Hopp til innhold

Råkjørte inn til politiets pressebrief

Han kom i plan oppover Vesterelva. 16 knop for fort. Dét kosta ham 1500 kroner.

En skjærgårdstjeneste i Vansjø kan lette vårt arbeid. Det mener lederen for sjøtjenesten i politiet. Han tror blant annet at det kan skjerpe holdningene til dem som ferdes i båt på innsjøen:

En båtfører ble bøtelagt under politiets pressekonferanse.

For ved Værstebrua sto Politiets sjøtjeneste og hadde pressekonferanse om tilstedeværelse på sjøen i sommer, og fokuset på fart og promille. Politiet viste ingen nåde, og den første råkjøreren på sjøen i årets båtsesong.

Fartssynderen forsvant før NRK fikk snakket med ham.

– Det viktigste er å forebygge alvorlige ulykker til sjøs. Vi ser etter promille blant båtførerne, og vi ser etter dette som handler om sikkerhet, og da tenker vi spesielt på dette med fartsbestemmelser og bruk av flytemidler, forklarer politioverbetjent Øyvind Nilsen.

Også i Vansjø

Nytt i år er at politiet har en liten båt stående i Moss som skal brukes i Vansjø.

– Vi har en ambisjon om å være tilstede også i Vansjø, og den båten som Moss politistasjon har tilgjengelig står på en henger og er kjapp å få ut dersom det skulle være nødvendig. Vi har også brukt den i andre deler av Østfold-skjærgården tidligere, fortsetter Nilsen.

– Er det økt satsing på Vansjø og ferskvann i år?

– Vi har ikke noen økt satsing, vi gjør omtrent som tidligere år. Men vi vil bli å se også i Vansjø i sommer, lover han.

Mange ønsker seg en skjærgårdstjeneste fordi det er mye søppel, fyll og at båter ikke overholder fartsgrenser. Nilsen sier at politiet ønsker en skjærgårdstjeneste velkommen.

– Ja, politiet er glad for all hjelp vi kan få for å få bedre orden. Og, ikke minst for å fokusere på at miljøet blir minst mulig belastet av vår adferd.
Vi vet at det er viktig at politiet er synlig i skjærgården. Det demper fart, og har en god virkning på det med promille, sier han videre.

Bevistest i båten

Han forteller at østfoldingens holdninger til det å kjøre båt med promille har blitt bedre og bedre. Flere og flere tar avstand fra det å kjøre båt i beruset tilstand.

– Landsgjennomsnittet er 90 prosent , mens her i Østfold er det 92 prosent, og det er vi fornøyd med. Det er ikke noe sovepute for oss, men vi kommer til å jobbe hardt for å få enda bedre holdninger på det. Og ikke minst at færrest mulig kjører båt med promille, håper Nilsen.

Nytt i år, er at politiet ikke lenger behøver å taue folk inn på stasjonen for å sjekke promille.

– I år har vi fått med oss et bevissikringsapparat ut i båten. Det betyr at vi kan ta en utåndingsprøve som et bevis i en eventuell straffesak. Og den personen som da eventuelt har ført båt i beruset tilstand, får svaret der og da, fortsetter han.

– Vi har tatt ganske mange for fart de siste åra. Vi skriver omtrent hundre forelegg i året som er fordelt på flere grupper av forhold, både fart, flytemidler og så videre. For promille har vi lagt på sånn i gjennomsnitt rundt 10 i året, avslutter han.

Og allerede første dagen ble den første fartssynderen tatt.