Hopp til innhold

– Avsløringen kan sette liv i fare

– Det som PST-sjefen har røpt om at norsk etterretningstjeneste er til stede i Pakistan, kan selvsagt sette folks liv i fare, sier amerikansk etterretningsoffiser.

Etterretningsoffiser Steven Rogers

Den pensjonerte amerikanske etterretningsoffiser Steven Rogers synes det er sjokkerende at en sjef for et lands sikkerhetstjeneste kunne avsløre slike hemmeligheter på en offentlig høring.

Foto: Vilde Helljesen

– Det som PST-sjefen røpte om at norsk etterretningstjeneste er til stede i Pakistan, kan selvsagt sette folks liv i fare. Spesielt de etterretningsoffiserene som er nevnt kan være i fare. Etterretningstjenesten i Norge må nåvurdere hvilken skade som er gjort, sier den nå pensjonerte amerikanske etterretningsoffiseren Steven Rogers til NRK.

– Må vurdere nøye hva de skal si

Natt til torsdag ble det kjent at Janne Kristiansen går av som PST-sjef på grunn av, det som Justisdepartementet kaller et mulig brudd på taushetsplikten.

Årsaken kan ha vært at hun i en åpen høring onsdag røpte forsvarshemmeligheter om at norsk E-tjeneste opererer på bakken i Pakistan, et land hvor Norge ikke har vanlige militære styrker. E-tjenesten har selv aldri bekreftet at de opererer i Pakistan – eller i noe annet land hvor Norge ikke har soldater.

Steven Rogers har jobbet mange år i USAs spesialstyrke for terrorbekjempelse og etterretning inntil han ble pensjonert sist sommer. NRK var i kontakt med Rogers etter terrorangrepene 22. juli.

– Jo mer som blir sagt, jo mer skade kan bli gjort. Så etterretningstjenesten i Norge må vurdere hva mer de skal si og hvilken skade som allerede er gjort.

LES: – Overraskende for komiteen

– Hun burde vite bedre

– Det er sjokkerende, sier Rogers når han hører at det er selve sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste som røpte de hemmelige opplysningene på et åpent møte.

Han forklarer at ingen innenfor etterretning- eller sikkerhetstjenester burde røpe slike hemmeligheter.

– En person i den stillingen burde vite bedre. Fra det laveste til det høyeste nivå i alle etterretningsorganisasjoner og sikkerhetstjenester er det viden kjent at man ikke snakker om eller deler hemmeligheter om operasjoner i andre land, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt