Hopp til innhold

Vil samle nødetatene i et beredskapshelikopter

Distrikter med lang responstid bør ha hvert sitt beredskapshelikopter til politi, brannvesen og ambulanse, mener lege.

Beredskapshelikopter

Et slikt helikopter håper initiativtagerne kan romme politi og helsepersonell ved utrykninger til småsteder.

Foto: OPUS arkitekter AS

Anestesilege Andreas Tornes Andersen har tatt initiativ til et eget beredskapshelikopter for alle nødetatene på Haugalandet. Han håper på å starte et pilotprosjekt der politi, brann, redning og ambulansetjenesten bruker samme helikopter ved akutte hendelser.

Andreas Tornes Andersen

Andreas Tornes Andersen.

Foto: Mari Friestad / NRK

– En kan få en melding om en væpnet aksjon i Sauda. Politiet kan komme til en helikopterbase sentralt på Haugalandet og laste opp med fire-fem politifolk og medisinsk backup. Sammen drar de fort dit de skal og står for den første responsen, sier han.

– Perfekt for Sogn og Fjordane og Nord-Norge

Andersen har jobbet med prosjektet siden i fjor sommer. Det er den lange responstida i Distrikts-Norge som har engasjert ham.

– Personlig har jeg alltid hatt en interesse for beredskap og beredskapssystemer. Det er nok derfor jeg har engasjert meg ekstra og kommet med ideen. Jeg har fått veldig mye positiv oppmerksomhet rundet det, og det har bare fortsatt, sier han.

Tanken er å starte et pilotprosjekt på Haugalandet, der beredskapshelikopter blir testa ut. Men Andersen tror at slike helikopter vil være nyttige flere steder:

– Jeg kan trekke fram Sogn og Fjordane som har mye av den samme utfordrende geografien som oss i vårt distrikt, der det er vanskelig å komme raskt fram med bil. I Nord-Norge er også dette et velkjent problem. Det tar ofte for lang tid, sier Andersen.

Hva vil dette koste?

– Denne helikoptertypen som vi har sett for oss er et helikopter som allerede brukes i leasingavtaler med tre luftambulansebaser I Norge allerede. Et slikt helikopter vil ha en driftsutgift på mellom 30 og 40 millioner i året. Ut ifra oppdragsmengden som vi ser for oss er det absolutt forsvarlig, sier han.

Beredskapssenter

Slik ser initiativtagerne for seg Beredskapssenteret på Haugalandet.

Foto: OPUS arkitekter AS

– Spennende med nytenkning

Bent Høie (Høyre)

Helseminister Bent Høie (H).

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er også kjent med prosjektet.

– Jeg kjenner initiativet gjennom møte med initiativtakerne. Det er spennende med nytenkning og det er positivt med lokalt engasjement, men det er altfor tidlig for departementet å kommentere saken nå, sier Høie.

Høyres Sveinung Stensland, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, berømmer det lokale engasjementet.

– Jeg synes det er en god og veldig spennende idé. Det er et godt eksempel på at vi har mange dyktige fagfolk i helsevesenet i Norge som er i stand til å tenke nye tanker, og de må vi ta vare på. Her må justis- og helsedepartementet jobbe godt sammen hvis dette skal bli realisert, sier han.

– Jeg håper at de som sitter med makta ser at dette er en gylden anledning til å prøve ut et prosjekt som garantert vil bedre responstiden for politi, helsepersonell og redningsdykkere. Drømmescenarioet er at dette er på plass innen en tre års tid, sier Andersen.