Hopp til innhold

Italias statsgjeld nedgraderes – Berlusconi skylder på media

Italias statsminister Silvio Berlusconi fnyser av nedgraderingen av landets statsgjeld, og mener byrået som står bak har politiske motiver.

Silvio Berlusconi

NEDGRADERT: Italias og statsminister Silvio Berlusconi sliter med å få økonomien på rett kjøl.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's (S & P) nedgraderte mandag Italias statsgjeld. Gjelda ble nedgradert fra A+/A+ til A/A-1 på grunn av usikkerhet om Italias stadig svakere økonomiske utsikter, ifølge AFP.

Det får Italias statsminister Silvio Berlusconi til å se rødt. Ifølge nyhetsbyrået Reuters mener han at S & Ps avgjørelse må være farget av medias dekning av landets økonomiske krise, og ha bakenforliggende motiver.

– Dette trekket ser ut til å være påvirket av politiske motiver, sier han.

S & P begrunner på sin side nedgraderingen av landets kredittverdighet på flere måter. En rådende oppfatning om at en svak regjeringskoalisjon hemmer regjeringens evne til å svare besluttsomt på utfordringene, bidro til beslutningen, opplyser byrået.

– Motvillige myndigheter

«Vi mener at den svakere veksten vil gjøre det vanskelig å nå de nye målsetningene regjeringen har satt seg,» heter det i en pressemelding.

Lav sysselsetting, en ineffektiv offentlig sektor og mindre utenlandske investeringer er andre forhold som ligger til grunn for det pessimistiske synet på landets økonomiske fremtid.

Ifølge byrået virker det som myndighetene er motvillige til å takle utfordringene, og det avvises ikke ytterligere nedgradering. Det ligger an til mer økonomisk tilbakegang neste år, ifølge prognosene så langt på rundt 0,6 prosent. Først i 2013-2014 ser man antydning til en «mild forbedring».

Et annet kredittvurderingsbyrå, Moody's, har også opplyst at de vurderer en nedgradering av Italia, som hos dem for tiden er Aa2, to hakk under toppgraderingen på AAA.

Må spare 54 milliarder euro

Nedgraderingen er svært dårlige nyheter for landets statsminister Silvio Berlusconi. Parallellt med at han må svare for anklager om korrupsjon og sexkjøp i retten, har landets økonomiske krise ført til demonstrasjoner og bråk. Den italienske regjeringen har forsøkt å berolige markedet ved å legge fram en innsparingspakke som har som formål å oppnå balanse i budsjettet innen 2013.

Ifølge Reuters mener Berlusconi at nedgraderingen på bakgrunn av dette faller på sin egen urimelighet.

– Vi har allerede innført tiltak som vil rette opp balansen i budsjettet, og som om kort tid vil generere økonomisk vekst, sier Berlusconi tirsdag.

Senatet godkjente for to uker siden regjeringens sparepakke på 54 milliarder euro. Pengene skal blant annet hentes inn ved at den italienske momsen økes fra 20 til 21 prosent, at de høyest lønnede må betale mer i skatt og at pensjonsalderen for kvinner i privat sektor settes opp fra 60 til 65 år.

Det er stor usikkerhet knyttet til den italienske økonomien i finansmarkedene. Det er Italias statsgjeld på 120 prosent av brutto nasjonalprodukt som først og fremst bekymrer investorer og politikere i eurosonen.

SISTE NYTT

Siste nytt