jentut'n

Wirkola i tåkehavet

Et par timer seinere ble VM avsluttet med storbakkerennet i Holmenkollen. Tjukk tåke førte til at TV-bildene nesten ikke viste noenting, men hopprenn ble det. Bjørn Wirkola var det store norske håpet etter seieren i Midtstubakken noen dager tidligere.

Bjørn Wirkola
Foto: Aktuell / SCANPIX

Og han skuffet ikke. I tåkehavet landet han lengst nede av alle, og tok sitt andre gull i Oslo-VM, og det i suveren stil.

Da var VM slutt, også for NRK Fjernsynet, som hadde gjennomført sitt største sportsprosjekt noensinne til da. Kanskje det stod til gull det også.

Siste nytt

  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP
  • Mbappé får tyn etter ny CL-smell

    Kylian Mbappé (25) greide heller ikke i år å vinne Champions League med Paris Saint-Germain. Han kommer dårlig ut på børsen etter semifinaleexiten.

    I en nådeløs dom gir L'Équipe angriperen en toer på en skala som går til ti. «Slutten på drømmen», skriver den franske avisen i overskriften etter tirsdagens 0-1-tap hjemme mot Borussia Dortmund.

    Mbappé ble i sin tid hentet til PSG for enorme summer. Målet var at han skulle skyte klubben til suksess i den gjeveste europacupen, men det gikk aldri veien. Nærmest var laget som tapende finalist i 2020.

    Dortmund er bare nummer fem i ligaen i Tyskland, men danket ut PSG 2-0 sammenlagt.

    «Slike kvelder blir arven hans. Sju år med feilede forsøk», skriver britiske Daily Mail om Mbappé. I spanske Sport står det at «Mbappé er ute av stand til å ikle seg helterollen».

    Mbappé forlater PSG når kontrakten løper ut etter sesongen, og neste stoppersted blir trolig Real Madrid. «Han tar farvel med den franske hovedstaden med mer smerte enn ære», skriver den Madrid-baserte storavisen Marca.

    (NTB)

    Mbappé
    Foto: AP
  • Fotballkamper utsatt etter katastrofeflommen i Brasil

    Ekstreme nedbørsmengder gjør det umulig å spille seriekamper i fotball i den brasilianske delstaten Rio Grande do Sul.

    Brasils fotballforbund har hittil utsatt ti oppgjør for tre av eliteklubbene fra regionen. Det gjelder Internacional, Gremio og Juventud.

    Delstatshovedstaden Porto Alegre står under vann, og det er der Internacional og Gremio holder til.

    Minst 90 personer er meldt omkomne, opplyser myndighetene i Rio Grande do Sul. I tillegg er 131 ikke blitt gjort rede for, og 155.000 mennesker har mistet hjemmet sitt.

    De voldsomme regnbygene som begynte i forrige uke, har forårsaket flom i elver, lagt hele landsbyer under vann og ødelagt veier og broer.

    Flommen regnes som delstatens verste ekstremværkatastrofe. Det er meldt mer regn i dagene som kommer.

    (NTB)

    imwC_nnuYmA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal