Hopp til innhold

Ingen adgang for overvektige

Nye helsekrav kan hindre tykke personer og gravide å jobbe i Nordsjøen.

Midjemål

Nye helsekrav kan gjøre det vanskelig for overvektige å jobbe i oljevirksomheten.

Foto: NRK

 

En rapport utabeidet for Oljeindustriens Landsforening (OLF) anbefaler at helsekravene for offshore-arbeidere blir revurdert.

Dagens helsekrav tar ikke hensyn til at noen personer ikke er egnet til å evakuere en oljeinstallasjon i frittfall-livbåter.

 

Tåler ikke avvik fra normalen

Det har lenge vært klart at det vil komme nye krav til bruken av livbåter i oljevirksomheten i Nordsjøen.
Nå er Oljeindustriens Landsforening klar med en omfattende rapport som tar for seg gravitasjonskrefter og belastninger som oljeansatte kan bli utsatt for under dropp i frittfall-livbåter.

Rapporten kan føre til at helsekravene til oljearbeidere kan bli skjerpet.
Resultatet kan bli at personer som veier for eksempel 120 kilo kan bli nektet å jobbe på plattformer som er utstyrt med livbåter som er testet for personer på opptil 100 kilo.

Setene i livbåtene er ikke dimensjonert for store og tunge personer.
Når setene utformes tas det utgangspunkt i et normalmenneske. Den som veier formye over normalen, vil få problemer sier Kjetil Hjertvik, kommunikasjonsrådgiver i OLF til Stavanger Aftenblad.

Vanskelig for høye og gravide

Dagens helsekrav tar ikke hensyn til at noen mennesker kan være mer utsatte for skader enn andre mennesker, går det fram av OLF-rapporten.

Det kan gjelde folk med alvorlige muskel og skjelett-lidelser, og det kan gjelde gravide.
Derfor anbefaler rapporten at det blir tatt en gjennomgang av hvorvidt gravide skal jobbe offshore kortere enn til uke 28 i svangerskapet, som er grensen i dag. 

OLF-rapporten sier også at personer som er over to meter lange i noen livbåter vil ha problemer med å finne et sete hvor det er nok klaring mellom hodet og taket.

 

Livbåt i fritt fall

Frittfall-livbåt

Foto: Umoe Schat-Harding