Hopp til innhold

USA: Assad er i ferd med å miste grepet

Mens Det hvite hus mener det syriske regimet smuldrer opp etter statsministerens exit, frykter andre at han blir for vanskelig å svelge for opprørerne.

syria

SENTRAL: I dette udarterte bildet fra et syrisk nyhetsbyrå sitter tidligere statsminister Riyad Hijab og taler under bildet av landets president, Bashar al-Assad. Mandag ble det kjent at den sentrale brikken i det syriske regimet har hoppet av.

Foto: AP/SANA

– Dette er et tegn på at Assads grep om makten svekkes, sier talsmann Jay Carney i Det hvite hus mandag, etter meldingen om at Syrias statsminister Riyad Hijab har hoppet av til Jordan.

– Det er klart at disse deserteringene har nådd det høyeste nivået i den syriske regjeringen. Assad kan ikke få kontroll over landet igjen fordi det syriske folk ikke vil tillate det, sier han.

– Mangler appell og karisma

Hijabs farvel til Bashar al-Assads nådeløse føyer seg inn i rekken av toppskikkelser i det tidligere så trofaste apparatet rundt den syriske presidenten. Forrige mandag ble det kjent at Syrias høystrangerende diplomat i London, Khaled al-Ayoubi, hopper av. Han ble dermed den fjerde diplomaten som den siste måneden har sagt nei til al-Assad.

Riad Hijab

EXIT: Ryiad Hijab er den mest fremtredende i Bashar al-Assads regime som har hoppet av til nå.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Fra før har Syrias ambassadører til Irak, Kypros og De forente arabiske emirater sagt takk for seg. Dessuten har 31 generaler hoppet av, i tillegg til underordnede offiserer. Ifølge talsmenn for Den frie syriske hæren og Det syriske nasjonalrådet er de i full gang med å hjelpe andre offiserer og offisielle tjenestemenn til å komme seg ut av Syria og over til Jordan.

Hijabs fremskutte posisjon i al-Assad-regimet er bakgrunnen for den amerikanske optimismen. Men ikke alle er like sikker på at det utelukkende styrker de syriske opprørernes kamp mot regimet. Hans langvarige og trofaste medlemsskap i det regjerende Baath-partiet, tøffe rykte og til i dag fremskutte rolle i et system gjennomsyret av korrupsjon taler mot at han blir en ny stjerne blant opprørerne, mener flere eksperter, ifølge Reuters.

– Jeg tror ikke han har den brede appellen eller karisma som trengs for å bli en frontfigur for opposisjonen, sier Julien Barnes-Dacey i den pan-europeiske tenketanken European Council on Foreign Realtion.

– Han representerer Baath-partiet av den gamle skolen, som ikke vil appellere til de unge, frustrerte som driver revolusjonen fremover, legger han til.

Moralsk seier

Man skal likevel ikke underslå den moralske seieren som ligger i Hijabs overgang for opposisjonens del, mener andre. Ikke minst med tanke på hvor hardt ut Hijab gikk ut mot as-Assad i en erklæring som ble lest opp på den arabiske TV-kanalen al-Jazeera mandag. Der konstaterte han blant annet at «Syria er i ferd med å begå den frykteligste av alle krigsforbrytelser: Folkemord, grufulle drap og massakre av ubevæpnede sivile».

– Hijab er ikke en populær mann, alle kjenner hans brutalitet, og all korrupsjonen han har oversett. Men selv en betrodd person som ham har gått av. Det er et stort tap for regimet, sier aktivisten Abu Taif Ziad, som er fra samme provins som Hijab, fattige Deir al-Zor.

President Bashar al-Assad og stabssjef Ali Abdullah Ayub

PRESSET: President Bashar al-Assad, som her hilser på den nye stabssjefen Ali Abdullah Ayub 23. juli i år, er presset etter enda en avhopper.

Foto: HO / Afp

Der har ifølge Ziad ryktene lenge gått om at Hijab ville gjøre som sin gode venn Nawaf al-Fares, Syrias ambassadør til Irak som hoppet av nylig.

Hijab og 10 familiemedlemmer skal ha tatt seg over grensen i natt med hjelp av Den frie syriske armé. Enkelte av familiemedlemmene skal også ha høytstående poster i byråkratiet.

Russland måtte avkrefte al-Assads død

Med i følget var også to eller tre andre ministre og tre offiserer sammen med sin familie, ifølge den største opposisjonsgruppen, Det syriske nasjonalrådet. Men dette er ikke bekreftet fra annet hold foreløpig.


Mandag kveld måtte den russiske ambassaden i Syria gå ut og avkrefte rykter om at den hadde annonsert president Bashar al-Assads død. Det skjedde etter at en Twitter-bruker sendte en falsk melding i ambassadens navn hvor det ble antydet at han var drept eller såret i et angrep.

De voldelige urolighetene fortsatte imidlertid mandag. Bygningen som huser syrisk statlig TV og radio i Damaskus ble rammet av et bombeangrep, ifølge syrisk fjernsyn. Ingen ble alvorlig skadd eller drept.

SISTE NYTT

Siste nytt