Hopp til innhold

Sveriges prinsesse Estelle er døpt

En lys våken prinsesse Estelle kom nesten ikke med en lyd da hun ble døpt i vann fra Öland i Slottskirken i Stockholm. I kirken satt kongelige og offisielle gjesten fra inn og utland.

Etter dåpen spiste kronprinsesseparet lunsj sammen med flere av de kongelige og andre offisielle gjestene.

Prinsesse Estelle ankom kirken sammen med sine foreldre kronprinsesse Victoria og prins Daniel like før klokken 12.

Estelles dåp

Litt før klokken 12.30 ble prinsesse Estelle døpt i Slottskyrkan i Stockholm.

Foto: SVT

Et sus gjennom kirken

Det gikk et sus gjennom kirken da prinsessen ble båret frem i kirken, mens hele menigheten stod oppreist.

Prins Daniel og Estelle

Prins Daniel og prinsesse stelle.

Foto: Bresciani, Claudio / NTB scanpix

Prinsessen ble båret av sin far og så ut til å ta det hele med stor ro. Hun hadde ingen dåpslue på, slik det er vanlig når en baby døpes. Etter hvert ble hun flyttet til mors fang, der Estelle puttet et par fingre inn i munnen mens hun tittet rundt på alle gjestene.

Dåpskjolen til prinsessen er den samme som er ble brukt av både mamma Victoria og bestefar Carl Gustaf og som er brukt i alle kongelige dåper siden Gustaf-Adolfs dåp i 1906.

Victoria hadde på seg en rosa kjole, mens prins Daniel hadde på seg sort dress under dåpsseremonien.

Det er vakkert sommervær i Stockholm i dag, og kirken var vakkert pyntet med blomster.

Dåpsseremonien startet klokken 12, og foregikk i kongelig tradisjon i Slottskyrkan som ligger i det kongelige slott i Stockholm. Omtrent 400 gjester var tilstede på seremonien som var preget av kongelig pomp og prakt samt kirkelig liturgi.Etter den første salmesangen leste kronprinsesse Victoria en kort bønn, før presten leste teksten fra bibelen: «la barna komme til meg, for himmelriket høres sådanne til».

NETT-TV: Se den vakre seremonien

Video Prinsessedåp i Stockholm

NETT-TV: Prinsesse Estelle er døpt i Slottskyrkan i Stockholm.

LES: Estelle Silvia Ewa Mary døpes i dag

– Alle er like verdifulle

Etter tekstlesingen spurte presten om hva som er prinsessen offisielle navn, og det er som kjent Estelle SilviaEwa Mary. Presten ba deretter en velsignelse over barnet.

Deretter leste kronprins Haakon en tekst om dåpen fra fra Bibelens Galaterne 3. 7-8.

– Estelle vet ikke om hva hun er med på. Men dere kommer til å fortelle prinsessen om dette. Og det er viktig at hun vet at hun er et Guds barn, sa presten i sin tale.

Han fortsatte med å si at alle er like verdifulle og at alle har det samme menneskeverdet.Etter talen og en sang fant selve dåpsseremonien sted.

Kronprinsesse Victoria overgav da prinsesse Estelle til erkebiskop Anders Wejryd som døpte den lille jenta til Jesus, Gud og Den hellige ånd, mens kronprinsesse Victoria og prins Daniel fulgte stolt med.

Etter selve dåpen tente biskopen et dåpslys som ble gitt til prins Daniel.

Prinsessen kom kun med noen få gurglelyder og så ut til å takle høytideligheten rundt henne. Etter selve dåpen måtte det en smokk og litt vugging på mammas fang til for å stanse enkelte små klynk.

Dåpen av Estelle

Erkebiskop Anders Wejryd, kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle og prins Danie under dåpen.

Foto: Bresciani, Claudio / NTB scanpix

Før den lille familien forlot kirkesalen ble prinsesse Estelle gitt sin første kongelige orden av kong Carl-Gustaf. Serafime-ordenenen ble gitt til prinsessen med et lyseblått bånd.

Seremonien var ferdig flere minutter før skjemaet, dermed var det tid for å vise fram prinsessen til de mange som hadde møtt fram på Slottsbacken utenfor kirken.

Kronprinsparet viste frem det nydøpte barnet til stor jubel og applaus fra de fremmøtte. På vei inn igjen så det et øyeblikk ut som om den lille prinsessen hadde sovnet.

LES: Prinsessens navn er Estelle

Haakon blir gudfar

Fra den norske kongefamilien deltok kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Den norske kronprinsen er gudfar til den svenske prinsessen.

Prinsesse Madeleine og prins Carl-Phillip var tidlig på plass i kirken. Det danske kongeparet var på plass. Det samme var Estelles besteforeldre, Kong Karl-Gustaf og dronning Silvia. Også prins Daniels foreldre var selvsagt på plass i kirken.

Chris O'Niel og Sofia Hellqvist

Chris O'Neill og Sofia Hellqvist på vei inn i Slottskyrkan. De får ikke sitte med sine kongelige kjærester, men må sitte lenger bak i kirken.

Foto: Lundahl, Pontus / NTB scanpix

Prinsesse Madeleine og prins Carl-Phillips kjærester Chris O'Neill og Sofia Hellqvist var også tilstede i kirken, til tross for at ingen av dem er offisielt forlovet.

Kronprins Haakon, kronprins Willem-Alexander av Nederland og Danmarks kronprinsesse Mary kom i god tid før sereminien startet. De tre er faddere til barnet sammen med Estelles onkel prins Carl-Philip og tanten Anna Westling Soderblom.

Kronprins Haakon var ikledd Sjøforsvarets gallauniform med Seraphimerordenen under dåpen.

Märtha Louise og Ari Behn var blant de første kongelige gjestene som ankom dåpsseremonien. I likhet med flere andre av de kvinnelige gjestene, var Märtha ikledd en lys rosa kjole med hatt i samme farge.

Også det belgiske kronprinsparet var til stede sammen med flere andre europeiske kongelige.

Statsminister Frederik Reinfeldt var på plass i kirken etter en lang flytur fra Chicago, der han nylig deltok på NATO-toppmøtet. Han satt sammen med resten av den svenske regjeringen.

Haakon ved Slottskyrkan i Stockholm

Her er kronprinsesse Mary av Danmark, kronprins Alexander av Nederland og kronprins Haakon på vei inn i Slottskirken i Stockholm.

Foto: Erik Mårtensson / NTB scanpix

Dåpsvann fra Öland

Dåpsvannet som ble brukt kommer fra en kilde på Öland i tråd med en tradisjon som kongeparet har startet. Både Victoria og hennes to søsken er blitt døpt med kildevann fra Öland.

Like etter seremoniens avslutning lød en salutt med 21 kanonskudd fra det svenske forsvaret. Den ble avfyrt fra Skeppsholmen tvers over vannet fra Stockholms slott, akkurat som da kronprinsparet giftet seg for to år siden.

Etter seremonien holdt kongeparet en mottakelse på slottet for spesielt inviterte gjester.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.