Hopp til innhold

Svenskehjelp i julehandelen

Skal du motta gave eller handle på nettet fra utlandet? 33 år gamle norske regler setter tak på hva du kan ta imot å kjøpe uten å måtte betale moms og fortollingsavgift.

Grense

Det går en grense..... Tar du imot en vare kjøpt på nettet fra et EU-land i Norge er grensen 200 kroner, før du får moms og tollhåndtering på varen. Får du varen sendt til Strømstad, kan du motta en vare på opp til 3 000 kroner i verdi, dersom du er på dagsbesøk. Overnatter du i Sverige kan varen ha en verdi på 6 000 kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Å handle på nett fra utlandet kan være både tid-og pengebesparende.

Det vil si, hvis varen du kjøper koster under 200 kroner.

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er denne toll- og avgiftsfri dersom verdien på varen - eksklusive frakt - er under 1 000 kroner.

33 år gammel regel

Julegaver

Det er mye artig å se på nettet, som kunne ha vært gøy å kjøpe til seg selv eller andre i julegave. Men husk den 'magiske grensen' på 200 kroner for handel i utlandet, ellers blir varen en god del dyrere enn du hadde tenkt deg.

Foto: Kvale, Jens, Jens Kvale / SCANPIX

Når det gjelder varer du handler for eksempel via internet, så må du betale toll på varer som har en verdi på over 200 kroner.

Dette er en grense som har stått stille, uavhengig av prisindeks i 33 år. Tollgrensen på 200 kroner har vært uendret siden 1975.

Hadde den tollfrie grensen holdt tritt med prisstigningen, skulle grensen i dag vært 850 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. I stedet har politikerne beholdt grensen uendret år etter år.

Moms og tollklareringsavgift

Vareprisen kan synes lav, når du ser på en vare via internet, og kanskje er den til og med fraktfri, men...

Ufortollet gods

Det er stor variasjon på hva du må betale for en 'forenklet tollklarering' hos en av transportørene. Når pakken er levert på døren, kan det ta noen dager før du lovlig får åpne den.

Foto: Rainer Prang / NRK

På toppen av varens kostnad må du, når du får sendt pakken til Norge, regne momsen, dersom varer koster mer enn 200 kroner.

Du må også regne med en "forenklet tollklarering", noe som koster rundt 100-200 kroner.

Med andre ord; en gjenstand du kjøper for kanskje 205 kroner i utlandet får 25 prosent moms påplusset (51,25 kroner).

Deretter skal Posten, DHL eller en av de andre som står for frakten sørge for en tollekspedisjon, og da løper det på 100-200 kroner i ekstra utgift.

Dermed koster den opprinnelige varen til 205 kroner plutselig mye mer.

Hvis du da har fått pakken levert på døren i Norge fra utlandet må den ligge uåpnet hjemme hos deg inntil tollekspedisjonen er foretatt.

Gave inntil 1 000 kroner

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er gaven toll- og avgiftsfri dersom verdien på varen eksklusive frakt er under 1 000 kroner, heter det på Tollvesenets hjemmesider .

De fleste varer kan sendes som gave så lenge de ikke trenger spesiell tillatelse.

Eksempel på varer som trenger spesielle ltillatelser er matvarer, alkohol og tobakkvarer.

Netthandel

En vare kjøpt i utlandet kan meget vel leveres til Poste restante-adresse i Sverige. Sørg for at opplysningeen på kreditt- eller bankkortet supleres med en leveringsadresse et annet sted enn regningsadressen når du handler.

Foto: Martin Kierstein

Varen må sendes fra en privatperson som bor fast i utlandet for at du skal sleppe fortolling. Varer som er sendt direkte fra en butikk i utlandet må fortolles, selv om varen er kjøpt av en privatperson.

Strømstad er redningen

Omveien rundt disse avgiftene og fortollingen, og som er helt lovlig, er å sende pakken fra utlandet (OBS land innenfor EU) til en Poste restante-adresse i Sverige.

EU-landet Sverige har ingen toll eller avgift, på pakker som sendes EU-landene i mellom, melder Forbrukerportalen .

Skaff deg en poste restante-adresse på et svensk postcenter, og send pakken dit. Du slipper da unna tollavgiften og eventuelt andre gebyrer, fra for eksempel Posten Norge.

Slike «postcenter» (ikke vanlig postkontor), finnes på grensenære steder som Strømstad og Årjäng.

Bor du i nærheten av Strømstad, kan adressen bli slik: Ola Nordmann, POSTE RESTANTE Postcenter S-45201 Strömstad.

Og husk: Også i det svenske EU må du betale moms og toll, dersom varen kommer for eksempel Asia eller USA.

Gratis og lovlig

Ikke bare sparer du toll og papirarbeid, gjennom å få sendt pakken til Strömstad eller andre postsentre, men tjenesten er helt gratis og lovlig.

- Vi tar ikke noe for dette. Men vi sender heller ingen melding om at pakken er kommet. Du må altså ta turen eller ringe når du forventer at pakken er fremme, opplyser Postens informasjonstjeneste i Stockholm.

Pakker til poste restante-adresser oppbevares i en måned får NRK opplyst fra Posten i Strømstad.

Holder du deg innenfor de tollfrie reisegrensene og i tillegg kun bestiller produkter som er lovlige i Norge, er dette helt legalt.

- Om varene hentes på posten i Sverige eller kjøpes i butikk i Sverige, er ett fett, så lenge du personlig bringer dem over norskegrensen. Du kan ha med deg varer for maks 3 000 kroner per person hvis du er på dagstur. Overnatter du i Sverige, kan du ha med varer for 6 000 kroner, sier Toril Hagen, som er underdirektør i Tolldirektoratet til Forbrukerportalen.

Kilde; Forbrukerportalen/Tollvesenet/NRK-FBI