Hopp til innhold

Banebrytende vannliljeforsøk

Den ville røde vannliljen var i ferd med å forsvinne. Men Øystein Selenius fra Fredrikstad har nå klart å frøformere den i hagen sin, noe ingen i Norden har klart tidligere.

På 1800-tallet oppsto en mutasjon; de vanlige hvite vannliljene ble røde. Det var starten på en fantastisk historie som fører oss fra Norge, via Sverige til maleren Monets hage i Frankrike, - og tilbake til vår tid.

”Europas vakreste ville vekst” ble den kalt, da den røde vannliljen – eller nøkkerosen - ble funnet i Fagertärn i Sverige i 1856. Det var en sensasjon, og botanikere fra hele verden valfartet dit.

Se video: - Starten på programmet

Video nsps_upload_2009_12_5_16_42_18_739.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dessverre førte oppdagelsen også til at mange planter ble fjernet, både av samlere og av folk som tjente godt på salg. Det samme skjedde da det ble oppdaget røde vannliljer i Nærøy i Nord-Trøndelag rundt 1950.

Forvandlingen

Men det var ikke en helt ny art som var funnet. Og selv om det oppsto blod-dryppende sagn i forbindelse med oppdagelsene, var det heller ikke noe mystisk ved rødfargen.

De nordiske bestandene skyldtes rett og slett en mutasjon av de vanlige hvite vannliljene, en genetisk endring som resulterte i andre fargevarianter - fra rosa til dyprød.

Se video: Selenius planter vannliljer i det opprinnelige tjernet i Nærøy

Video nsps_upload_2009_12_5_17_7_45_747.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I Nord-Trøndelag gikk forekomsten sterkt tilbake på grunn av forurensning fra landbruket og ren plyndring for videre salg. I 1995 forsvant den fra sitt opprinnelige voksested. Og i 2007 var det bare én eneste blomst igjen, og det lokale hageselskapet slo full alarm.

Redningen

Norges «vannlilje-trollmann», Øystein Selenius har et praktfult hagedam-anlegg der han driver et banebrytende forsøk med å frøformere den røde vannliljen fra Nord-Trøndelag. Vil han lykkes med det ingen andre har klart, nemlig å redde den norske bestanden av røde vannliljer?

Se video: Selenius planter røde vannliljer i Nord-Trøndelag

Video nsps_upload_2009_12_5_17_19_31_751.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRKs Jørn Enger og fotograf Ingrid Mathilde Langvik har laget programmet «Europas vakreste ville vekst» som sendes på «Ut i naturen» tirsdag 8. desember. I følge fotografen har det vært en hard jobb for å få dokumentert de sjeldne liljene.

– Alle "ekspertene" hadde fortalt oss at den blomstret hvert år på fra august og frem til midten av september. Problemet vårt, var at da vi skulle starte opptaken, åpnet himmelen seg og styrtregnet slo liljene i fillebiter, forteller Ingrid Mathilde Langvik.

Tre uker senere fattet NRK-teamet nytt håp - èn enslig knopp var å skue.

– Endelig hadde lykken snudd - en aldeles storslått vakker blodrød vannlilje åpenbarte seg på vannflaten, skildrer Langvik.

Måtte være raske

Når først en blomst har åpnet seg, så varer den ikke mer enn i 3-5 dager. Dermed var det bare å haste ut i vannet, med kameraer for å få dokumentert den sjeldne vannlilja.

– Turgåere i området lurte nok fælt på hva jeg drev med - der jeg fløt rundt med kameraer både under og over vann rundt denne vannplanten som er blitt kalt Europas vakreste ville vekst!

Det ferdige resultatet av programmet kan beskues på NRK 1 tirsdag 8. desember kl 19.30.

Se video: Vannliljer i Giverny i Frankrike

Video nsps_upload_2009_12_5_16_58_36_744.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.