Hopp til innhold

Skal inspisere alle landets helsestasjoner

Statens helsetilsyn roper varsku om forholdene på landets helsestasjoner, og frykter at barn som trenger ekstra hjelp ikke blir fanget opp.

Helsestasjon / Lars E. Hanssen

Lars E. Hanssen i Statens helsetilsyn frykter at mange mødre og nyfødte ikke får den oppfølgingen de har krav på.

Foto: NRK / Helsetilsynet

Statens helsetilsyn sår fast i en rapport at mange småbarn får ikke det tilbudet de skal ha på helsestasjonene. Tilsynet er alvorlig bekymret for at barn som trenger ekstra hjelp ikke blir fanget opp.

– Det er jammen ikke lett i dag med all innputt du får alle steder i dag. Alle sier forskjellige ting, og så leser du gjerne noe annet på internett i tillegg, sier Solveig Lund.

Hun er på besøk på Sandnes Helsestasjon med ni måneder gamle Ioannis.

– Kan i verste fall føre til at de havner på skråplanet

Alle barn mellom 0 og 6 år skal ha i alt 14 konsultasjoner ved helsestasjonene. I Sandnes får de 13, men slik er det langt fra over alt.

– Vi er jo særlig redd for at de som har behov for ekstra omsorg og oppfølging ikke blir fanget opp, sier Lars E. Hanssen, direktør i Statens helsetilsyn.

Tilsynet har undersøkt tilbudet i 50 kommuner. Forholdene varierer mye, men at altfor mange barn ikke får det tilbudet de skal ha, kan ha store konsekvenser:

– Det kan i verste fall føre til at man blir storforbruker av enten barnevern, helse- og sosialtjenester, dropper ut av skolen, eller havner på skråplanet og blir kriminell, sier Hanssen.

Skal ha hjemmebesøk i løpet av 14 dager

Alle nye mødre skal dessuten få besøk hjemme i løpet av de første 14 dagene etter fødselen. Også det syndes det mye mot:

– Noen steder fungerer det veldig bra, andre ikke, sier Hanssen.

Nybakt mor, Solveig Lund i Sandnes satte stor pris på dette besøket.

– Jeg syns det var veldig bra. Jeg fikk treffe helsesøster, fikk papirer og den første introduksjonen, sier hun.

– 89 prosent av mødre hos oss får besøk hjemme. På grunn av litt omstilling i høst er det noen som har kommet hit, men vi satser på at vi skal klare å besøke over 90 prosent hjemme til neste år, sier helsestasjonssjef Irene Asheim Ivesdal i Sandnes.

– Det holder ikke at politikerne ikke vet

Helsetilsynet har også funnet ut at mange kommuner har dårlig kontroll med helsevirksomheten. Det tyder på at politikerne ikke tar helsestasjonsarbeidet alvorlig nok, mener Lars E. Hanssen.

– Det er vanskelig å konkludere annerledes. Hvis rådmann og ordfører ikke vet noe om dette, kan de heller ikke styre på en riktig måte. Er det noe jeg er lei av å høre fra rådmenn og ordførere er det at de ikke visste hvor dårlig det sto til i deres egen kommune. Det holder faktisk ikke, sier Hanssen.

Irene Asheim Ivesdal ved helsestasjonen i Sandnes informerte kommunens politikere om eget tilbud i høst. Hun bekrefter Hanssens inntrykk.

– Jeg kjenner meg igjen i at politikerne ikke er informert om hva tjenesten går ut på. Vi er veldig opptatt av å gjøre godt helsefremmende, forebyggende arbeid, og skal vi få det til er vi avhengige av å ha nok stillinger, sier hun.

Varslet landsomfattende tilsyn

Resultatene fra de 50 undersøkte kommunene skal nå følges opp videre, for Lars E. Hanssen tror ikke det står bedre til andre steder:

– Jeg tror tallene er veldig representative. Vi syns dette er så alvorlig at vi allerede har bestemt oss for å gå ut med en landsomfattende tilsyn. Dette kan vi ikke tilby barna våre, sier han.