– Vi visste ikke hva vi drev på med

En bonde i Rygge prøver, som eneste kommersielle leverandør i Norge, ut en hardfør middelhavsplante på jordene sine. SE VIDEO!

Video 52591c3f-f7eb-4606-9f96-aa3e396ab1de.jpg

Havrerot, eller rotgeitskjegg som den også heter, er den gamle nyvinningen til Roy Hasle. Selv om rotgrønnsaken har en lang historie er den relativt fersk nå.

– Den går helt tilbake til den tiden hvor vi var jegere og samlere. Den var en viktig matplante. Så gikk den i glemmeboka noen år. Nå prøver vi å ta den frem igjen, sier Hasle.

Satsingsområde for grønnsakgrossist

Det er en skjeggete tøffing som spirer på jordet og den har flere hardføre egenskaper.

– Den tåler å stå ute om vinteren og er veldig herda mot sopp og skadeinsekter.

Rotgrønnsaker er satsingsområde for grønnsakgrossisten Bama, og det er de som bestiller av bonden i Rygge, og han kaster seg villig utpå.

– Jeg er ikke kjent med at andre dyrker den på kommersielt vis. Det var ikke noe sted å henvende seg for å snappe opp tips om dyrkningsveiledning og slik. Vi startet for to år siden og hadde ikke greie på hva vi drev med. Men jeg synes jo det er moro drive med noe nytt.

Begynner med noen frø

– Dette er faget mitt, det er det jeg lever av, å begynne med noen frø og få det til å bli noen hundre tonn med mat, sier Roy Hasle.

Havrerot er en toårig plante i kurvplantefamilien med opprinnelse fra middelhavslandene. Det er en relativt ukjent rotgrønnsak med raffinert, søt smak som ofte blir sammenliknet med smaken av østers, asparges eller artiskokk.

– Jeg synes det er godt å steke den med chips. Den kan ovnsbakes, brukes i pureer eller til rotmos. Det er bare fantasien som setter grenser.

Havrerot har navnet fra det gammelnorske ordet hafver – som betyr skjegg.

NRK ANBEFALER

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frifunnet promillekjører ble dømt

    Borgarting lagmannsrett har gjort om Sarpsborg tingretts frifinnelse av en 28-årig danske, som var tiltalt for promillekjøring på Gatebil på Rudskogen i juli i fjor. Tingretten tok hensyn til at mannen var overbevist om at det var en politimann som hadde bedt ham flytte bilen, til tross for at han hadde en promille på 1,4. En enstemmig lagmannsrett fant ham skyldig i promillekjøring, og dømt ham til fengsel i 14 dager og en bot på 15.000 kroner.

  • Vinterføre i indre deler av fylket

    Politiet oppfordrer folk til å vurdere å la bilen stå i indre deler av Østfold, etter at det kom en del snø i natt. Statens vegvesen konkluderer med at føret ikke er egnet for sommerdekk mange steder. På NRK Østfolds facebookside har lyttere lagt ut bilder. Dette bildet er fra Båstad i Trøgstad, der Trond Nyborg Viklund melder om 10 til 15 cm snø. Se også: – Biler med sommerdekk må stå

    Snø i Båstad
    Foto: Trond Nyborg Viklund