Hopp til innhold

Europa fryser

Mer enn enn 13 mennesker har omkommet, og skoler og flyplasser stenges som følge av kuldebølgen i Europa de siste dagene.

Elben, Dresden, vinter

Elben ved Dresden i minus 20 grader.

Foto: NORBERT MILLAUER / AFP

Kulden har kommet samtidig som gasskonflikten mellom Russland og Ukraina har forsterket seg. Det rammer flere europeiske land.

I det sentrale Romania har det vært ned i 31 kuldegrader. To mennesker har omkommet i kulden.

10 frøs i hjel i Polen

Siden fredag har 10 mennesker frosset i hjel i Polen. Der er det registrert 25 kuldegrader.

Tyskerne har måttet tåle 26 kuldegrader. Det er meldt om ett dødsfall på grunn av kulden. En psykisk utviklingshemmet kvinne døde etter at hun gikk ut i hagen sin.

Store deler av Tyskland er dekket av snø, det gjelder også Belgia og Italia. I Italia er blant annet flyplassen i Milano stengt på grunn av kulde. Det samme gjelder Frankrikes nest største flyplass i Marseille.

Storbritannia og Frankrike har stengt skoler på grunn av kulden. Franskmenne har sprengfyrt, og elforbruket har satt ny rekord.

Så langt sør som i Spania er veier dekket med snø og is.

Les: Kuldesjokk i Storbritannia

Uten varme etter gasskutt

Serberne våknet til kuldegrader på den ortodokse juledagen etter at forsyningene av russisk naturgass stanset.

De fleste serbiske oppvarmingsanleggene skiftet til olje og fortsatte som normalt, men i en rekke byer kan de bare drives med naturgass. Det gjelder også deler av noen større byer som Novi Sad og Pancevo.

I en rekke andre land i det østlige Europa måtte myndighetene onsdag tappe lagrene av naturgass eller søke alternative energikilder.

Unntakstilstand

Varmeovner

Bulgarere kikker på varmeovner som er utstilt i en butikk i landets hovedstad Sofia.

Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

Både i Slovakia og Romania er det erklært unntakstilstand.

I Bulgaria ble befolkningen bedt om å redusere oppvarmingen, og i Ungarn varslet myndighetene redusert tilførsel av gass til industrikunder.

I Sarajevo, der det er 10 kuldegrader, sier folk at de minnes situasjonen under krigen på 1990-tallet da de måtte brenne gamle sko og møbler i ovnen for å holde seg varme.


SISTE NYTT

Siste nytt