Hopp til innhold

– Det så ut som små, skitne steiner

Supermodell Naomi Campbell innrømmet i Haag-domstolen å ha mottatt såkalte «blod-diamanter» av Liberias tidligere leder Charles Taylor på en middag hos Nelson Mandela.

Video Naomi Campbell i Haag-domstolen

SE VIDEO: Naomi Campbell innrømmet at hun hadde fått «små skitne steiner» fra noen som banket på døra til hotellrommet hennes.

Mer enn 200 journalister var til stede da Krigsforbryterdomstolen i Haag hørte supermodellen forklare hvordan hun fikk diamantene av Liberias tidligere leder Charles Taylor en gang i 1997.

Charles Taylor

Charles Taylor.

Foto: AP

«Det er en gave til deg»

– Jeg sov da jeg hørte at det banket på døren. Da jeg åpnet stod to menn utenfor og ga meg en pung. «Det er en gave til deg», sa de.

Campbell lot pungen ligge ved siden av sengen hele natten, og åpnet den først morgenen eter.

– Jeg så at pungen inneholdt noen små, skittent utseende steiner. Det var ikke noe brev eller noen forklaring med gaven, forklarte Campbell da hun vitnet.

Dersom hun blir trodd på at hun virkelig fikk en slik diamant etter middagsselskapet til Mandela, kan det knytte Taylor til våpeneksport til opprørerne som sendte det afrikanske landet Sierra Leone ut i en borgerkrig som blant annet ble finansiert ved salg av diamanter.

Antok at gaven kom fra Taylor

Ved frokosten dagen etter fortalte Campbell om gaven til agenten Carole White og skuespiller Mia Farrow, som også var på festen.

Men Campbell sa i Krigsforbryterdomstolen at hun ikke kunne være sikker på hvem som sendte henne diamantene. Etter å ha diskutert gaven med White og Farrow, bare antok hun at de kom fra Taylor.

– En av dem sa «Dette er åpenbart Charles Taylor», og jeg sa «Ja, jeg antar det».

White og Taylor skal vitne i saken neste mandag. White har sagt at hun var til stede da Campbell mottok diamantene, mens Campbell sier at hun først fortalte om dem dagen etter.

Ga diamantene til en venn

Diamantene ga hun videre til en venn som jobbet i barnefondet til Nelson Mandela, slik at vennen kunne «gjøre noe med dem».

– Jeg ville ikke beholde dem, sa Campbell, og la til at det var to eller tre diamanter i pungen.

Hun så aldri Taylor igjen etter å ha mottatt gaven, og fikk aldri konfrontert ham med diamantene. Men hun syntes det ikke var rart at hun fikk gaven.

– Jeg får presanger hele tiden, til alle døgnets tider.

Video Naomi Campell i Haag-domstolen

SE VIDEO: Campbell peker ut hvem som er avibildet på et fotgrafi. Fotografiet er et nøkkelbevis i saken.

Protester mot Campbells vitnemål

Vitnemålet til Campbell har ikke kommet uten kamp. Taylors forsvarsadvokater har nemlig kjempet mot vitnemålet til det siste. De har protestert på at de ikke kjenner til hva Campbell kommer til å forklare.

Taylor har avvist påstandene om at han har gitt henne blod-diamanter som nonsens. Onsdag medelte retten at protesten ikke blir tatt til følge. Det kan ramme forsvaret av Taylor hardt.

Charles Taylor i 1990

Charles Taylor i 1990.

Foto: FRANCOIS ROJON / AFP

– Tidspunktet for middagen er viktig, for hvis påstanden stemmer er det slått fast at Taylor hadde minst én ukuttet rådiamant en måned etter at opprørerne besøkte ham, og én måned før opprørerne mottok sine våpen, sier en talsmann for organisasjonen Open Society Justice Initiative, en menneskerettsorganisasjon som overvåker rettssaken mot Taylor.

Anklagerne mener 62 år gamle Taylor tok diamanter med til Sør-Afrika for å selge eller bytte dem mot våpen.

Får ikke ta bilde av supermodellen

Campbell har selv forsøkt å unngå å vitne i saken, fordi hun fryktet for familiens sikkerhet. Anklagerne stevnet henne derfor inn til saken.

Taylors advokat Courtenay Griffiths kaller supermodellens vitnemål for et «billig PR-stunt».

Campbell har imidlertid stilt noen betingelser for vitnemålet. Hun har blant annet fått rettens medhold om at hun ikke skal bli tatt bilde av eller filmet på vei inn og ut av rettslokalet.

Retten godkjente dette med henvisning til supermodellens sikkerhet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt