Hopp til innhold

Kjendiser sammen om å redde Arktis

Greenpeace har fått med seg noen av de største kjendisene i verden når de i dag lanserer en kampanje for å frede Arktis.

100 kjendiser stiller opp når Greenpeace vil redde Arktis.

Sir Paul McCartney, Richard Branson og Penélope Cruz er tre av kjendisene som vil kjempe for hjemstedet til krabaten nede til høyre i bildet.

Foto: NTB Scanpix

I forbindelse klimakonferansen i Rio, lanserte Greenpeace i dag kampanjen «Save the Arctic».

Den har som mål å stoppe oljeboring, rovfiske og territorielle krangler om retten til å ferdes og benytte seg av ressursene på Nordpolen.

Med fremtredende personer som Sir Paul McCartney, Richard Branson og Penélope Cruz til å fronte saken ble kampanjen, som er en av de største i Greenpeaces historie, lansert i Rio i dag, melder The Independent.

«The Arctic Scroll»

Over 100 skuespillere, regissører, musikere og forretningsledere har satt navnet sitt på en liste som Greenpeace håper å få til sammen én million navn på (se hele listen nederst i saken).

Listen, kalt «The Arctic Scroll» vil så plasseres på havbunnen under Nordpolen.

– Arktis er et av de vakreste og siste uberørte regionene på planeten vår, men nå trues området, så Paul McCartney i dag.

– Enkelte land ønsker å åpne for oljeboring og industriell fisking og gjøre med Arktis som de har gjort mot resten av den skjøre planeten vår. Det er galskap at vi er villige til å gå til verdens ende for å finne de siste dråpene av olje når våre beste forskerhjerner forteller oss at vi må slutte med fossile brennstoffer for å gi våre barn en fremtid. På et eller annet tidspunkt og sted må vi ta standpunkt til dette, og jeg tror tidspunktet er nå og stedet er Arktis.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Starter oljeleting neste måned

Smeerenburgfjorden

Smeerenburgfjorden på Svalbard ligger fryktelig langt nord, men er tilsvarende vakker. Det er slike steder kjendisene jobber for å bevare.

Foto: Handout / NTB scanpix

De siste årenes hurtige issmelting på polene har ført til at regionen som tidligere har vært utilgjengelig nå åpnes opp for storstilt industriell utbygging, særlig i forbindelse med utvinning av olje, gass og andre naturressurser.

Neste måned planlegger oljeselskapet Shell å starte letingen etter olje. De skal bruke millioner av dollar på å bore en serie oljebrønner i havbunnen av Nordishavet, på den nordlige kysten av Alaska.

Også ExxonMobil er i gang med en utforskning av Arktis sammen med det russiske oljeselskapet Rosneft på kysten av Sibir.

– Verre enn katastrofen i Mexicogolfen

Greenpeace frykter at et stort oljeutslipp under isen i Nordishavet vil kunne føret til en miljøkatastrofe. Grunnen er at de ekstreme forholdene gjør det uhyre vanskelig å drive redningsarbeid – enda vanskeligere enn under BPs katastrofale oljeutslipp i Mexicogolfen for to år siden.

– Vi må stoppe oljegigantene fra å gå inn i Arktis. Et oljeutslipp i Arktis vil ødelegge hele denne fantastiske regionen, og å brenne den oljen vil bare forstørre det største problemet vi er stilt overfor i dag, nemlig klimaforandringer. Derfor støtter jeg denne kampanjen, og derfor har jeg signert «the Arctic Scroll», sier Thom York, vokalist i bandet Radiohead til The Independent.

– Når jeg ser nordover vil jeg vite at mitt navn er plantet på bunnen av havet på toppen av verden som en erklæring av min forpliktelse og engasjement for å redde Arktis.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober