Hopp til innhold

Fikk 12 mill. - tok imot under tvil

Sykehuset har fått en robot til 12 millioner i gave. Det er ikke bare bare.

Da Vinci-robot prostatakreft

En robot til 12 millioner skaper hodebry for Helse Stavanger. Her er Da Vinci-en fotografert på Sykehuset Telemark.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Helse Stavanger vedtok torsdag å ta imot en en operasjonsrobot for prostatakreft. Roboten koster 12 millioner kroner, og skal stå på Stavanger universitetssjukehus (SUS). Giveren er organisasjonen Sykehuset i våre hender.

Men det var under tvil at de takket ja til kjempepresangen. Årsaken: Gaven til Helse Stavanger var ikke godkjent av storebror, helseregionen Helse Vest.

Skal ikke kunne påvirkes

- Det var ikke forankret i Helse Vest-styret at innsamlingen ble satt i gang. Så dette må vi lære av til senere, sier styreleder i Helse Stavanger, Oddbjørg A. Starrfelt.

Årsaken til at forhåndsgodkjenningen skulle vært på plass, er at utenforstående ikke skal ha anledning til å påvirke hvilke satsinger som blir gjort i helsevesenet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med andre ord: Hva som blir gjort for at du og jeg skal bli friske fra akkurat vår sykdom.

- Det kan påvirke prioriteringene, ja, sier Starrfelt.

- SUS kan være for lite

Roboten, som heter Da Vinci, gjør det enklere å operere prostatakreft. Robotens kikkhullsoperasjoner fører til kortere liggetid, færre bivirkninger og forminsket fare for impotens. Sykehuset Telemark har allerede en Da Vinci i arbeid.

LES OGSÅ: Slik forebygger du prostatakreft

Fylkeslege i Rogaland, Pål Iden, er skeptisk til gaven, men av en annen årsak. SUS kan nemlig være for lite.

- Før slike gaver mottas må en sikre seg at det er i tråd med de nasjonale prioriteringene at det bestemte sykehuset skal drive slik behandling, sier han.

Iden mener roboten kan være et eksempel på behandling som burde vært lagt til et fåtall sykehus - og da kanskje ikke SUS - for at legenes kompetanse skal bli god nok. Han mener Helse Stavangers vedtak derfor kan være i strid med de nasjonale retningslinjene for kreftbehandling.