– Det er alvorlig hvis du kommer hjem fra fest, setter i gang med å lage mat og deretter sovner. Da kan det begynne å brenne, sier branninspektør Haakon Magnus Rønnestad.
Det er ofte brannvesenet som melder fra til politiet om de uaktsomme brannene.
– Ved å sovne fra matlagingen setter du livet ditt i fare, og hvis du bor med andre kan det gå veldig, veldig galt, sier Rønnestad.
- LES OGSÅ:
Bøter som svir
I år har politiet i Haugesund anmeldt 43 personer for tørrkoking. Av disse ble én tiltalt, og elleve fikk forelegg.
– I de mindre alvorlige tilfellene er det snakk om bøter på 4500, men i de alvorlige tilfellene ender det med tiltaler og hovedforhandlinger, sier politiinspektør Thomas Utne Pettersen.
En av 10 husbranner her i landet skyldes tørrkoking, og mange av dem skjer på nattetid. I de aller fleste tilfellene er det berusede mennesker eller eldre som sovner fra maten sin på komfyren.
– Det er farlig og det kan bli dyrt. Enkelte får bøter på 9.000 kroner, sier Utne Pettersen.
- LES OGSÅ:
– Hvor alvorlig ser politiet på dette?
Vi ser så klart veldig alvorlig på dette. Det er også derfor bøtene er store. Det er slettes ikke greit å starte en brann, sier politiinspektøren.
Flest branner starter på komfyren
Bare to av ti nordmenn vet at komfyren er den hyppigste brannårsaken i hjemmet, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Komfyrbranner er største enkeltårsak til dødsbranner i boliger i Norge, og jula er intet unntak.
– Det meste du har i panna er brennbart, sier Bjørn Nyrud, som er avdelingsleder for elektriske produkter i Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB).
Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen, med antent fett, olje og matvarer i panner og gryter som hovedårsak.
– Typisk for jula er mange smultbranner og brann i ribbefett, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med slike stressperioder, bekrefter Yngve Høvig som er fagsjef på skadeoppgjør i Frende Forsikring.
Påbudt med komfyrvakt
Fra 2011 ble det påbudt med komfyrvakt i alle nye boliger i Norge. Komfyrvakten har sensorer, og kobler ut strømmen når varmen blir for høy.
Branninspektør Haakon Magnus Rønnestad i Haugesund brannvesen anbefaler alle å montere en komfyrvakt.
– Det er enkelt å ettermontere komfyrvakt på gamle kjøkken, og det er en veldig god forsikring å ha, sier han.