Hopp til innhold

Denne mannen vil stanse Shell

ANCHORAGE (NRK): Shells flåte seiler mot Arktis nå, men det omstridte oljeleteprosjektet har støtt på uventede utfordringer – nå sist et søksmål.

andrew

Andrew Hartsig i interesseorganisasjonen «Ocean Conservatory» vil stoppe Shell.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård i Alaska
Foto: NRK

Miljøaktivister går sammen i et forsøk på å få omgjort Shells tillatelser til å bore utenfor Alaska.

– Vi innser at det er liten sjans for at Shell kan stanses i år, men de skal tilbake igjen neste år, sier Andrew Hartsig i interesseorganisasjonen «Ocean Conservancy».

– Utslipp vil skje

Han har vært i retten her i Anchorage for å få statlige myndigheter til å skjerpe kravene til oljevernberedskap.

– Regelverket må strammes inn og gi mening, sier Hartsig til NRK.

– Vi må være forberedt på det verste. Et ødeleggende oljeutslipp som i Mexicogolfen i 2010, vil skje før eller senere også i Arktis, tror han.

Etter planen skulle det nederlandske oljeselskapet igang med leteboring i midten av juli. Men uventet store isblokker, pakkis og drivis, bremser planene til første uke i august. I tillegg holder Kystvakta igjen den siste tillatelsen selskapet trenger.

Alaska-kysten

Miljøaktivister frykter at oljesøl fra ulykker på oljefeltene som skal bygges ut kan nå Alaska-kysten.

Foto: Anders Tvegård / NRK

En lekter spesialbygd for å stanse, eller begrense, et oljeutslipp under ishavet er ennå ikke godkjent. Det er spørsmål om «Arctic Challenger» tilfredsstiller tøffe, spesifikke krav for ekstremvær, omtalt som hundreårsstorm.

Shell vurderer å omdefinere fartøyets rolle slik at det er andre sertifiseringskrav som gjelder. Fartøyet må være på plass før den omstridte boringen, og et nytt kapittel i USAs jakt på olje kan starte.

Shell har politisk og økonomisk støtte for oljeletingen, men miljøaktivister og eskimoene på Alaskas nordspiss stritter i mot.

Mye motstand

Ti miljøorganisasjoner står bak søksmålet mot det de mener er mangelfullt regelverk for å håndtere oljesøl.


– Shell vil gjøre det de kan for å lete etter olje i Arktis, men det er statlige kontorer som regulerer oljeselskapene. Myndighetskontorene må sørge for bedre forskning og overvåkning slik at bakgrunnsmaterialet blir bedre, de må identifisere og beskytte de viktigste økosystemene, og forbedre oljevernberedskapen slik at utslipp kan fjernes selv i Arktis, sier Hartsig.

Retten i Anchorage skal blant annet ta stilling til om miljøtillatelser Shell fikk tidligere i år er gode nok. I søksmålet heter det at myndighetene fester sin lit til oljevernutstyr som ikke er prøvd i arktiske strøk.

Søksmålet er siste av en rekke hinder Shell har støtt på de siste åra. Oljeselskapet har brukt 25 milliarder kroner på lisenser og forberedelser i Chukchi og Beauforthavet. Foreløpig har de ikke fått opp en dråpe olje fra den amerikanske delen av Arktis.

Shell har et vindu til oktober på å lete etter olje før havet fryser til.
Neste sommer skal leteriggene tilbake til området for å bore fem andre brønner.

En talsmann for Shell sier at selskapet ikke er engstelig for rettens behandling i Anchorage, og viser til alle tillatelsene de har fått over tid, ressursene, tida og teknologien de har lagt inn i sitt arktiske program.

SISTE NYTT

Siste nytt