Hopp til innhold

Steinrøysa neri bakken

- Nå er minnestedet for Alf Prøysen igjen nydelig, og jeg er rørt, sier Ellen Rydningen. Hun er enke etter NRK-mannen som tok initiativet til steinrøysa.

Steinrøysa

Ellen Rydningen ved steinrøysa som er laget til minne om Alf Prøysen. Minnestedet er bygd opp av steiner som ble sendt inn fra hele landet.

Foto: Nan Kristin Myhre / NRK

I bakken nedenfor NRKs radioresepsjon på Marienlyst ligger ei steinrøys som hele landet var med å lage. Den ble avduket i 1971, og i løpet av det siste året har den blitt oppgradert.

- Det var mannen min Kjell Rydningen som hadde ideen til å lage ei steinrøys til ære for Prøysen da han gikk bort. Kjell jobbet nærmere 50 år i NRK, som lydmann og teknisk sjef, blant annet sammen med Alf Prøysen, Otto Nielsen og Erik Bye. Kolleger tente på forslaget. Like etterpå fortalte Otto Nielsen på radio om ideen og at de ønsket hjelp til å få samlet inn steiner, forteller 91-år gamle Rydningen stolt.

Steinrøysa

Avdukningen av steinrøysa til minne om Alf Prøysen i juni 1971. Kjell Rydningen (t.h) hadde ideen til minnesmerket. Til stede var bl.a. Prøysens familie f.v.; kona Else Prøysen, datteren Elin Prøysen og sønnen Ketil Prøysen. Med hånden mot minnesmerket er NRKs Otto Nielsen. Helt til venstre er Trygve Paur, resepsjonssjef i NRK.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Gratis steinlevering fra posten

Folk ville gjerne være med å hedre Prøysen. Og steiner var det nok av rundt i landet.

– Tanken var å få en stein fra hver kommune, men det kom så mange steiner fra hele landet, langt flere enn det som var tenkt. Til og med fra utlandet kom det stein! Og tenk, posten bidro - det var gratis å sende stein til NRK, sier Rydningen.

Jan-Fredrik Drangsholt, som har arbeidet i NRK i 45 år, bekrefter dette.

- Det kom enorme mengder stein. Postbudene som hadde ansvaret for å bringe post til NRK, var helt fortvilte over å måtte bære sekker på sekker med stein hit til Marienlyst, forteller han.

Steinrøysa til minne om Alf Prøysen

Nora Brockstedt og en amerikaner legger ned stein på steinrøysa. Det kom steiner også fra utlandet, blant annet fra Seattle.

Foto: Jan Nordby / Jan Nordby, NRK

Seremonien ut til hele landet

I 1971 bla avdukingen av minnesmerket kringkastet til hele landet – via radio og Otto Nielsens kjente stemme.

- Kjell stod for selve avdukingen sammen med Otto Nielsen, han var veldig stolt. Det var masse folk som kom for å få med seg seremonien, også Prøysens enke var til stede, forteller Rydningen som selv var der.

Steinrøysa er siden utviklet til en minnelund ikke bare for Prøysen, men for Erik Bye, som det står en statue av på stedet, og for Otto Nielsen. Sistnevnte hedres med en grønnmalt benk, som er tittelen på en av NRK-profilens mest kjente sanger.

Steinrøysa
Foto: Nan Kristn Myhre / NRK

Du ska få en dag i mårå

Steinrøysa og minnelunden er vakker og velstelt i julidagen, med prestekrager og markjordbær. Men slik var det ikke for et år siden.

- Det så ustelt ut, var nedgrodd og røysa var bortgjemt under en stor busk. Kjell var ofte innom etter at han ble pensjonist for å se til steinrøysa, og jeg ble så lei meg da jeg så hvordan stedet så ut, sier Rydningen.

Den handlekraftige damen tok kontakt med Aftenposten i fjor sommer, dette måtte avisen skrive om, noe de også gjorde. NRK fikk dermed et spark bak til å få gjort noe med minnelunden. Og når Rydningen og datteren besøker Steinrøysa i dag, er 91-åringen glad.

- Det er fenomenalt det som er gjort. Det er så pent, utbryter hun når hun står midt i minnelunden. - Drangsholt har gjort en kjempejobb, han er en ildsjel, sier hun om mannen som har tatt på seg ansvaret for å få ordnet minnelunden og som blant annet har vært logistikksjef og gruppeleder for TV-fotografer i NRK.

Steinrøysa

Ellen Rydningen sammen med datteren Else Berit Rydningen og Jan-Fredrik Drangsholt som har hatt ansvaret for oppgraderingen av minnestedet.

Foto: Nan Kristin Myhre / NRK

Skilt og prestekrager

Det er nå satt opp skilt som forteller om steinrøysa og de andre minnesmerkene, busker er fjernet, steiner stablet om og blomstene er byttet ut.

- Det er skiftet fra blant annet tulipaner til norske markblomster. Rydningens datter kom med forslag til blomster og NRKs gartner har gjort en fin jobb, nå er det blant annet blåveis, hvitveis og prestekrager som vokser ved steinrøysa, sier Drangsholt som ble pensjonist for noen uker siden og nå er tilstede for å vise frem hvordan resultatet har blitt.

- Jeg tror Kjell ville vært fornøyd i dag hvis han hadde sett steinrøysa, jeg er i alle fall veldig fornøyd, avslutter Ellen Rydningen.

Minnelund i NRK

Minnelunden på Marienlyst for Alf Prøysen, Erik Bye og Otto Nielsen er nå pyntet opp.

Foto: Nan Kristn Myhre / NRK