Hopp til innhold

- Trodde først det var et uhell

Helikopterpiloten som tok de nylig frigitte bildene av terrorangrepet mot New York 11. september 2001, skjønte ikke at det var mennesker som falt ned langs veggene av World Trade Center.

Bildene som i går ble lagt ut blant annet på NRK.no, ble tatt av politimannen Greg Semendinger. Han var den første som kom opp i luften etter at det første flyet krasjet inn i Manhattan-bygningen.

Bare minutter senere var han der det skjedde.

På plass noen minutter senere

Semendinger bor fremdeles i delstaten New York, og forteller om bildene til Daily Telegraph .

– Vi holdt på med å klargjøre helikopteret da det kom en telefon om at et fly hadde krasjet inn i World Trade Center. Vi var omtrent 17 kilometer unna og kunne se det derfra. Vi kunne raskt se at det var ille, forteller Semendinger.

– Vi hoppet inn i helikopteret og i løpet av en seks-sju minutter var vi på stedet og så etter landingsplass på taket, i tilfelle noen hadde klart å komme seg opp og trengte å bli reddet.

– Skjønte at det var terrorangrep

Semendinger landet på taket av World Trade Center da en bombe gikk av i kjelleren i 1993.

– Da det andre flyet kom inn lå vi på 1300 fots høyde like nord for det nordlige tårnet. Vi var mindre enn 400 meter unna, og da flyet traff ropte flypartneren min: «Holy crow!», forteller Semendinger.

– Jeg så opp og kunne se at tårnet ble til en enorm ildkule. Mengden papirer som fløy rundt var utrolig. Da skjønte vi at det var et terrorangrep. Frem til da hadde vi trodd at det var et uhell.

Like over tårnet da det kollapset

60 år gamle Semendinger var i luften i tre timer, og så mange objekter som ramlet ut av vinduene.

– Jeg skjønte ikke at det var mennesker. Jeg trodde at det var vrakgods, men så ble det meldt over radioen at det var mennesker som hoppet.

Semendinger så at det første tårnet gikk ned, og da tårn nummer to kollapset var han like over.

– Jeg kunne ikke tro det. Det var som en vulkan av ild og røyk rant ut i gatene under oss.

– Jeg pleide alltid å ha med meg et kamera, og det er jeg glad for. Man pleier å glemme mye med tiden, og når du ser på bildene i ettertid kan du se detaljene som du ikke klarte å fange opp der og da. Og dette er noe man ikke må glemme, sier Semendinger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondentmiddag i Washington. På bildet en smilende Joe Biden.

Biden spøkte med egen alder og kom med stikk mot Trump

Lørdag hadde amerikanske journalister sin årlige korrespondentmiddag med president Joe Biden. Utenfor var det store demonstrasjoner mot krigen i Gaza.