Dolomedes plantarius inntar Norge

Norge har fått en ny edderkoppart. Den er nesten landets største, og den ble funnet i Østfold.

Dolomedes plantarius

Norges nye edderkopp – og landets største – ble funnet i Gjølsjøen helt øst i Østfold tidligere i sommer.

Foto: Kjell Magne Olsen

Det første bekreftede funnet av arten Dolomedes plantarius i Norge ble gjort i Marker i august. Foreløpig har denne arten ikke noe norsk navn.

– Lignet myredderkopp, men noe skurret

Det var Kjell Magne Olsen og Terje Blindheim som gjorde funnet da de var ute og rodde på Gjølsjøen.

De jobber i Biofokus og var ute for å kartlegge vegetasjonen i Gjølsjøen da de oppdaget den store edderkoppen. Olsen forteller at de først ikke var sikre på hva slags edderkopp det var.

– På et vannliljeblad i vannkanten der fikk vi øye på en stor edderkopp. Først trodde vi at det var en vanlig myredderkopp, som jeg har sett mange ganger før. Men det var noe som skurret, så vi rodde bort og tok den i nærmere øyesyn, sier Olsen.

En større slektning av myredderkoppen

Først tok de bilder av den, så fanget de den og avlivet den og tok den med hjem og undersøkte den nærmere.

Kjønnsorganet til edderkoppen Dolomedes plantarius

Bildet er tatt med lupe og viser kjønnsorganet til edderkoppen. Det viser sikkert at det dreier seg om en Dolomedes plantarius.

Foto: Kjell Magne Olsen

De forsto raskt at dette slett ikke var en myredderkopp, men snarere en av myredderkoppens større slektninger.

En undersøkelse av edderkoppens kjønnsorganer måtte til for å fastslå sikkert at dette ikke var en Dolomedius fimbritatus (myredderkopp, landets største kjente edderkoppart), men en kvinnelig Dolomedes plantarius – den første som er fanget i Norge. Som er nesten like stor som myredderkoppen.

Utbredt i Sverige

Tidligere i sommer ble det tatt bilde av en stor edderkopp i Rakkestad , som kan ha vært samme art, men det eksemplaret ble ikke fanget, og dermed var ikke observasjonen gyldig som et bekreftet artsfunn. Men det nye funnet styrker teorien om at edderkoppen som ble fanget i Rakkestad, var en Dolomedes plantarius.

Denne edderkopparten er utbredt i Sverige, så mange har ment at det bare var et tidsspørsmål før den ble funnet også i Norge.

– Som jeg har forstått det så skal den være såpass vanlig på svensk side at det egentlig er rart at den ikke er funnet i Norge tidligere, sier Olsen.

Stor edderkopp

Og det var litt av en rugg som ble funnet ved Gjølsjøen i Marker.

– Kroppen er bortimot 2 centimeter, og når jeg strakk ut beina, var den 5,8 centimeter fra ytterst på forbeina til ytterst på bakbeina, sier Olsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Tweeten var dum og unødvendig

    – Utspillet til Fremskrittspartiets Ulf Leirstein om samer var dumt og unødvendig, sier statsminister Erna Solberg til NRK. I helgen twitret Leirstein at samene burde betale for sametinget og samisk kultur selv, siden de har en egen nasjonaldag. Erna Solberg sier samtidig at det ikke er hennes oppgave å be Leirstein beklage utspillet. Leirstein sier i en sms til NRK at han ikke vil kommentere denne saken.

  • Nytt sammenslåingsalternativ

    Ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje bekrefter i dag til Sarpsborg Arbeiderblad at Rakkestad og Sarpsborg skal ha samtaler om kommunesammenslåing. Møtet skal finne sted på onsdag. Rakkestad kommune publiserte tidligere i år en innbyggerundersøkelse som viser at et flertall i kommunen ville valgt å se til Sarpsborg om kommunen skulle slå seg sammen med noen. Sarpsborg på sin side har lenge vært klare på at de aller helst vil stå alene også etter kommunereformen.