Hopp til innhold

Frykter barn kan gå i ulvefella

En restaurert ulvegrav i Bærum er for dårlig sikret og kan være farlig for barn, mener grunneieren. Men kommunen tror et gjerde vil ødelegge opplevelsen av fellen.

Ulvefelle

Grunneier Erling Enger er bekymret for at barn kan falle i den gamle ulvefellen.

Foto: Dag Aaadalen / NRK

Den gamle ulvefella på Isi ble første gang gravd ut og restaurert på 1980-tallet og er nylig restaurert på nytt av Bærum kommunen.

Fra kanten av den flere hundre år gamle ulvefella og ned til bunn er det tre meter og grunneieren er bekymret for ulykker etter å ha sett barn balansere på kanten av ulvefella.

– At det ikke har skjedd ulykker her er ren og skjær flaks. Her er det ingen effektiv sikring mot ulykker i det hele tatt, sier grunneier Erling Enger.

Han er glad for fin restaurering, men savner et rekkverk rundt det dype hullet i bakken.

– Jeg har selv sett skoleunger som har balansert på glatte tømmerstokker og det er fort gjort å skli og falle ned her, sier Enger.

Lokkemidler i fella

Ulvefelle

Fellen er tre meter dyp.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Hvis du tenker deg en tømmerkoie uten tak, som er gravd ned i bakken, så har du en forestilling om hvordan en ulevestue ser ut. Det er en flere hundre år gammel konstruksjon for å fange og holde på en ulv.

Lokkemiddelet var et dyr som ble plassert på en plate som igjen sto på en påle midt i rommet og hullet ble dekket til med greiner.

Et fall kan bli katastrofalt, ettersom det altså er tre meter ned og harde tømmerstokker i bunn, men kommunen er skeptisk til å sikre den bedre.

– Ødelegger opplevelsen

Liv Frøysaa Moe som jobber med kulturminnevern i Bærum kommune

Liv Frøysaa Moe

Foto: Mona Vaagan

– Vi er litt tilbakeholdne der og det er ikke fordi vi ikke har lyst til å sikre dem, men det er fordi vi føler at det forringer opplevelsen av kulturminnet, sier Liv Frøysaa Moe som jobber med kulturminnevern i Bærum kommune.

Hun sier det er satt opp et nettinggjerde lenger bort og et skilt som advarer folk om at de ferdes på området på eget ansvar.

– Men hva om barn likevel kommer seg inn og leker på kanten?

– Det er selvfølgelig et problem at barn kan komme inn uten å kunne lese og går mot kanten. Det er klart at det kan bli et problem hvis barn går dit på egenhånd, innrømmer Frøysaa Moe.

Grunneier Enger lurer på hvem som har ansvaret hvis det skulle skje en ulykke.

– Vi mener absolutt ikke at grunneier vil ha et ansvar dersom noen faller ned, sier Frøysaa Moe.

Men hun lover nå en grundigere vurdering av spørsmålet i kommunen.