Hopp til innhold

Jente (7) smittet av byllepest på campingtur

Familieturen i ødemarken kunne endt med døden for den amerikanske jenta.

Bubonic Plague Sierra Jane Downing

Sierra Jane Downing (7) vil bli helt frisk til tross for skrekk-diagnosen.

Foto: Jack Dempsey / Ap

Bubonic Plague Sierra Jane Downing, Darcy Downing, Sean Downing

- Hun er en fighter, sier moren til den pest-rammede datteren.

Foto: Jack Dempsey / Ap

Foreldrene reagerte lynraskt da datteren Sierra Jane Downing (7) plutselig brøt sammen i krampetrekninger og med en kroppstemperatur på over 41 grader, skriver Fox News.

Da hadde familien akkurat kommet hjem fra en campingtur i den amerikanske delstaten Colorado.

Syvåringen ble i alle hast kjørt kjørt til sykehuset i hjembyen Pagosa Springs, og legene trodde først at hun var rammet av influensa. Men da feberen ikke ville gi seg forhørte legene seg med andre sykehus om hva som kunne være galt med den lille jenta.

Etter å ha sett nærmere på symptomene og hvor syvåringen hadde oppholdt seg de siste dagene, fattet legen Jennifer Snow mistanke: Dette kunne være byllepest.

Utryddet halve Europa

Legene gjennomførte flere tester og diagnosen viste seg å være riktig. Sierra Jane (7) var smittet av den samme sykdommen som utryddet nærmere halvparten av befolkningen i Europa på 1300-tallet.

Den lille jenta ble raskt behandlet med antibiotika og vil bli helt frisk, men byllepest kan fortsatt være livstruende hvis behandlingen ikke kommer i gang raskt nok.

– Hvis hun hadde blitt hjemme og ikke kommet seg til sykehus, kunne hun dødd i løpet av 48 timer på grunn av den sjokkartede infeksjonen, sier legen som trolig reddet livet til syvåringen.

Bitt av insekter

Foreldrene tror datteren kan ha blitt smittet av byllepesten da hun fant et dødt ekorn i skogen og ville begrave det. Da skal hun ha blitt bitt av insekter og blitt infisert av den fryktinngytende bakterien.

Det stemmer godt overens med teorien som bekreftes på Wikipedia. Pesten overføres av insekter som normalt er parasitter hos gnagere, og som søker nye verter når de opprinnelige vertene dør.

Dødsbakterien herjer fortsatt

Svartedauden som herjet i Europa på midten av 1300-tallet blir beskrevet som en av de verste pandemiene i historien. Tallmaterialet fra denne tiden er naturlig nok ikke presist, men man antar at minst halvparten av Norges befolkning ble utryddet av den dødelige pesten.

Men du må ikke tro at pesten som forårsaket Svartedauden er utryddet i dag.

Hvert eneste år blir rundt 2000 mennesker smittet, men dødeligheten er av ulike årsaker på langt nær så høy som tidligere, skriver forskning.no

SISTE NYTT

Siste nytt