Hopp til innhold

Reiste grindbygg på Universitetsplassen

48 unge håndverkere bygger sammen for å lære å ta vare på gamle hus.

I forbindelse med en europeisk kulturminnekongress i Oslo har unge håndverkere fra hele Europa samlet seg for å lære mer om kulturminnevern og tradisjonshåndverk.

Onsdag ettermiddag satte de opp et grindhus på Universitetsplassen. Denne måten å bygge på finner man mange steder i Europa, i Norge har den i stor grad vært brukt til båthus og høyløer.

På Forsand i Rogaland fins det spor etter et 3000 år gammelt grindbygd hus.

– Det er først ved å bygge nye bygninger at man fullt ut forstår hvordan byggemåten fungerer. Da kan man bedre reparere gamle bygninger, sier Ola H. Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen.

De ytterste fibrene er seigere

grindbygg

Terje Planke i grønn lue.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Terje Planke er bygningsantikvar på Folkemuseet. Han er kursleder for de 48 unge håndverkerne og sier at en av de viktige tingene han lærer dem er materialforståelse.

– Jeg prøver å lære bort min materialforståelse, hvordan de skal få øksa til å gå.

En av fordelene med å bygge grindverk er at man bruker tømmeret nesten rundt, man skjærer ikke vekk mye for å få kvadratiske stokker.

– De ytterste fibrene i stokken er tettere og seigere. Stokken blir mer holdbar. Og så er det jo mye mindre arbeide, sier Terje Planke.

Grindhuset skal stå på Universitetsplassen frem til helga. Det skal etterhvert flyttes til utløpet av Gjersøelva, ikke langt fra Holmlia, der historielaget på Ljan har satt opp en kopi av ei gammel sag som Folkemuseet bruker av og til.

Grindhus

Saana Lind studerer byggkonservering i Finland og mener det er viktig å sørge for at den historiske arven blir brakt videre.

Foto: Elin Martinsen / NRK