Hopp til innhold

Får ikke kontakt med skipet

Fredag fikk driftsoperatørene til det norske skipet telefon om at UBT Ocean var kapret. Siden har ingen hørt et pip fra skipet.

Video nsps_upload_2010_3_6_20_33_13_162.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ingen har hørt fra skipet siden kapringen. Nå er det på vei mot piratenes fristed.

Den norske kjemikalietankeren befant seg ved Madagaskar, et område som tidligere har vært fritt for pirater, da mannskapet ble bordret.

Les også: NATO angriper somaliske pirater
Les også: 35 somaliske pirater tatt
Les også: Tror krav fra piratene kommer
Les også:

Kort tid etter tok skipets mannskap kontakt med driftsoperatørene i Singapore. De fortalte da at pirater hadde tatt over skipet.

Så ble all kontakt brutt.

– Dårlig nytt

Det får både driftsselskap og mannskapets familie til å fortvile.

– Slik situasjonen er nå kan vi bare vente og se. Vi antar at skipet fortsatt er på vei nordover mot Somalia, men vi kan ikke gjøre stort mere enn å vente og ta oss av mannskapets familier, sier Edward Ion fra Helix Media til NRK mandag.

De har informasjonsansvaret for driftsselskapet Nautictank i Singapore.

Svenn O. Pedersen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Daglig leder Svenn O. Pedersen i Brøvigtank AS i Farsund håper det opprettes kontakt med piratene.

Han har imidlertid tro på at piratene vil ta kontakt når skipet nærmer seg den destinasjonen piratene har satt kurs mot.

– Å ikke høre noe er dårlig nytt, og det bekymrer oss. Det er alltid dårlig nytt ikke å få kontakt med et skip på så mange timer, men gitt situasjonen og at vi ikke vet hvem kaprerne er eller hva de vil, så forverrer dette bildet, sier Ion.

Jobber bredt

Ion forteller at man nå jobber etter to løp; kontakt med de som forsøker å bekjempe pirater på den ene siden, og støtte og kontinuerlig informasjon til familiene til mannskapet på 21 på den andre.

Informasjonen er imidlertid begrenset. Det eneste man vet sikkert er at skipet er på vei nordover, sannsynligvis mot Somalia.

Pirat med "Filitsa" for anker i bakgrunnen

Pirat i Somalia med tankeren «Filitsia» i bakgrunnen.

Foto: M. Dahir / Scanpix/AFP

– Det er for tidlig å spekulere i noe som helst, men jeg ønsker å presisere at det vil bli lagt vekt på å få oversikt over situasjonen og ivareta mannskapenes sikkerhet best mulig. Vi vet per nå ikke om det har vært løsnet skudd eller om noen er skadd. Vi vet kort og godt ingenting, ut over at kaprere har tatt kontrollen. Vi har ikke mottatt noen krav og må bare avvente utviklingen, sier Svenn O. Pedersen, daglig leder i Brøvigtank AS i Farsund, til NRK.

Langt unna piratenes kjerneområder

Kjemikalieskipet UBT Ocean ble bordet av pirater tidlig fredag morgen. Det har et burmesisk mannskap på 21. Tankeren tilhører Brøvigtank i Farsund og drives kommersielt og teknisk fra Singapore.

Skipets driftsselskap Nautictank hadde en stund kontakt med skipet, men denne kontakten ble brutt. UBT Ocean kom fra Fujairah i De forente arabiske emirater og var på vei til Dar-es-Salaam i Tanzania.

Skipet seiler under Singapore-flagg.

Fransk krigsskip og kaprere

Den franske marine pågrep en rekke pirater i helgen. Utstyr og båter ble sprengt.

Foto: EU NAVFOR

Da skipet ble tatt befant det seg langt unna områder der de somaliske kaprerne vanligvis opererer.

Området har vært betraktet som et temmelig trygt område, langt sør for sonen hvor de fleste kapringene skjer. Skipene i området er også under militære patruljefartøyers oppsyn. Men piratene beveger seg stadig lengre sørover og østover fra Afrikas Horn.

SISTE NYTT

Siste nytt