Hopp til innhold

– To dørvakter til legevakta hver måned

Når har utebransjen fått nok. De ønsker en felles svarteliste over bråkmakere, som skal nektes adgang til utestedene.

Når har utebransjen i Sandnes fått nok. De ønsker en felles svarteliste over bråkmakere som skal nektes adgang til utestedene.

VIDEO: Dørvaktene i Rogaland vil ha bedre vern, og vil nekte voldelige gjester adgang.

– Voldelige episoder er hverdagen som dørvakt. En til to dørvakter i måneden blir utsatt for så alvorlig vold at de havner på legevakta, sier Kristoffer Daldorff, avdelingsleder for PSS Securitas, Rogaland.

I helga ble flere dørvakter angrepet på jobb i Sandnes. En ble slått til blods med et ølglass, mens en annen ble sparket i hodet.

– Trodde han var død

Alle tre dørvaktene som var på jobb på Storm nattklubb lørdag kveld ble fraktet til legevakta etter voldsepisoden. Gary Taylor eier nattklubben, og var selv på jobb da det smalt.

– Plutselig sprang han fra stedet. Ansvarshavende gikk etter ham og jeg fulgte etter. Vi fikk en av dem ned på gulvet, og holdt ham fast. Da kom han andre, som en fotballspiller, og sparket min kollega i munnen. Han datt over, og jeg trodde faktisk han var død. Det var så alvorlig, sier han.

Vil nekte bråkmakerne adgang

Taylor understreker at det vanligvis er rolig på nattklubben hans, men at det en sjelden gang kommer inn enkelte gjester som er ute etter bråk. Derfor ønsker bransjen et effektivt system for å holde disse bråkmakerne ute, en svarteliste.

– Slik at vi ikke bare kan stenge dem ute fra en plass, men fra alle plassene, sier Taylor.

– Jeg ville gjerne hatt informasjon om dem i døra, med bilde. Slik at dørvaktene kan nekte dem å komme inn fordi de er voldelige, sier han.

Kristoffer Daldorff

Kristoffer Daldorff, avdelingsleder for PSS Securitas, Rogaland, mener noe må gjøres for å bedre forholdene for dørvaktene.

Foto: Privat

– Jeg tenker at det er et godt tiltak. Men Datatilsynet og andre med personvernfokus er nok mot det, men med de riktige retningslinjene tror jeg det kunne vært et veldig godt tiltak for gjentagende overtredelser, Kristoffer Daldorff i PSS Securitas.

Datatilsynet: – Mange spørsmål

Men han har helt rett i at Datatilsynet er skeptisk til ideen.

– Hva skal til for at man blir registrert som voldelig? Må man ha blitt dømt for en straffbar handling eller er det nok at de som jobber på utestedet opplever deg som ubehagelig, sier seniorrådgiver i Datatilsynet Cecilie Rønnevik.

– Det andre spørsmålet er: Hvem skal få tilgang på dette? Er det kun utelivsbransjen? Hva med kiosken på hjørnet, treningssenteret, skoler? Dette er opplysninger som mange vil ha interesse av, sier hun.

Politiet: – Ikke aktuelt eller lovlig

Politiet er heller ikke positive til forslaget.

– Jeg forstår ønsket, men det er ikke aktuelt og det er ikke lovlig heller. Det er politiet sin oppgave å både etterforske og håndheve orden i byen. Dørvaktene har en viktig forebyggende rolle i seg selv. Hvis de blir utsatt for straffbare forhold skal det anmeldes, og gjerningsmennene skal få sin straff, sier politiinspektør Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt.

Mikal Tengesdal som eier utestedet Melkebaren i Sandnes forstår Datatilsynet og politiet, men er ikke hundre prosent enig.

– Det er alltid eksempel på folk som kunne blitt feilbehandlet hvis det hadde skjedd. Men jeg tenker heller på å bedre sikkerheten for de i bransjen. Jeg synes det er litt viktigere enn å hjelpe dem enn de som forårsaker problemene, sier han.

– Tror du det hadde fungert?

– Etter gjentatte ganger antar jeg at de ikke hadde kommet tilbake. Det er jo ikke noe vits når de ikke kommer inn. Da håper jeg de hadde endret atferden sin, sier Tengesdal.