Hopp til innhold

– Dette beviser fryktregimet i selskapet

Parats nestleder mener Ryanair-sjef Michael O'Learys opptreden på tordagens pressekonferanse viser hvorfor ansatte er redde for å si fra om kritikkverdige forhold.

Vegard Einan og Michael O'Leary

Parats nestleder Vegard Einan lot seg ikkk skremme av den offensive retorikken til Ryanair-sjef Michael O'Leary torsdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Torsdag holdt en svært offensiv Ryanair-sjef pressekonferanse om den siste ukens kritikk av arbeidmiljøet og lønningene i selskapet. O'Leary avviste alle påstander om dårlige arbeidsmiljø og manglende skattebetaling, og viste blant annet til at Ryanair er et irsk selskap, og dermed omfattes av irsk lovgivning.

Nestleder Vegard Einan i YS-organisasjonen Parat har sammen med den tidligere flyvertinnen Alessandra Cocca gått til sak mot Ryanair, fordi Cocca hevder seg urettmessig oppsagt.

O'Leary avviste på pressekonferansen Coccas søksmål som «tull», blant annet fordi hun ikke var ansatt i Ryanair, men bemanningsselskapet Crewlink.

– Det er ikke uventet at O’Leary argumenter slik, han ønsker ikke et søksmål. Det er like fullt tilfelle at det har vært flere slike saker mot Ryanair, og at at Moss tingrett, senest i fjor, slo fast at Ryanair må følge norsk arbeidsmiljølov, sier Einan.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Michael O'Leary svarer på Ryanair-kritikk

SE VIDEO: Ryanair-sjef Michael O'Leary svarer på kritikken mot selskapet.

– Brøt norsk lov

Einan reagerer også kraftig på at O’Leary under pressekonferansen viste fram og leste høyt fra oppsigelsene til de to tidligere kabinansatte, og mener det er et brudd på norsk lov når det gjelder personvern.

– Det er noe jeg forventer at norske myndigheter tar tak, uavhengig av hva vi gjør, sier Einan, som tror det er første gang i norsk arbeidsliv-sammenheng at en sjef i et selskap «viser fram fortrolige dokumenter på en pressekonferanse».

– Dette beviser også hvordan Ryanair behandler de ansatte som utfordrer dem, ved å offentliggjøre personopplysninger, sier Einan og legger til:

– Når vi samtidig vet at de også kan sitte på helseopplysninger, skjønner man hvorfor ansatte er redde for å stå frem. Dette beviser et fryktregime i selskapet, mener Einan.

Artikkelen fortsetter.

Zuzanna og Alessandra Cocca

Alessandra Cocca (t.v.) og Zuzanna fra Slovakia har begge jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge. Alessandra Cocca mener seg usaklig oppsagt av flyselskapet og går til sak mot selskapet. YS-forbundet Parat støtter saken til den italienske kvinnen som bor i Norge og arbeidet fra Rygge flyplass i Østfold.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Langt unna det O'Leary hevder

Under pressekonferansen på Rygge sa O'Leary blant annet at en forholdsvis fersk ansatt (junior) har en årslønn på 26.000 euro, (knapt 195.000 kroner) mens de på høyere nivå (senior) tjener 32.000 euro, (239.000 kroner).

Ryanair-sjefen sa også at de kabinansatte ikke jobbet mer enn maksgrensen på 900 flytimer, som er maksgrensen i Norge og i EU.

Nestleder i Parat Vegard Einan reagerer på O'Learys regnestykke.

– I kontraktene står det at de ansatte har en timelønn på 16,2 euro. Ganger man dette med 900 flytimer får man en årslønn på under 15.000 euro, altså langt unna det O’Leary hevder, sier Einan til NRK.

NRK har også fått tilgang til den tidligere flyvertinnen Allessandro Coccas arbeidskontrakt. Der er lønna er fastsatt til 16,20 euro i timen i lufta - altså ca. 122 kroner. Det gis ikke tillegg for arbeid i helger eller på helligdager.

De ansatte får derimot et tillegg for salg i lufta, samt et eget Norge-tillegg på 300 euro.

– Vi har ingen problemer med å rekruttere folk til den lønna, sa O'Leary på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter.

Ryanair

Ryanair-sjefen Michael O'Leary hadde tatt med oppsigelsen til Cocca og Zusanna til dagens pressekonferanse.

Foto: NRK

– Gir enorme konkurransefordeler

Einan mener også at det ikke stemmer, slik O’Leary hevder, at de ansatte i Ryanair ikke må skatte til Norge, fordi selskapet er registrert i Irland.

– Hvis det hadde vært tilfelle hadde jeg også oppfordret Bjørn Kjos i Norwegian og Rickard Gustafson i SAS om å registrere selskapene sine i land med mindre skatt. Det ville gitt enorme konkurransefordeler, og det finnes jo også land med lavere skatt enn Irland, sier Einan.

Einan har ikke snakket med Allessandra Cocca etter pressekonferansen, og vet ikke hvordan hun reagerer på å bli stemplet som løgner av Ryanair-sjefen.

– Vi var imidlertid forberedt på at de ville angripe henne offentlig,men vi trodde ikke de ville gjøre det på denne åpenbare måten.

NRK har vært i kontakt med Ryanair, som ikke ønsker å kommentere denne saken torsdag kveld.

Michael O'Leary om Ryanair i Norge

SE VIDEO: Michael O'Leary om Ryanair i Norge. Intervju på Dagsrevyen.