Hopp til innhold

Tory-seier holder ikke helt inn

Det konservative partiet er valgets seierherre, men det er svært usikkert om de ender opp med regjeringsmakten i No. 10 Downing Street.

Video BBCs valgsending

Klikk på bildet for å følge TV-sendingene fra BBCs valgnatt.

Se fordelingen av parlamentssetene lenger ned.

Britene har fått det vippende parlamentet mange fryktet. Det eneste som er klart, er at ingen av de store partiene har nok seter til å regjere ved bare å støtte seg til sine normale samarbeidspartnere.

Derimot ser det ut til at partiet som har gjort det dårligst etter at forventningene har stått i taket foran valget, Liberaldemokratene, sitter på avgjørelsen om hvem som kan få nøklene til Downing Street.

Det er mye makt for et parti som har gjort det ganske dårlig.

Følg opptellingen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ifølge BBCs anslag over det endelige valgresultatet, kommer De konservative til å få 308 seter av Underhusets 650 seter, Labour får 260 og Liberaldemokratene 53 mens andre småpartier får 29.

For å få et rent flertall trenger et parti 326 seter.

I samlet stemmetall ligger De konservative an til å bli største parti med anslagsvis 36 prosent av stemmene, Labour 29 prosent og Liberaldemokratene 23 prosent.

Labour tok første sete

Den første valgkretsen med valgresultatet klart i natt, var Houghton and Sunderland South i midt-østre England.

Det setet gikk som ventet til Gordon Browns parti Labour, der den 26 år gamle kandidaten Bridget Phillipson vant med 19.147 av stemmene. Det var omtrent halvparten av de avgitte stemmene.

Også de to neste resultatene, også disse i Sunderland, gikk Labours vei, som dermed sikret seg de tre første setene. Det var på forhånd klart at Labour måtte forberede seg på å miste mange seter. Men det ligger ikke an til en konservativ Labour-massakre - slik enkelte fryktet.

Gordon Brown selv sikret seg enkelt gjenvalg i sin valgkrets i Skottland. Men om han fortsatt vil kunne styre Storbritannia er svært uklart.

Video Gordon Brown - kommentar etter gjenvalgt

Video: Gordon Brown spent på det endelig resultatet.

De konservatives første sete

I Kingswood i Gloucestershire fikk De konservative sitt første sete, der kandidat Chris Skiddmore vant.

Ifølge Skiddmore er hans seier et bevis på at britene har «stemt for forandring.» BBC-ekspert Nick Robinson tror seieren i denne valgkretsen fikk De konservative til å sprette champagnen, for dette var en valgkrets med et «sikkert» Labour-sete.

Også i resultatene utover natten tok De konservative store jafs innpå Labour, og de har fratatt både Labour seter der kampen var tett og seter som før valget var «sikre» for Liberaldemokratene.

En av dem som erobret en slik høyprofilert plass, var den unge milliardarvingen Zac Goldsmith som erobret et såkalt sikkert sete tilhørende Liberaldemokratene i den velstående valgkretsen Richmond Park i London.

David Cameron selv vant lett sin valgkrets, og mente Labour har tapt regjeringsmandatet.

Video David Cameron - kommentar etter gjenvalgt

Video: David Cameron mener Labour har tapt valget.

Skuffelse for Liberaldemokratene

Valgkampens store stjerne Nick Clegg holdt sitt sete i valgkretsen Sheffield Hallam med 27.324 seter, noe som var 7 prosent høyere enn i 2005.

Men totalt sett var valget en skuffelse for partiet som i år endelig var spådd å kunne knuse toparti-systemet i Storbritannia.

- Det har vært en skuffende kveld vi har ikke oppnådd det vi lå an til, sa Nick Clegg i sin takketale til sine lokalevelgere - og partiets nasjonale velgere.

Clegg maktet gjennom sine solide opptredener i de historiske TV-debattene, å stå frem som et solid alternativ til de to store.

- Men jeg håper at optimismen og håpet vi klarte å skape i valgkampen, engasjerte mange i valgkampen selv om de ikke endte opp med å stemme på Liberaldemokratene, sa Clegg.

Video Nick Clegg taler

Video: Nick Clegg om skuffelsen. Ber de andre om å ta det med ro.

Han oppfordret nå de to store partiene til å tenke seg om og ikke erklære en forhastet valgseier - så lenge resultater er så jevnt og uavklart.

Historisk for De Grønne

Caroline Lucas

Caroline Lucas

Foto: Chris Ison / Ap

Miljøpartiet De Grønne har gjort et historisk valg, og får inn sin første representant i det britiske Underhuset med Caroline Lucas, som erobret parlamentsplassen fra valgkretsen Brighton Pavillion.

Partiet har vært representert i det skotske parlamentet og i Europaparlamentet, men aldri i den samlede britiske nasjonalforsamlingen.

Lucas lover å kjempe for sosial rettferdighet, bedre fordeling - og miljøet.

Ingen fra høyreekstreme BNP innvalgt

Nick Griffin, leder for det høyreekstreme partiet British National Party (BNP), måtte i natt innrømme nederlag i sin kamp for å bli partiets første medlem av parlamentet.

Griffin og hans parti går til valg på en platform der de ønsker å stanse all innvandring til Storbritannia. Nylig ble partiet tvunget til å endre sin regel om at de bare ville ha hvite mennesker som medlemmer.

Nick Griffin

Ingen plass for Nick Griffin.

Foto: PAUL HACKETT / REUTERS

BNP-lederen innrømte tap overfor Labour-veteranen Margaret Hodge, som i 13 år har representert partiet i Underhuset. Han sto til valg i valgkretsen Barking i Øst-London.

BNP fikk valgt inn to representanter i EU-parlamentet i fjor med en million stemmer, men de har ingen mandater i det britiske parlamentet. Andelen stemmer det til innvandringsfiendligpartiet går ned i forhold til 2005.

Straffet etter utroskapsskandale

Nord-Irlands førsteminister Peter Robinson er kraftig svekket etter at han tapte sitt sete i Underhuset.

DUP-sjef Peter Robinson

Peter Robinson mister plassen.

Foto: Peter Muhly / Scanpix/AFP

Robinson, som er partileder for det ytterliggående unionistpartiet DUP, tapte sitt sete i Belfast East som han har holdt siden 1979 til Naomi Long fra Alliance-partiet.

Peter Robinson måtte tidligere i år ta seg en pause som førsteminister som følge av konas utroskap og finansielle krumspring. Nå har tydeligvis velgerne straffet ham. Tilbakegangen i stemmer fra valget i 2005 er på nesten 20 prosent.

Nord-Irland velger 18 representanter til Underhuset. Det største partiet er Peter Robinsons DUP, mens Sinn Fein er størst på republikansk side.

Både det skotske og walisiske nasjonalistpartiet fikk omtrent samme oppslutning som for fem år siden.

Resultater fra valget i Storbritannia 2010

Parti

Seter

+/-

Prosent

Labour

258

- 91

 29,0

Conservative

304

+ 97

 36,1

Liberal Democrat

57

- 5

 23,0

Democratic Unionist Party

8

- 1

0,6

Scottish National Party

6

0

1,7

Sinn Fein

5

0

0,6

Plaid Cymru

3

+ 1

0,6

SDLP

3

0

0,4

Green

1

+ 1

1,0

Alliance Party

1

+ 1

0,2

Øvrige andre 

1

0

1,1

Sist oppdatert: 10 .mai 2010

Ekspander/minimer faktaboks

SISTE NYTT

Siste nytt