Hopp til innhold

Telenor kutter 450 årsverk i Norge

Telenor Norge skal redusere antall ansatte med 450 årsverk. Nedbemanningen skal skje i løpet av 2014.

Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge

KAN BLI OPPSIGELSER: – Vi kan aldri utelukke at det vil komme oppsigelser, men nå i denne runden forsøker vi for første gang frivillige sluttpakker, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Nå har vi gått ut med et tilbud til samtlige ansatte i Telenor Norge, cirka 4000, om at vi tilbyr frivillige sluttavtaler, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, til NRK.

Målet til Telenor Norge er å spare over 500 millioner kroner på nedbemanningene, opplyser hun.

Kuttene skyldes at det halvstatlige teleselskapet må gjøre store investeringer, ifølge Telenor-direktøren.

Utelukker ikke oppsigelser

Hovedårsaken er at kundene i stor grad ønsker seg mobilt og fast bredbånd, over hele Norge, og velger bort fasttelefon.

– 100.000 kunder velger bort fasttelefonen hvert eneste år. Det norske folk er svært avanserte i bruk av telekommunikasjon, så vi investerer som aldri før i infrastruktur og tjenester. For å beholde veksten må vi investere mye, men også redusere kostnadene og kompleksiteten, forklarer Svendsen.

Hun utelukker ikke at ansatte kan komme til å bli oppsagt.

– Vi kan aldri utelukke at det vil komme oppsigelser, men nå i denne runden forsøker vi for første gang frivillige sluttpakker, forteller Svendsen.

Tre ukers frist

Fristen for å takke ja eller nei til sluttpakken er 26. mars, altså om tre uker. Ikke alle søkere vil få ja.

– Ansatte som har kritisk kompetanse vil vi snakke med og si at vi ønsker å beholde videre. Andre som ønsker seg nye muligheter videre vil få innvilget sin søknad, forklarer Telenor Norge-direktøren.

Telenor Norge vil også kutte i bruken av konsulenter.

– Vi har noen hundre konsulenter inne, og ønsker å drive Telenor Norge med egne ansatte, opplyser direktøren.

(Saken fortsetter under bildet)

Per Gunnar Salomonsen, konserntillitsvalgt i Telenor
Foto: Christine Svendsen / NRK

– Uenige i fremgangsmåten

Konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen, forteller at det har vært dialog mellom ledelsen i Telenor Norge og de tillitsvalgte om frivillige sluttpakker, samt mindre bruk av konsulenter.

Men det har ikke vært noen dialog om hvilke konkrete oppgaver i selskapet som blir borte, og hvordan det kommer til å medføre overtallighet.

– EL & IT-tillitsvalgte er klart uenig i å sette et tall uten at man først har hatt dialog på konkrete oppgaver som er rasjonalisert eller borte, fastslår han.

Han mener det ville ha vært riktigere å diskutere en nedbemanning i lys av hvilke oppgaver som forsvinner og fases ut fordi noen av Telenors «gamle» aktiviteter, som fasttelefoni, har en nedgang.

– Gylden sjanse

Han er klar på at sluttavtaletilbudet må være helt frivillig, og at selskapet ikke kan presse de ansatte til å slutte. Det er helt avgjørende for om tilbudet er godt eller ikke, mener Salomonsen.

– Til nå har vi ingen grunn til å hevde at ledelsen har tenkt å ha et skjult trykk. Det får vi se i praksis. Det de har sagt, er at det skal være helt frivillig, så får vi se hvordan det blir, sier han.

Salomonsen ser likevel ikke bort fra at sluttavtaletilbudet kan passe fint for enkelte.

– Er det noen som har tenkt å slutte uansett, så har de en gylden sjanse, mener Telenors konserntillitsvalgte.

Telenor Norge-direktør Svendsen sier at ledelsen har gode samtaler med de tillitsvalgte i selskapet.

– De tillitsvalgte vet at selskapet er med på et enormt teknologiskifte, som er drevet av kunder med helt andre behov i dag enn for ti år siden. Det krever at selskapet må bygge ut infrastruktur og tilby innovative tjenester. Ellers blir ikke vi den foretrukne leverandøren lenger, sier Svendsen.

Vekst andre steder

Samlet sett omsatte Telenorkonsernet for 104 milliarder kroner i fjor, en økning fra 2012. Driftsresultat for året under ett ble 21,3 milliarder kroner, opp fra 9,8 milliarder året før.

I de viktigste markedene klarte Telenor å beholde sin markedsandel eller øke den i 2013, sa administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas ved fremleggelsen av tallene.

– I løpet av året økte antall mobilabonnenter med 17 millioner, av disse kom fem millioner fra siste kvartal alene, ifølge Baksaas.

Antall abonnenter økte også i Norge i fjerde kvartal, men veksten er hovedsakelig drevet av satsingen i India, Pakistan og Bangladesh. Telenor mener det fortsatt er et betydelig potensial for vekst der.