Hopp til innhold

Politiet gir brannkokker bøter som svir

Politiet gir saftige bøter til folk som sovner fra maten sin på komfyren når det fører til brann eller røykutvikling.

Kjøkken totalskadd etter tørrkoking

ARKIVBILDE: Dette kjøkkenet ble totalskadet etter brann som startet på en komfyr i Nordland. Totalt fikk boligen skader for mer enn to millioner kroner.

Foto: Frende Forsikring

– Det er alvorlig hvis du kommer hjem fra fest, setter i gang med å lage mat og deretter sovner. Da kan det begynne å brenne, sier branninspektør Haakon Magnus Rønnestad.

Det er ofte brannvesenet som melder fra til politiet om de uaktsomme brannene.

– Ved å sovne fra matlagingen setter du livet ditt i fare, og hvis du bor med andre kan det gå veldig, veldig galt, sier Rønnestad.

Bøter som svir

I år har politiet i Haugesund anmeldt 43 personer for tørrkoking. Av disse ble én tiltalt, og elleve fikk forelegg.

– I de mindre alvorlige tilfellene er det snakk om bøter på 4500, men i de alvorlige tilfellene ender det med tiltaler og hovedforhandlinger, sier politiinspektør Thomas Utne Pettersen.

En av 10 husbranner her i landet skyldes tørrkoking, og mange av dem skjer på nattetid. I de aller fleste tilfellene er det berusede mennesker eller eldre som sovner fra maten sin på komfyren.

– Det er farlig og det kan bli dyrt. Enkelte får bøter på 9.000 kroner, sier Utne Pettersen.

– Hvor alvorlig ser politiet på dette?

Vi ser så klart veldig alvorlig på dette. Det er også derfor bøtene er store. Det er slettes ikke greit å starte en brann, sier politiinspektøren.

Flest branner starter på komfyren

Bare to av ti nordmenn vet at komfyren er den hyppigste brannårsaken i hjemmet, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Komfyrbranner er største enkeltårsak til dødsbranner i boliger i Norge, og jula er intet unntak.

– Det meste du har i panna er brennbart, sier Bjørn Nyrud, som er avdelingsleder for elektriske produkter i Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB).

Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen, med antent fett, olje og matvarer i panner og gryter som hovedårsak.

– Typisk for jula er mange smultbranner og brann i ribbefett, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med slike stressperioder, bekrefter Yngve Høvig som er fagsjef på skadeoppgjør i Frende Forsikring.

Påbudt med komfyrvakt

Fra 2011 ble det påbudt med komfyrvakt i alle nye boliger i Norge. Komfyrvakten har sensorer, og kobler ut strømmen når varmen blir for høy.

Branninspektør Haakon Magnus Rønnestad i Haugesund brannvesen anbefaler alle å montere en komfyrvakt.

– Det er enkelt å ettermontere komfyrvakt på gamle kjøkken, og det er en veldig god forsikring å ha, sier han.