Hopp til innhold

Laveste boligpriser på ti år i USA

Til tross for lysere økonomiske utsikter og sterk jobbvekst, fortsetter fallet i amerikanske boligpriser. – Mange får ikke lån fordi de har negativ egenkapital, sier ekspert.

Amerikanske boligpriser er på 10 års lavmål

Amerikanske boligpriser faller videre, til tross for at det lysner i økonomien.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

De amerikanske boligprisene faller videre. Ikke siden desember 2002 har prisene på amerikanske hjem vært like lave, viser ferske tall fra S&P/Case Schiller boligsprisindeks.

Tallene viser at i et gjennomsnitt av 20 amerikanske byer falt prisene med 0,8 prosent i løpet av januar. Det siste året har den amerikanske gjennomsnittsboligen falt 3,8 prosent i verdi.

Kathrine Boye, seniorøkonom i Nordea

Kathrine Boye, senioranalytiker i Nordea

Foto: Nordea

Atlanta har opplevd det kraftigste fallet i prisene det siste året, med 14,8 prosent. Men også i Las Vegas og Chicago har boligeierne sett prisene stupe det siste året.

– Boligmarkedet i USA lever sitt eget liv. Man kan ikke vente noen snarlig bedring selv om økonomien for øvrig går bra, sier senioranalytiker Kathrine Boye i Nordea Markets.

Hun viser til at det fortsatt er mange boliger som selges på tvangssalg fordi boligeierne misligholder lånene sine. Det skaper et stort tilbudsoverskudd i markedet.

– Mange har negativ egenkapital

Siden toppen i 2006, har amerikanske boligpriser falt 40 prosent.

Boye mener at de fallende prisene skaper en psykologisk barriere for mange potensielle boligkjøpere, som vegrer seg for å gå inn i boligmarkedet.

– Mange huseiere har negativ egenkapital etter at boligmarkedet har falt i flere år, sier hun.

I sin siste økonomiske analyse spår meglerhuset at boligprisene i USA vil falle ytterligere fem prosent inneværende år, før prisene igjen stabiliserer seg i 2013.

– Får ikke lån

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets sier til NRK.no at selv om det amerikanske arbeidsmarkedet er i bedring, er ledigheten fortsatt veldig høy.

Og lånedøren er stengt for dem som står utenfor arbeidsmarkedet.

– Selv om boliger i USA nå fremstår som billige, er det mange som ikke får lån fordi de ikke er kredittverdige. Etter mange år med fall i boligmarkedet har mange boligeiere tapt mer enn egenkapitalen sin, sier Magnussen.

Lysere utsikter i amerikansk økonomi

Men det er mange tegn på at det lysner i amerikansk økonomi.

Aller viktigst er fallet i ledigheten. Ved siste måling var arbeidsledighetsraten 8,3 prosent ifølge tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Jobbsøkere i USA

Arbeidsledigheten i USA har falt fra 8,9 prosent til 8,3 prosent det siste året. Det ble skapt 227.000 nye arbeidsplasser i USA i februar, noe som var flere enn ventet.

Foto: ROBYN BECK / Afp

– I tillegg har den amerikanske forbruksveksten tatt seg kraftig opp, noe som er svært viktig for den amerikanske økonomien, sier Magnussen.

USAs økonomi er svært avhengig av at forbrukerne bruker penger. Forbruket i USA står for 70 prosent av den samlede verdiskapningen i landet.

– Det som er svært viktig for de små og mellomstore bedriftene i USA er at bankene har sluttet å stramme inn, og nå låner ut penger igjen, sier Kathrine Boye i Nordea.

Hun viser til at det kun er større bedrifter som i praksis har tilgang på obligasjonslån.

LES OGSÅ: Sterk jobbvekst i USA

LES OGSÅ: Produserer «Årets Bil» - har ikke råd til å kjøpe den selv

Enorm kontrast til Norge

Kontrasten til boligmarkedet og arbeidsmarkedet i Norge kunne knapt vært større.

Norske boligpriser har aldri vært høyere enn de er nå, hverken målt i løpende kroner eller justert for prisvekst, ifølge tall fra eiendomsmeglerbransjen.

Samtidig er arbeidsledigheten i Norge svært lav. Tall fra NAV viser at arbeidsledigheten i Norge nå er på 2,6 prosent av arbeidsstyrken.