Hopp til innhold

Vil gjøre det lettere for mobbeofre

Nå skal det bli lettere for mobbeofre å gå rettens vei mot skoleeiere ved ødelagte år.

Nå skal det bli lettere for mobbeofre å gå rettens vei mot skoleeiere ved ødelagte år.

Vil gjøre det lettere for mobbeofre

– Jeg ble ofte kalt for grineren husker jeg. Jeg gikk rett og slett mye rundt og gråt fordi jeg ble mobbet, sier Jens Martin Løwfeldt.

Jens Martin Løwfeldt

Jens Martin Løwfeldt forteller at han ofte ble kalt for 'grineren'.

Foto: NRK

– Jeg skjønte på en måte at jeg var en taper. Jeg hang på andre og latet som at jeg trodde jeg hadde venner. Men egentlig visste jeg at jeg ikke hadde det, følger Jostein Granly Eriksen opp.

De to deler skjebne med mange norske skolebarn. Elevundersøkelsen viser at over sju prosent av norske elever mobbes på skolen og det er like mange som for fem år siden.

Nå vil regjeringen gjøre det enklere for mobbeofre å få erstatning etter tapte skoleår ved å legge enda større ansvar på skolene.

Elisabeth Dahle, statssekretær i Kunnskapsdepartementet

Elisabeth Dahle, statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Foto: NRK

– Skoleeier må da kunne sannsynliggjøre og svare for hva de har gjort. Dette blir da en samlet vurdering som domstolen må ta stilling til. Vi tror at dette vil senke terskelen og hjelpe den skadelidene til å våge og orke å få saken sin prøvd, og eventuelt få erstatning, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Elisabeth Dahle.

Positiv rektor

Hvis mobbeofre i dag går til sak mot skolen, må de bevise at de har blitt mobbet. Regjeringens lovforslag innebærer at nå må også skolene bevise alt de har gjort mot mobbing.

Selv orket ikke Jens Martin Løwfeldt og Jostein Granly Eriksen å ta opp kampen mot skolene, men de tror at det vil bli bedre nå.

(Teksten fortsetter undet bildet)

Erik Otto Lund, rektor ved Gressvik ungdomsskole i Fredrikstad

Erik Otto Lund, rektor ved Gressvik ungdomsskole i Fredrikstad.

Foto: NRK

– Det er veldig få som sier ifra. Skolene tror at de har en bra skole og en skole som er fri for mobbing. Men sannheten er at det har de ikke. Jeg synes at det som skjer nå er veldig bra, sier Løwfeldt.

Det er delte meninger om lovforslaget. Noen kommuner frykter mer papirarbeid og flere rettssaker, mens andre sier dette vil styrke kampen mot mobbing. Rektor ved Gressvik ungdomsskole i Fredrikstad, Erik Otto Lund, har vært godt forberedt i mange år.

– Det er viktig at vi dokumenterer den jobben vi gjør. Jeg synes ikke at dette er noe stort problem. I alt for mange slike saker er det gjerne slik at det har blitt tatt opp flere ganger uten at noe har skjedd. Det er viktig at vi handler - heller en gang for mye enn en gang for lite, sier han.

Vil hjelpe andre

Nå vil Jens Martin Løwfeldt og Jostein Granly Eriksen hjelpe andre fordi motgangen har gjort dem sterke.

– Jeg skal bare være meg selv og satse på det jeg vil. Jeg har bestemt meg for at ingen andre skal ødelegge det, sier Løwfeldt.

– Jeg er ganske sterk psykisk og tør å satse på mine egne ting, gi litt faen i andre, sier Eriksen.